A nő illatával indul az Itáliai utazás sorozat új évada

2022. december 6. – 2023. június 19. Uránia Nemzeti Filmszínház.

A száz éve született Vittorio Gassmanra emlékezve, a világhírű olasz színész talán legnépszerűbb filmjével, A nő illatával kezdődik az Itáliai utazás című vetítéssorozat újabb évada december 6-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A 2023 júniusáig kéthetente jelentkező válogatásban tizennégy filmmel kalandozhatjuk be Olaszországot, Velencétől Szicíliáig. Többek közt Dino Risi, Ettore Scola, Pupi Aavati, Mario Martone alkotásai várják az olasz filmek rajongóit, olyan sztárokkal, mint Sophia Loren, Marcello Mastroianni, Stefania Sandrelli, Pierfrancesco Favino, Alessandro Borghi, Marco Giallini vagy Gigi Proietti. A műfajilag sokszínű programban dominálnak a filmújdonságok, melyek olyan fontos témákat érintenek, mint az eltűnő és újrafelfedezésre váró hagyományos értékek, a női egyenjogúság kérdése vagy éppen a társadalomra rátelepedő szervezett bűnözés problémája. A sorozat megvalósításában az Uránia együttműködő partnere a budapesti Olasz Kultúrintézet, támogatója pedig a Nemzeti Kulturális Alap.

A nyitóvetítésen, december 6-án Vittorio Gassmané, a magyar nézők egyik kedvenc olasz sztárjáé lesz a főszerep. Dino Risi rendezővel való együttműködéséből több mint egy tucat remek filmalkotás született, melyek közül A nő illata talán a legismertebb és a leginkább kedvelt. Gassman ebben egy vak ezredest alakít, akinek sarkos véleménye van a világról, és fogyatékossága ellenére bolondul a nőkért. Utolsó nagy utazására magával viszi a tapasztalatlan tisztnövendéket, Cicciót is, akinek ez a kalandos út az élet igazi nagy iskolája lesz. Az 1974-ben bemutatott drámai vígjátékból 1992-ben sikeres amerikai remake is született Al Pacinóval, amely azonban nem írta felül Gassman feledhetetlen alakítását.

Karácsonyig két további különlegesség vár az olasz film kedvelőire. December 14-én érkezik a  Mámorító Velence, amely A művészet templomai sorozat újdonságaként, budapesti premierként  érkezik az Urániába. A látványos dokumentumfilm Velence művészeti élete és múzeumai, lagúnái és sikátorai bemutatásán keresztül foglalja össze az Adria-parti városállam 1600 éves történetét: nyitottságát a nagyvilágra és töretlen hitét saját jövőjében. A vetítésen a közönség találkozhat a rendezővel, Michele Mallyval is. Közvetlenül az ünnepek előtt, december 19-én pedig az Én vagyok a Mikulás című vígjátékra készülhetünk. Címszerepében a 2020-ban elhunyt, népszerű komikus színész, Gigi Proietti utolsó alakításának lehetünk tanúi: egy titokzatos öregembert formál meg, aki azt állítja magáról, hogy ő a Mikulás.

A széria folytatásában, amely nyárig további tizenegy egyedi vetítést kínál, több olyan film is szerepel, amely kifejezetten egy városra koncentrál. Velence a főszereplője a Welcome Venice című Andrea Segre-játékfilmnek, amelyben A lány és a költő rendezője ismét megható lagúnatörténettel jelentkezik, egy velencei halászcsalád örököseinek dilemmáját beszélve el. Hű marad szűkebb pátriájához Mario Martone (A Sanitá negyed polgármestere, Itt én nevetek) is, aki ezúttal Nosztalgia című filmjével tiszteleg Nápoly városa előtt, több évtizedes távollét után hazatérő főhőse (Pierfrancesco Favino) történetén keresztül. Hasonlóan fontos szerepet kap a táj a Nyolc hegy című filmben, amely az Alpok hegyei közé viszi el a nézőt. Az idei Cannes-i Filmfesztiválon is díjazott alkotást, amely két barát történetét tárja elénk Alessandro Borghi (Suburra, Szuperhősök) és Luca Marinelli (Martin Eden) főszereplésével, az országos premier idején, januárban láthatjuk majd.

Bár a válogatásban egyértelműen az új filmek dominálnak, láthatunk örökzöld darabokat is. Pietro Germi Válás olasz módra és Ettore Scloa Egy különleges nap című alkotása révén olyan sztárokat is viszontláthatunk, mint Marcello Mastroianni, Sophia Loren vagy Stefania Sandrelli. Az olasz film élő klasszikusai közül Pupi Avatitól egy új, 2021-es alkotás kerül vászonra: a Még mindig beszélünk egy igaz szerelem évtizedeinek emlékét eleveníti fel az idős főhős és egy regényíró beszélgetésén keresztül. Szintén szerelmi történetet dolgoz fel A Kolibri című film, amelyben Francesca Archibugi – Sandro Veronese Strega-díjas regénye nyomán – egy olyan férfi esetét meséli el, aki egész életében egy be nem teljesült szerelem vonzásában vergődött.

Több filmben is kifejezetten női sorosok, női hősök történetét kapjuk. A Vissza Isten kegyelmébe a pugliai Edoardo Winspeare rendezésében négy olyan nőről szól, akiket a válság tanít meg arra, hogy hol kell keresniük a boldogságot. Az amatőr szereplőkkel forgatott, megrázó Chiara története egy olyan lány drámája, aki kamaszkorában kénytelen szembesülni családja kényszerű kötelékeivel, amelyek a szervezett bűnözéshez láncolják. Hasonló korlátok ellen lázad Az első nő című film főhőse, aki a hatvanas években egy nemi erőszak áldozataként veszi fel a harcot az elkövetőt pártoló szokásjoggal szemben, és ezzel valóságos társadalmi lavinát indít el. A június 19-én, a sorozat zárásaként látható Rendes lányok című vígjáték négy fiatal főhősnője pedig egy festői dél-olasz kisvárosban magát férfinak álcázva rabol ki egy bankot, hogy így teremtse meg jövőbeli függetlensége anyagi alapját. 

A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal láthatják nézőink.