Ki lesz a Csendes éj századik mecénása?

2023 első sikeres Brancs kampányához járultak hozzá a Csendes éj támogatói.

Ezidáig 99 filmrajongó döntött úgy, hogy segédkezik egy szívmelengető karácsonyi film megszületésénél. Bár még 17 napig tart a kampány, de már most 121%-on áll a projekt – a kérdés csak az, ki lesz a film századik mecénása?

Dettre Gábor, az idén 20. jubileumát ünneplő Felhő a Gangesz felett című magyar film nemzetközileg elismert rendezője, karácsonyi filmjének első partrónusai a film két főszereplője, az Indul a bakterház, a Csinibaba, a Munkaügyek vagy a Keresztanyu révén megszerettett Molnár Piroska és az Egynyári kalandban, a Terápiában vagy a jelenleg is a mozikban futó Larryben lenyűgöző alakítást nyújtó Vilmányi Benett voltak.

Csendes éj - Készíts velünk mozifilmet!

A jövő karácsonyra várható, közösségi finanszírozásra épülő film egyetlen éjszaka történetét meséli el. Egy fiatal fiú (Vilmányi Benett) és egy idős asszony (Molnár Piroska) véletlenül találkoznak karácsony éjjel. Titkokkal teli életük sötét felhői mögül, számukra is váratlanul előtör a Nap: a fiúnak anyát, az asszonynak gyermeket hoz a kilátástalannak induló szenteste.

A Csendes éj a CURTIZ és a Magasságok és mélységek mögött is álló JUNO11 Pictures gyártásában készül, producerei Sümeghy Claudia és Topolánszky Tamás Yvan. A JUNO11 Pictures elkötelezett az utánpótlás-mentorálás mellett, így kap a film révén első nagyjátékfilmes bemutatkozásra lehetőséget Csúcs Angéla látványtervező, valamint Füzesi Tamás operatőr, aki többszörösen díjazott kisfilmjeivel vívta ki a szakmabeliek figyelmét, többek között a Cannes-ban bemutatott Hajszálrepedéssel.

A karácsony mélyebb, elemi lényegét megragadó Csendes éjről a filmről Topolánszky Tamás Yvan, a film vezető producere így mesél: „A Csendes éj a karácsony valódi jelentését próbálja bemutatni. Azt, hogy milyen fokú önzetlenséggel, nyitottsággal és szeretettel kellene akár vadidegen embertársainkhoz viszonyulnunk. Filmünk üzenete váratlanul öltött testet a Brancs kampányunk során, ahol is eddig 99 – számunkra egyelőre ismeretlen – támogató érezte azt, hogy valamilyen módon kapcsolódni szeretne ehhez a filmhez. A Csendes éj egyre növekvő családja komoly erőt és még komolyabb felelősségtudatot ad nekünk a további munkához. Az eddigi váratlan siker egyben azt is jelenti, hogy jó úton járunk a közösségi finanszírozás gondolatával, így még bő két hétig várjuk újabb támogatóinkat, stábtagjainkat, akik azt érzik, hogy nemcsak a megfogalmazott üzenetünkhöz, de az azt életre hívó különleges csapatunkhoz is szívesen tartoznának.”

Most minden filmrajongónak lehetősége nyílik, hogy maga is csatlakozzon a stábhoz: a mecénások 5 és 750 ezer forint között mozgó támogatásokkal járulhatnak hozzá a film elkészítéséhez, cserébe az alkotók – a csomag nagyságától függően – izgalmas, exkluzív filmes ajándékokkal, díszbemutató jegyekkel, kulisszák mögötti látogatással és akár executive produceri kredittel díjazzák az új stábtagokat.