Budapest-nyitány: zeneszerzői pályázatot hirdet a BFZ

Zeneszerzői pályázatot hirdet a Budapesti Fesztiválzenekar a Fővárosi Önkormányzat támogatásával Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulója alkalmából.

A győztes pályaművet a Budapesti Fesztiválzenekar mutatja be Fischer Iván vezényletével egy nagyszabású szabadtéri koncerten a Budapest 150 programsorozat részeként.

„Budapest életében azért fontosak a hidak, mert valahogy át kell jutni a Dunán. Amikor összekapcsolták Óbudát, Budát és Pestet egy nagy várossá, a hidak jelentősége felerősödött. A legjobb híd a zene, mert nem csak a városokat, az embereket is összeköti. Nincs nyelvi határ, és a legkülönbözőbb gondolkodású emberek is szerethetik ugyanazt a zenét. Már 1923-ban, Budapest 50. születésnapján felismerték, hogy a zene mennyire fontos. Felkérték Dohnányi Ernőt, Bartók Bélát és Kodály Zoltánt egy jubileumi mű komponálására. Ezt a hagyományt szeretnénk mi is folytatni most, száz évvel később, Budapest 150. születésnapján, ezért pályázatot írtunk ki zeneszerzőknek egy új, ünnepi mű megírására, amit a Budapesti Fesztiválzenekar a Hősök terén mutat majd be egy jubileumi hangversenyen” – mondta Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója a zeneszerzői pályázat hátteréről.

A pályázat nyílt, jeligés és egyfordulós, a pályaműveket a szervezők 2023. április 30-ig várják. Fontos kitétel, hogy a beküldött zeneművek méltó módon idézzék meg a 150 éves Budapestet, a három város egyesítését és a főváros összetett kulturális-történelmi-urbanisztikai identitását. Műfaja nagyzenekarra írott komolyzenei mű, ünnepi nyitány, időtartama minimum 5, maximum 10 perc lehet. A szakmai zsűri 2023. május 30-ig bírálja el a beérkező pályaműveket.

A pályázat további részleteiről a linkre kattintva olvashatnak.