„Postcards from Ukraine“ (Képeslapok Ukrajnából)

Képeken az elpusztított ukrán kulturális kincsek.

Az Oroszország által 2022. február 24-én kirobbantott háború immáron több ezer civil halálát okozta, az Ukrajnából elmenekülni kényszerülő emberek száma pedig meghaladta az 5 milliót. Az orosz hadsereg számos, infrastrukturális szempontból fontos épületet és létesítményt semmisített meg az elmúlt hónapokban. A harcok áldozatául estek az ukrán kultúra kiemelkedő színterei is – ez utóbbiakat bemutatandó, a budapesti Cseh Centrum kezdeményezésére „Postcards from Ukraine“ (Képeslapok Ukrajnából) néven fotókiállítás nyílik november 17-én 15.30-kor a budapesti Klauzál tér Dob utca felőli oldalán.

A „Postcards from Ukraine“ kezdeményezést a kijievi központú Ukrainian Institute hívta életre, célja dokumentálni és a világ elé tárni az ukrán kultúrát ért károkat, amelyeket az orosz hadsereg lövedékei okoztak. Az Ukrajna elleni átfogó invázió kezdetétől országszerte több mint 500 történelmi, építészeti, régészeti, oktatási, vallási és kulturális helyszínt pusztítottak el vagy rongáltak meg az orosz csapatok.

Az orosz katonák a földdel tették egyenlővé többek között az Úr mennybemenetele templomot Lukjanyivkában, mely a XIX. századi ukrán szakrális faépítészet ritka és értékes példája volt. Orosz támadások következtében leégett a kiemelkedő ukrán filozófus, Hrihorij Szkovoroda műveit, könyveit és más személyes tárgyait őrző Hrihorij Szkovoroda Nemzeti Irodalmi Emlékmúzeum. A Harkiv közelében épült Drobickij Jar holokauszt-emlékközpontban található hatalmas menóra orosz tüzérségi bombázás során jelentősen megsérült. Az orosz rakéták csaknem teljesen lerombolták Kelet-Európa egyik legrégebbi felsőoktatási intézménye, a V. N. Karazin Harkivi Nemzeti Egyetem Közgazdaságtudományi karának épületét és a mariupoli ukrán fiatalság korábbi kulthelyét, a 2019 óta kortárs művészeti centrumként működő Ifjúság Kultúrpalotát.

A 2022. november 17. és december 20. között látogatható budapesti szabadtéri fotókiállítás összesen 30 ukrajnai létesítményt mutat be a háború előtti és a háború kitörése utáni megrongált állapotában. A képekhez tartozó tájékoztató szövegek magyar és angol nyelven is olvashatóak.

A kiállított tablókon látható fotók egy részéből képeslapok készülnek, melyek ingyenesen hozzáférhetőek lesznek Budapest több helyszínén: november 12-től 16-ig a Verzió filmfesztivál vetítési helyszínein – a „Válság határok nélkül. Nemzetközi szervezetek és a háború Ukrajnában“ elnevezésű panelbeszélgetéséhez kapcsolódóan – , ezt követően a Cseh Centrumban, a Cervantes Intézetben, az Osztrák Kulturális Fórumban és a FUGA Budapesti Építészeti Központban. A képeslapokon található egy QR kód is, mely az Ukrajna támogatását célzó globális kezdeményezés, a UNITED24 oldalára vezet.

Ne hallgassunk az ukrán kultúra elpusztításáról! Az Ukrainian Institute kiállításának budapesti bemutatkozása az European Cultural Foundation (ECF) támogatásával, a Cseh Centrum projektvezetésével, valamint a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, Erzsébetváros Önkormányzata, az Osztrák Kulturális Fórum, a Cervantes Intézet és Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége közreműködésével valósul meg.

Bővebben a „Postcards from Ukraine“ projektről itt,   a UNITED24 kezdeményezésről pedig itt olvashat.