Gaudeamus III.

Emlékezés nagyjainkra.

A Szent István Filharmonikusok 2022/23-as évadának kiemelt eseménye a Gaudeamus bérlet harmadik nagykoncertje, melyet január 29-én rendeznek a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. Az emlékkoncerten Petőfi Sándor 200. és Kacsóh Pongrác születésének 150. évfordulóját ünneplik.

A hangversenyre különleges darabokkal készülnek; Lajtha Lászlóra – születésének 2022-ben volt a 130., míg halálának 2023-ban a 60. évfordulója – Mise a szorongattatás napjaiban című művével emlékeznek. A különleges koncerten közreműködik Záborszky Kálmán, Hirtling István, Fekete Attila, Berecz Mihály és a Szent István Király Oratóriumkórus a rendező Szent István Filharmonikusok mellett.

Záborszky Kálmán karmester, aki 1989-ban újra felfedezte, bemutatta és lemezre rögzítette Lajtha László miséjét, a következőképpen vallott Solymosi Tari Emőke Két világ közt – Beszélgetések Lajtha Lászlóról című 2010-ben, a Hagyományok Háza kiadásában megjelent könyvében: „…hadd mondjam el, hogy a szorongattatás benne van a mű hangjában. Ez a hang az, ami engem a legjobban inspirált: a magyarság több évszázados küzdelmének, fájdalmának, keserves életének a hangja.”

Ugyanebben a könyvben dr. Erdélyi Zsuzsanna így emlékezett vissza Lajtha Mozart iránti rajongásáról, amely egyértelműen megerősíti a műsorszerkesztés gondosságát: „Lajthának Mozart volt a világ eleje, közepe, vége, ő volt a mindene, őt tartotta a legnagyobb zseninek. Ha Mozartról beszélt, a lelkesedéstől szinte magán kívül volt.”

A program második részében Mozart C-dúr zongoraversenyét Berecz Mihály szólaltatja meg. Mozart több, mint 20 zongorakoncertet írt zenekari kísérettel. Ezek életművének legvonzóbb alkotásai közé tartoznak: minden műnek egyedi, saját arculata van. A K. 503-as C-dúr versenymű 1786 decemberében készült. Berecz Mihály a fiatal magyar zongorista generációjának egyik legkiemelkedőbb egyénisége, aki a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnáziumban megkezdett tanulmányait Londonban, a Royal Academy of Music zongoraművész szakán folytatta kiemelkedő teljesítménnyel. 2022 januárjától a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kamarazene tanszékének oktatója. Záborszky Kálmán az első között volt, aki felfigyelt Berecz Mihály rendkívüli képességeire és azóta is megkülönböztetett figyelemmel kíséri pályáját.

Záborszky Kálmán a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola elvégzése után tanulmányait a bécsi Zeneművészeti Főiskolán folytatta. 25 évig vezette a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményt. Páratlan zenekari műhelyt épített ki itt, amely zenészek nemzedékeit inspirálta és számtalan növendéket terelt a kultúra útjára. Már 1961-ben, 14 évesen szerepet vállalt az I. István Gimnázium Zenekarának életében (mai neve: Szent István Filharmonikusok). 1988 óta az együttes vezető karmestere, de karnagya a Szent István Király Oratóriumkórusnak is. A zenekari műhely 2006-ban hivatásossá vált, 2020 óta pedig Szent István Filharmonikusok néven állami fenntartásban működik. Záborszky Kálmán Liszt Ferenc-díjas Érdemes és Kiváló Művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

Ezt követően Petőfi emblematikus verseit Hirtling István színművész adja elő. A koncert végén Fekete Attila operaénekes tolmácsolásában hangzik el Kacsóh Pongrác két dala, Záborszky Kálmán vezényletével. Kacsóh Pongrác (1973-1923) zeneszerző, zenepedagógus, főreáliskolai igazgató-tanár legnagyobb sikerét az 1904-ben bemutatott János vitéz című daljátékával szerezte.

Január 29., vasárnap, 18:30 – MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Műsor:

Lajtha: Mise a szorongattatás napjaiban (1950)

   Közreműködik: Szent István Király Oratóriumkórus

Mozart: C-dúr zongoraverseny K 503

   Közreműködik: Berecz Mihály

Emlékezés nagyjainkra: Petőfi Sándor 200. és Kacsóh Pongrác 150

Petőfi Sándor versei: Szülőföldemen, Csokonai, Szeptember végén, A tintásüveg

   Közreműködik: Hirtling István

Kacsóh – Bakonyi – Heltai: János vitéz - Bagó dala (Egy rózsaszál szebben beszél…)

Kacsóh: Rákóczi megtérése - részlet

   Közreműködik: Fekete Attila

   Közreműködik: Szent István Filharmonikusok

Vezényel: Záborszky Kálmán

További információ itt.