Húsbavágó kérdések a húsevésről – A hamburgered ára

Még tart a Veganuary, ha te is belevágnál, ez a könyv segít.

Tudtad, hogy az emberiség 330 millió tonna húst eszik meg évente? Ez évente kb. 70 milliárd szárazföldi állatot és 1,5 billió vízi élőlényt jelent. Így percenként közel 140 ezer szárazföldi állatot vágnak le. Míg 1 kg marhahús előállításához 15.415 liter vízre, addig ugyanennyi bab/borsó/káposzta termesztéséhez csupán kb. 200 literre van szükség. A világ gabonatermelésének 60-70%-a a haszonállatok etetését szolgálja. Mindeközben a Föld legszegényebb országaiban átlagosan 15 ezer ember hal éhen naponta. Zöldségeket fogyasztani nemcsak egészséges, de bolygónk fenntarthatóságához is jobban hozzájárul. Nem csoda, hogy világszerte egyre népszerűbb a vegán életmód. Ha fontolgatod, hogy kevesebb húst fogyassz, még csatlakozhatsz a Veganuary (vegán január) kihíváshoz. A döntésben segíthet Péntek Csaba nemrégiben megjelent, A hamburgered ára – avagy mi van a szatyorban, husi? című hiánypótló könyve, mely valós képet ad a húsfogyasztásról: nem ítélkezik, csupán információkat oszt meg napjaink egyik legmegosztóbb témájában egészségügyi, környezetvédelmi, állatvédelmi, történeti és lelki megközelítésből egyaránt.

„Mindannyian szeretnénk egészségesebb, békésebb és fenntarthatóbb világban élni. Ehhez különféle módszereket keresünk, holott az egyik legegyszerűbb megoldás a tányérunkon van. A tudatos ételválasztással pozitív hatást gyakorolhatunk saját egészségi állapotunkra, bolygónk jövőjére és több milliárd, a Földön velünk együtt élő érző lény, vagyis az állatok életére. Ahhoz azonban, hogy változtatni tudjunk, legyen az bármennyire is kegyetlen, muszáj szembenéznünk a valósággal.”

Péntek Csaba a Luna Blanca Könyvműhely kiadásában megjelent A hamburgered ára – avagy mi van a szatyorban, husi? című hiánypótló műve mély empátiával, de őszintén válaszol a húsevést illető húsbavágó kérdésekre. A könyv – melyet többek között olyan jeles vegán hírességek ajánlanak, mint Kásás Tamás, Karalyos Gábor és Puskás Peti –, a húsevés kérdéseit magyar nyelven legkomplexebb körbejáró alkotás. Arra vállalkozik, hogy valós képet adjon a húsfogyasztásról: nem ítélkezik, csupán információkat oszt meg napjaink egyik legmegosztóbb témájában egészségügyi, környezetvédelmi, állatvédelmi, történeti és lelki megközelítésből egyaránt. Péntek Csaba hosszú évek alapos kutatómunkájával járta körbe a kérdéskört, melyről manapság mindenkinek van véleménye.

„Azért írtam ezt a könyvet, hogy segítsek azoknak, akik ma ott vannak, ahol én voltam néhány évvel ezelőtt: húsevők, akik nyitottak tanulni és csökkenteni a húsfogyasztásukat. Pontosan tudom, hogy ezek az emberek sok támadást kapnak a vegetáriánusoktól és vegánoktól, pedig valójában támogatásra és segítségre lenne szükségük ahhoz, hogy megtehessék az első lépéseket egy egészségesebb, erőszakmentesebb és fenntarthatóbb világ felé” – nyilatkozta a szerző, aki néhány éve még maga is húsevő volt.

„Ez a könyv a tökéletes olvasmány azok számára, akik ki szeretnék húzni a fejüket a homokból, nem félnek az igazságtól, és vágynak egy tudatosabb, egészségesebb életre" – vélekedik Kásás Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó. Karalyos Gábor színész szerint „a hamburgered ára kézen fogja a kedves Olvasót, és segíti a megértésben, az elfogadásban, az elindulásban”, Puskás Peti énekes pedig hangsúlyozza, hogy „fontos minden olyan könyv, ami rámutat az összefüggésekre, és megmutatja a valóságot, amit álomarcú csomagolások mögé rejtettek el.”

A Veganuary egy éves kihívás, amelyet egy brit nonprofit szervezet működtet, amely a veganizmust népszerűsíti és oktatja azáltal, hogy az embereket a vegán életmód követésére ösztönzi január hónapban. A rendezvény 2014-es indulása óta évről évre nő a részvétel. Tavaly 2022-ben már 620.000 résztvevő vett részt a kihívásban a világ 220 országából, köztük 26 ezren Magyarországról is.