„A költészet valóságosabb, mint a világ, amiben élünk”

Nemes Nagy Ágnes centenárium.

Nem akarom címmel rendez zenés életmű-előadást Nemes Nagy Ágnes életművéből Vecsei H. Miklós. A darab a pénteki Nemes Nagy Ágnes 100 Gálaest részeként lesz látható, az est további résztvevői – Udvaros Dorottya, Grecsó Krisztián, Beck Zoltán, Gergely Ágnes költő – pedig a költőhöz való személyes kapcsolódásaikat mutatják be a MOM Kulturális Központ színpadán. A gálaest házigazdája Juhász Anna irodalmár lesz, és élőben először adja elő Nemes Nagy feldolgozását a népszerű énekesnő, Takács Dorina Дeva.

Száz éve született Nemes Nagy Ágnes, a Petőfi Kulturális Ügynökség pedig egész éves centenáriumot hirdetett 2022 elején. Ennek kiemelt eseménye lesz a november 11-i Gálaest a MOM Kulturális Központban, amelynek fókuszában a Kossuth-díjas költő életműve, személye áll.

Az est vendégei személyes kapcsolódásaikba avatják be a közönséget: kiderül, melyik vers áll a legközelebb Beck Zoltánhoz, hogyan találkozik egy Nemes Nagy-művel színművészként Udvaros Dorottya, mit adott ez az „objektív költészet” Grecsó Krisztiánnak, vagy hogyan hat Nemes Nagy költészete Gergely Ágnes költőre – november 11-én a művészek személyes kapcsolódásai, zenei, irodalmi feldolgozásai által az ő privát olvasatuk lesz látható a színpadon.

Ugyanezen az estén lesz a budapesti bemutatója a Vecsei H. Miklós által rendezett Nem akarom című, zenére fogalmazott életmű-előadásnak is, amely szintén a 100 éve született Nemes Nagy Ágnes előtt tiszteleg.

„Egy költő életét úgy színpadra vinni, hogy közben párhuzamosan követjük az életművét, az egyik legszebb alkotói folyamat. Az utóbbi években számos költő munkásságával foglalkoztunk, de Nemes Nagy Ágnes az első női szerző, akivel azonosulni próbáltam. Nagyon fontos, magamon túlmutató munka volt. Ráadásul ez az első eset, hogy nem magam választottam ki, kinek az életművével foglalkozom, hanem felkértek egy feladatra. Így hát úgy álltam neki, mintha egy teljesen ismeretlen személlyel találkoznék, és ismerkednék – mesélt az alkotási folyamatról Vecsei, aki elárulta, több párhuzamot is felfedezett önmaga és a 100 esztendeje született költőóriás személyisége között. – Hiába volt több társaság középpontja és szenvedélyes vitapartner, van a verseiben valami állandó, csendes magány, olyan érzést közvetít, mintha a legnagyobb boldogság közepette sem találná a helyét a világban. Véleményem szerint ez mostanra újra generációs érzés, tehát ennek kapcsán is megfoghatjuk az ő kezét. Szerencsés helyzet, amikor az életmű túlmutat az alkotók szándékán és utat tör magának egy-egy, előre nem tervezett téma az estébe. Hasonló ez ahhoz, mint amikor meg vagyunk győződve a saját valóságunkról, és aztán találkozunk egy verssel, vagy magával a költészettel és megérezzük, hogy az sokkal valóságosabb, mint az a világ, amiben élünk, mint a minket körülvevő hírek.”

Az előadás zeneszerzője és zongorán kísér majd Tempfli Erik, Nemes Nagy Ágnes szerepében Hegedűs Bori énekest láthatja a közönség. Az előadás szerkesztője és narrátora Juhász Anna irodalmár, színpadra alkalmazta Horváth Panna.

A Gálaesten debütál majd élőben a népszerű hazai énekesnő, Takács Dorina / Дeva (Deva) Nemes Nagy Ágnes versfeldolgozása is, aki A kerti tó című verset zenésítette meg. A gálaest a centenáriumi Viszonylagos öröklét sorozat részeként a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum szervezésében, a MOMKult partnerségében valósul meg. Nem csak a MOMKult színpadán emlékeznek pénteken Nemes Nagy Ágnesre.

"Az első önálló lakásunk férjemmel, Lengyel Balázzsal, a Kékgolyó utca 2-ben volt található....Itt, ebben a lakásban torlódtak az események." – mondta egykor a 100 éve született költő, és ehhez a lakáshoz kapcsolódik a november 11-i nap délelőtti, kiemelt eseménye: 11.00 órakor Nemes Nagy Ágnes és férje, Lengyel Balázs első önálló, budai otthonánál, a Kék Golyó utca 2/a. szám előtt lesz márványtábla avatás, amit Juhász Anna, a centenárium szervezője és Fonti Krisztina, Hegyvidék Önkormányzata alpolgármestere avat fel.