Karmesterek jelentkezését várja a második Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny

2023. augusztus 20–28. között kerül sor a Versenyre Debrecenben.

Az idei megmérettetésre ezúttal karmesterek jelentkezését várják, akik rendhagyó módon nemcsak zenekari darabokat, hanem számos oratórium- és operarészletet is vezényelnek majd. A versenyre február 28-ig lehet nevezni a verseny hivatalos oldalán, a megmérettetés középpontjában Kodály Zoltán idén száz éve komponált remekműve, a Psalmus Hungaricus áll. A verseny rendezői a szintén száz éves fennállását ünneplő Kodály Filharmonikus Zenekar, a világ legnagyobb ifjúsági zenei szervezete, a Jeunesses Musicales, valamint a Papageno. A Debreceni Egyetem a tavalyihoz hasonlóan idén is fontos együttműködő partnere lesz a világ minden sarkából érkező fiatal muzsikusokat bemutató Kodály-versenynek.

A Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny változó kategóriákban kerül megrendezésre, első alkalommal a vonósok (hegedű-, brácsa- és csellóművészek) mérték össze tudásukat 2022-ben. A jelentkezés kiugróan nagy nemzetközi érdeklődéssel zárult: öt kontinens 43 országának pontosan 200 fiatal muzsikusa nevezett, a zsűri döntése értelmében az első díjat a 18 éves spanyol csellista, Carlos Vidal nyerte.

„A Kodály Filharmonikusok és a Psalmus kettős jubileuma kiváló alkalom arra, hogy egy különleges, az operákra és az oratóriumokra koncentráló karmesterversennyel tegyük fel Debrecent idén is a nemzetközi zenei versenyek térképére. A sokszoros túljelentkezést hozó és hatalmas érdeklődéssel kísért tavalyi Kodály-verseny megmutatta, hogy az ország második legnagyobb városa is képes azt a színvonalat nyújtani, ami a világ minden sarkából idevonzza a muzsikusokat” – mondta Somogyi-Tóth Dániel, Debrecen város főzeneigazgatója.

A karmesterversenyen bármilyen nemzetiségű karmester részt vehet, aki 1988. augusztus 20-án vagy azt követően született (a verseny nyitónapján maximum 35 éves) és 2002. augusztus 20-án vagy azt megelőzően született (a verseny nyitónapján minimum 21 éves).

A videós előválogatót követően, 2023. augusztus 20–28. között, három fordulóban mérik össze tudásukat a versenyzők a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus Debrecen partnereként. Az 1. fordulóban 15 perc, a 2. fordulóban 30 perc áll a karmesterek rendelkezésére a zsűri által meghatározott program előadására. A zsűri maximum 12 versenyzőt juttat tovább a 2. fordulóba, majd 6 versenyzőt a 3. fordulóba, ahol a döntősök mindegyike a százéves Psalmus Hungaricust vezélnyi. A 40 ezer euró összdíjazású verseny részletes szabályzatát és repertoárlistáját ezen a linken lehet megtekinteni. Jelentkezés és további információk ide kattintva.