A KVTársulat bemutatja: Ne bánts!

Összművészeti projekt a Tér-kép Galériában és a Godot Galéria-Moha Caféban.

A Ne bánts!  című új, érzékenyítő összművészeti projekt eseményeinek fókuszában mindazok az áldozatok állnak, akik a zárt ajtók mögött történő lelki bántalmazásnak, a falakon belül maradó csöndes fájdalomnak az elszenvedői. A KVTársulat célja, hogy felhívja minderre a figyelmet, és művészi eszközökkel láthatóvá tegye mindazt, ami titokban, titkolva zajlik. A projekt résztvevői kérdőre vonják a mindannyiunkban ott rejlő kívülállót, a „nem láttam, nem hallottam semmit”, „nem az én dolgom” hozzáállást, a néma környezetet, a közönyt. A Ne bánts! ennek a témának a továbbgondolása a képzőművészet és a szépirodalom bevonásával. A színház kereteit kitágító, társművészeteket és más kulturális-társadalmi területeket érintő művészeti projekttel a színházlátogató közönségen túl egy szélesebb társadalmi réteget kívánnak megszólítani. 

A Ne bánts! projekt képzőművészeti eseményeként megvalósuló egyedi performansz és kísérleti kiállítás megálmodója Száger Zsuzsa. A bántalmazott nők mellett felszólaló esemény két alkalommal lesz megtekinthető a Tér-Kép Galériában: november 25-én, pénteken 18 órától 20 óráig, majd másnap, november 26-án, szombaton 15 órától 17 óráig.  A szombati esemény egy izgalmas beszélgetéssel kiegészülve lesz látogatható, ahol Gyárfás Dorka  újságíró (WMN) moderálásával Száger Zsuzsa, Urbanovits Krisztina és Proics Lilla eszmecseréje látható majd.

Az összművészeti projekt irodalmi estje december 1-én 18 órakor kerül megrendezésre a Godot Galéria Moha Café-ban (Bartók Boulevard). Az eseményen három kortárs hazai írónő műveiből olvasnak fel a KVTársulat színésznői. Elhangzik Kalapos Éva Veronika novellája, Karafiáth Orsolya regényrészlete és szemelvények Kiss Judit Ágnes új, hamarosan megjelenő regényéből. Ezt követően az írónőkkel és a társulat közreműködő színészeivel Veiszer Alinda beszélget.

A Ne bánts! összművészeti projekt eseményei ingyenesen látogathatók!

2022. november 25-26. - Tér-kép Galéria, december 1.- Godot Galéria-Moha Café.

Ne bánts! összművészeti projekt koncepció: Száger Zsuzsanna / KVTársulat

(A projektet a valóság inspirálta.)

Támogató: NKA

Együttműködő partnerek:

Tér-Kép Galéria (1016 Budapest, Krisztina körút 83-85.)

Godot Galéria - Moha Café (1114 Budapest, Bartók Béla út 11.)

Külön köszönet: Fodor Balázs kurátor

•          A KVTársulat a párkapcsolaton belüli bántalmazás témáját már a Pofon című előadásában (rendező: Kovács D. Dániel) feldolgozta a pandémia alatt. Az előadás az e-színházi fesztiválon különdíjat nyert, jelenleg is megtekinthető az online platformon.

•          A KVTársulat idén ősszel a 15. évadát kezdte meg.  A két alapító-színésznő (Száger Zsuzsa és Urbanovits Krisztina) által vezetett társulat a mai napig keresi a hiánypótló, elsősorban a nőket érintő tabutémákat. Mindig a jelenre reagálnak, arról beszélnek, ami itt és most, körülöttünk történik.

15 év - 22 kortárs ősbemutató, több száz előadás, több ezer néző az eddigi mérleg eredménye. Budapesten, valamint majdnem minden vidéki városban és külföldön is felléptek. Számtalan hazai és külföldi fesztiválon szerepeltek, ahonnan öt fesztiváldíjat hoztak el (Pofon – eSzínház Fesztivál Különdíj; Miért lett. R úr ámokfutó? – MOST Fesztivál, Legjobb stúdióelőadás; MÉDEIA – 29. Thealter Különdíj, Függésben – EMMI Államtitkárság díja, 12 hét - Köznevelési Különdíj). Emellett 2022-ben a Kiállok érted c. előadásukkal elnyerték az EMMI 2021 Társadalmi Innovációja díját.