November 22-én kezdődik a Spanyol Filmhét az Urániában

A kínálatban idén 11 új produkció szerepel.

A 2022-es budapesti Spanyol Filmhetet november 22-27. között rendezik az Uránia Nemzeti Filmszínházban, hagyományos módon a Spanyol Nagykövetséggel és a Cervantes Intézettel együttműködésben. Négy vígjáték mellett  (A próba, Eltitkolt történetek, Párcserés játszma, A csapat lelke) olyan nagy erejű drámai alkotások érkeznek, mint a Berlinale idei Arany Medve-díjasa, az Alcarràs Carla Simóntól, vagy a nyitófilm, a magyar nézők által is jól ismert Icíar Bollaín rendezőnő Maixabel című filmje. A kínálatból feltűnhet a női alkotók erős jelenléte: a Röfi című lélektani horror Carlota Pereda vezényletével készült, a zárófilmet, a Berlini Filmfesztivál Panoráma szekciójában bemutatkozott Altatódalt pedig Alauda Ruiz de Azúa jegyzi rendezőként. A magyar nézők számára jó ismerősként tűnnek fel a filmvásznon olyan spanyol sztárok, mint az Almodóvar-filmekben rendszeresen szereplő Carmen Machi (aki három filmben is látható lesz) vagy a férfiak közül Luis Tosar és Javier Cámara.

A Filmhét november 22-én a kortárs spanyol film egyik legsikeresebb női szerzője, Icíar Bollaín (Az olajfa, Út a királyi operába, Rosa esküvője rendezője) díjakkal elhalmozott új alkotásával, a Maixabellel kezdődik. Középpontjában az ETA baszk szeparatista szervezet bötönben ülő terroristájának és egy egykori áldozat özvegyének találkozása áll.  A szenvedését méltósággal viselő nő és a megváltást kereső egykori terrorisa megható, feszültséggel teli párbeszéde emberileg is szép történet, ugyanakkor a társadalmi megbékélés fontosságáról is beszél. A film női főszerepét Blanca Portillo, a férfi főszerepét a Bollaín-filmek és a spanyol mozi sztárja, Luis Tosar alakítja.

Párkapcsolatok millióinak dilemmája a hűséget kikezdő vágy és az önmegvalósítás. Ezeket az intim kérdéseket tárgyalja humoros formában a tizennyolcas karikával megkülönböztetett Párcserés játszma című romantikus komédia, amely november 23-án kerül műsorra.  Vicente Villanueva filmje egy népszerű spanyol tévésorozat, A kulcsjátszama történésein alapul. Pikáns társasági vígjáték négy párról, akik egy bulin a kulcsaikat kalapba dobva, szerencsehúzással döntik el, ki kivel töltse az éjszakát. 

A szemle harmadik napján, november 24-én két alkotás is érkezik. Az egyik a besorolhatatlan műfajú, abszurd humorú Optikai csalódás két nagyszerű színész, Carmen Machi és Pepón Nieto jutalomjátékával. Egy középkorú házaspárt alakítanak, akik az észak-spanyolországi Burgosból New Yorkba utaznak kikapcsolódni. Csakhogy valami nem stimmel: mintha nem oda érkeztek volna, ahová elindultak. A szürreális történet görbe tükröt állít a modern nagyvárosok globalizált egyformaságának, ugyanakkor tisztelgés is a rendező által jól ismert város, New York előtt. A nap másik bemutatója Carla Simón Alcarràs (12) című játékfilmje, amely idén a Berlinalén Arany Medve-díjat kapott. A rendezőnő korábbi alkotása, az 1993 nyara a 2018-as Spanyol Filmhéten szerepelt.  Új munkája szintén családtörténet, egy Alcarràs nevű kis katalán faluban játszódik, ahol a Solé család nemzedékek óta őszibarackot termeszt egy birtokon. A terület új tulajdonosai azonban napelem erőművet terveznek a gyümölcsös helyére, így a családnak szembe kell néznie régi élete feladásával. A jórészt amatőr szereplőkkel, rendkívül hiteles környezetrajzzal elmesélt történet a klasszikusokra emlékeztető erővel szólítja meg a nézőt.

A főleg vígjátékokkal és romantikus filmekkel jelentkező Dani de la Orden (Hóesés Barcelonában, Amíg a lagzi el nem választ) új komédiája, A próba viszonylag egyszerű kérdés elé állítja hőseit: százezer euró most vagy egy millió tíz év múlva? A kérdés egyszerű, a válasz mégsem az – Héctor és Paula számára legalábbis. A filmet november 25-én láthatjuk, csakúgy, mint Carlota Pereda Röfi című lélektani horrorját is, amely a Sundance Fesztiválon szerepelt. Főszereplője egy túlsúlyos tinilány, akit a kisvárosban élő lányok folyamatosan zaklatnak az alkata miatt, ám ennek előbb-utóbb véres következményei lesznek.

A filmhét szombatján, november 26-án érkezik az irodalmi alapból, Cristina Campos nagy sikerű regényéből készült a Lola specialitása, amelyet a kubai filmegyetemen végzett Benito Zambrano rendezett. Akik szeretik a kissé misztikus, személyes múltat feltáró romantikus történeteket és a sütőkemencék illatát, azok nem fognak csalódni ebben a filmben. Főhősei, Anna és Maria testvérek, akik évek óta nem látták egymást, de most váratlanul megörökölnek egy régi pékséget Mallorca belsejében, és ez újra összehozza őket. A szombat másik filmje a valós eseményeken alapuló A Földközi-tenger törvénye. A fiatal rendezőgeneráció egyik legtehetségesebb tagja, Marcel Barrena alkotása két tengeri mentő lelkiismereti küldetéséről szól. Egy tengerbe fulladt menekült gyermek fotója olyan mély benyomást tesz rájuk, hogy Leszbosz szigetére utaznak segíteni. A főszerepet két, a magyar nézők számára is jól ismert sztár alakítja: Eduard Fernandez (Egy tolvaj lánya) és Dani Rovira (Superlópez). Mostani közös filmjük számos Goya- és Gaudí-díjjal büszkélkedhet. A szombat estét a Szenvedélyes szomszédok rendezőjének új érzelemdús vígjátéka, az Eltitkolt történetek (16) zárja, amely öt véletlenszerűen összefonódó történetet mesél el pergő ritmusban. Váratlan találkozások, komikus pillanatok és abszurd döntések kerülnek elénk, amelyekben magunkra ismerhetünk.

A zárónapon, november 27-én A csapat lelke című felemelő komédiát élvezhetjük. A megtörtént eseten alapuló történetben Carmen Machi egy apácát alakít, akit a kilencvenes évek elején egy bezárás előtt álló árvaházba küldenek. Karizmatikus fellépésével felkelti a féktelenül viselkedő gyerekek figyelmét, és olyan ötlete támad, amely örökre megváltoztatja az intézetet: focicsapatot alakít a fiúkból. A filmhét záródarabja az idei Berlinálén debütált Altatódal. Alauda Ruiz de Azúa első nagyjátékfilmje érzékeny családi történet. Középpontjában egy fiatal anyuka, Amaia áll, aki kisbabájával hazaköltözik a szüleihez, amíg férje néhány hétre távol van. Arra azonban nem számít, hogy bár édesanya lett, a szülei viszonylatában továbbra is gyerek. A film hat díjat hozott el az idei Malagai Filmfesztiválról, az Amaiát alakító Laia Costa és az édesanyját megszemélyesítő Susi Sánchez a legjobb színésznő díját kapta megosztva.

A filmek kivétel nélkül eredeti nyelven, magyar felirattal kerülnek műsorra. A filmhét a Spanyol Nagykövetség, a Budapesti Cervantes Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház közös szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.