Nem csinálnak mást, csak fejlődnek

,,A csomagolás olyan, mint a színház, egy történetet mond el."/Steve Jobs/

Egy ipari konyhában, mindössze három családtaggal kezdődött a ma már 75 főt számláló Sz. Variáns Kft. sikertörténete. A családi vállalkozás az azóta eltelt 28 év alatt dinamikusan fejlődött: növekedési tempójukat jól mutatja, hogy forgalmuk ma már megközelíti a 2 milliárd forintos nagyságrendet. A számos hazai és nemzetközi díjjal is elismert cég nemcsak a szakmai, de a megrendelői körökben is igen népszerű. Az Sz. Variáns Kft. egyedülálló gépparkjában készülnek - többek között - a Gerbeaud csokoládésdobozai, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. csomagolásai és a St. Andrea Szőlőbirtok díszdobozai is. A vállalatnál a folyamatos fejlődés szerinti gondolkodásban és a befektetett munkában hisznek. Hosszú utat jártak be, amíg rájöttek, hogy a cég sikere a Lean menedzsmentben rejlik. Ennek köszönhetően folyamatosan fejlesztenek, standardizálnak és ha kell, akár teljes folyamatokat is átszerveznek.

    „A jó csomagolásnak hangja van. Amikor kinyitod, kattan, amikor becsukod, cuppan.” /Szakál János/

28 évvel ezelőtt, az Sz. Variáns Kft. alapítói, a Szakál testvérek, Szakál Irma illetve Szakál János gondoltak egy nagyot és vásárra vitték a bőrüket, valamint a kis színes dobozaikat. Pontosabban a debreceni karácsonyi vásárra, ahol nagy sikert arattak. Ez az elismerés, és más vásárokban eladott több ezer doboz eredményeképp a sorsuk örökre megpecsételődött. Mondhatni, a kasírozott dobozaikkal bebetonozták magukat a csomagolástechnológia világába. ,,Az első telephelyünk egy bérelt, 70 nm-es ipari konyha volt, néhány rozsdás géppel. Telefonálni a szomszédba jártunk át.” - emlékezett vissza a kezdetekre Szakál János, az Sz. Variáns ügyvezető - tulajdonosa.

A különleges csomagolások kreatívak és emlékezetesek

A debreceni cég tevékenységének fő fókuszát az ipari csomagoló eszközök, a papíralapú marketingtermékek, a luxus csomagolóeszközök és a kézi készítésű papírtáskák gyártása adja. A családi vállalkozás arc poeticája, hogy a magas minőség mellett kreatív csomagolási megoldásokat kínálnak üzleti partnereiknek. Az egyediségüket fokozza, hogy a debreceni cég elsőként honosította meg Magyarországon a mikrobordázott natúr és színes hullámpapírból készült csomagolásokat. Erre a technológiai újításra figyelt fel 1998-ban az IKEA is. Ezt követően a debreceni cég beszállító partnere lett a bútor óriás 54 svédországi áruházának.

A folyamatos tanulásban és innovációban hisznek

A csomagolástervezés és kivitelezés szakértői az elmúlt 3 évtized során lépésről lépésre fejlődtek, amelynek eredménye a 3500 négyzetméteres üzem, a közel 2 milliárd forintos forgalom, a 75 motivált dolgozó, több száz elégedett megrendelő, és természetesen az évente több millió legyártott, magas minőségű díszdoboz és papírtáska. A családi tulajdonban működő Sz.Variáns Kft. mindezt a világszínvonalú termékek előállítását biztosító gépparkjának köszönheti. A 3D-s UV-lakkozást végző felületnemesítő eszközük, az automata szeparáló gépük és a Lézervágó gépük is egyedülálló a térségben.

A változás nem mindig móka és kacagás

A vállalat mérete 2018-ra elért egy olyan kritikus határt, amikor a növekedés már eredménycsökkenést hozott. Míg az árbevételük nőtt 20%-kal, de az eredményességük ugyanilyen mértékben csökkent az előző évihez képest. Az Sz. Variáns Kft.-nél több módszert is kipróbáltak, hogy pozitív irányt vegyenek a munkafolyamatok. Menedzsment gurukat, előadásokat hallgattak meg, költséges tréningeket végeztek el, de átfogó megoldást igazán egyik lehetőség sem nyújtott. A kudarcokból építkeztek tovább, míg végül 4 évvel ezelőtt rátaláltak a Lean menedzsmentre.

 ,,Úgy gondolom, a cég sikere a Lean menedzsmentben rejlik. Jóllehet, már 28 éve vagyunk jelen a magyar piacon, mégis a mai napig olyan gondokkal küzdünk, mint minden hozzánk hasonló vállalat. A Lean szemlélet azonban egy olyan eszköz a kezünkben, amely tudást adott, így könnyebbé vált a helyzetünk. A folyamatfejlesztési rendszer bevezetésével szinte mindent átforgattunk a cégnél. Az „ezt így szoktuk-ból” tudatos építkezésbe kezdtünk a vállalat összes területén. Mindig a „miért-re” keressük a választ, a szervezeten belüli folyamatokra is megpróbálunk külső szemmel nézni, és így kiküszöbölni a felmerülő hibákat.”- mondta Szakál János.

A luxuscsomagolásokat gyártó vállalat munkatársai képzéseken is részt vettek, eleinte mégis féltek a Lean szemlélet miatt kialakult változásoktól. A bevezetésekor voltak, akik dühösek lettek, alkudoztak, vagy egyszerűen elutasították az új rendszert. Néhányan el is mentek a cégtől. A dolgozók többsége viszont nagyon együttműködő volt, és ahogy telt- múlt az idő, érezték a változás előnyeit. Összességében a Lean szemlélet bevezetése a túltermelés, a várakozás, valamint a túlórák csökkentésére nyújtott megoldást, illetve szervezettebb, átláthatóbb és tisztább munkakörülményeket teremtett a családi vállalkozás működésében.

Legendákat szépítenek

Az Sz. Variáns Kft. csapatának nagyon fontos a megrendelők elégedettsége, mindezek mellett a szakma elismerése is mérvadó számukra. A debreceni cég munkáját a csomagolóanyag-gyártók legnagyobb hazai versenyén már többször elismerték, eddig összesen 8 alkalommal nyerték el a Hungaropack nagydíjat. Legutóbb a Stühmer Elegance luxus csomagolásával kerültek a dobogó legfelső fokára. A St. Andrea Szőlőbirtok részére készített díszdobozuk egyedi formáját pedig nemzetközi szinten is méltatták. 2022-ben az Sz. Variáns Kft. részesült a szakma legrangosabb elismerésében, ugyanis bezsebelte a WordStar Packaging Awards díjat is.

,,Közel húsz éve dolgozunk együtt az Sz. Variánssal. Egy grafikus barátom ajánlotta őket díszdoboz készítéséhez. Már akkor is úgy gondoltam, hogy a borok minőségét a csomagolással lehet leglátványosabban kifejezni, ezért fordultam hozzájuk. Az Sz. Variáns csapata azóta is töretlenül segít a magas színvonalú csomagolással a borok jó üzenetének kialakításában. Mindig nagyon figyelmesek és alaposak, minden egyes részletre ügyelnek.  Hálás vagyok azért, hogy fontosnak, igazi partnernek érezhetem magamat.” - emelte ki Dr. Lőrincz György, a St. Andrea Szőlőbirtok tulajdonosa.