Újra meghódította a közönséget a Juhfark

Somlói Juhfark Ünnep 2022 a Tornai pincészetben.

A somlói borászok idén hetedik alkalommal rendezték meg ikonikus fajtájuk bemutatóját. Az ismét teltházas, mégis családias találkozón 17 pincészet 27 Juhfarkját kóstolhatták a vendégek. A Juhfark 30 évvel ezelőtt egy kihalás szélén álló, elfeledett fajta volt, ami a somlói termelők céltudatos munkája révén mára a világ egyik elismert, sikeres márkájává vált. Ezt bizonyítják a legrangosabb nemzetközi elismerések és a világpiac egyre növekvő érdeklődése is. A Juhfark nagyon szépen mutatja meg a hegy különleges terroirját, vulkanikus talajának és mikroklímájának egyediségét, emellett sokarcú, minden borstílusban magas minőséget produkáló fajta.

A somlói borászok összefogásából létrejött reprezentatív sétálókóstolót 2016-ban rendezték meg először, és azóta minden év őszén bemutatják a közönségnek legjobb tételeiket. A résztvevő borokat szigorú előkóstolón választják ki, az utóbbi években pedig több más garancia is biztosítja a rendezvényen bemutatott borok hamisítatlan somlói minőségét. A Borvidék Hegyközsége ugyanis az Agrárminisztérium támogatásával kampányt indított az oltalom alatt álló eredetmegjelölésű borok (OEM) népszerűsítésére, és ennek a Somlói Juhfark Ünnep kiemelt eseménye. Oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott bor az, amely (minőségi kritériumok mellett) egyértelmű és vitathatatlan kapcsolatban van azzal a szőlőterülettel, ahol készítik. Vagyis az alapanyag teljes egészében a címkén megjelölt borvidéken termett, és itt is dolgozzák fel.  A borok minőségét a Somlón az újonnan megalkotott termékleírással is garantálják, amelyben szintén fontos szerep jut a „legsomlóibb” fajtának.

A Juhfarkünnep programját a sétálósóstoló mellett dűlőtúra, pincelátogatás és mesterkurzusok egészítették ki, amelyeken a résztvevők különböző kontextusokban, mélyebben is megismerkedhettek a fajtával.

Fiáth Attila (WSET) mesterkurzusán a közönség aktív közreműködésével hasonlított össze válogatott Juhfark tételeket más világhíres borvidékek ikonikus fajtáival, mint például a Chablis, a wachaui Zöld Veltelini vagy az Assyrtiko Santorini szigetéről. A ritka élményt kínáló, tanulságos kóstolón a somlói Juhfarkok úgy is kiemelkedően szerepeltek, hogy különlegesen erős volt a nemzetközi mezőny.

Tornai Tamás az elmúlt két évtized különböző évjáratú Tornai Juhfarkjait mutatta be vertikális összehasonlító kóstolóján, - Prémium Juhfark 2019, TOP Selection Grófi Juhfark 2019, TOP Selection Aranyhegy Juhfark 2018, TOP Selection Aranyhegy Juhfark 2016, TOP Selection Grófi Juhfark 2013, TOP Selection Grófi Juhfark 2008, TOP Selection Aranyhegy Juhfark 2020, és meglepetés 2006 - amelynek legfőbb tapasztalata az volt, hogy a régi nagy borok még nagyobbakká fejlődtek az esztendők során.

A Juhfark ismét bizonyított, meghálálta a gondoskodást. A fogyasztók és a termelők örömteli találkozásának főszereplőjévé vált, a sétálókóstoló pedig igazi ünneppé, és a hetedik alkalom után már talán sohasem maradhat el a fajta és a borászok közös bemutatkozása a Somlón.

A résztvevő borászatok és borok:

5 Ház Birtok: Juhfark 2020, Juhfark 2019

Baráth Borműhely: Juhfark 2020

Barcza Pincészet: Barcza Juhfark 2020 (szűretlen), Juhfark 2019 (szűretlen)

Csetvei Pincészet: Juhfark 2017

Dobosi Pincészet: Bio Juhfark 2021

Fehérvári Birtok: Reserve Juhfark 2020, Grand Reserve Juhfark 2020

Fekete Pince: Juhfark 2019

Hegedűs-Szabó Pincészet: Juhfark 2020, 2021

Kolonics Pincészet: Juhfark 2021

Kőfejtő Pince: Juhfark 2020, Juhfark 2019, Juhfark 2018, Juhfark 2017

Kreinbacher Birtok: Juhfark Selection 2020, Juhfark 2021

Somlói Apátsági Pince: Juhfark 2020

Somlói Vándor Pince: Juhfark 2021

Szabó Pincészet: Juhfark 2020

Tomcsányi Családi Birtok: Juhfark 2021 (szűretlen)

Tornai Pincészet: Prémium Juhfark 2021, Aranyhegy Juhfark 2020, Grófi Juhfark 2019

Zsirai Pincészet: Juhfark 2020