Yoko Ono A háborúnak vége! Ha akarod című kiállítás performansza

„Cut Piece” Herendi Gábor filmrendező részvételével.

A Levágott darab (Cut Piece) című performansz a művészettörténetben az egyik legelső, közismertté vált művészeti akció volt. Yoko Ono először 1964-ben a tokiói Sogetsu Art Centerben mutatta be, az előadás során a ruhájából vághatott le egy darabot a közönség, ezzel hívta fel a figyelmet az egymástól való elidegenedésre.

A „részvétművészet” klasszikusának számító performansz repríze a Magyar Nemzeti  Múzeumban több alkalommal hírességek szereplésével valósul meg, szombaton 14 órától Herendi Gábor filmrendező ruhájából vághatnak darabokat a látogatók.

A Levágott darab (Cut piece) mű egyszerre szól az önkéntes alávetettség és adományozás gesztusáról, amely a buddhista hagyományhoz is kötődik, az erőről, a megfélemlítésről, a fizikai kiszolgáltatottságról, az emberrel szembeni agresszióról és az áldozatvállalás erejéről. Némán, érzelmek nélküli arckifejezéssel ül egy kitűnő ember a székben, a közönség tagjai egymás után odamennek hozzá és ollóval levágnak egy-egy kis darabot a ruhájából. Abból a részéből, amelyből akarnak. A széken ülő emberen múlik, hogy meddig tart a projekt: levághatják valamennyi rajta lévő ruháját, de bármikor dönthet úgy is, hogy nem folytatja.

A levágott ruhadarabot a vendégek borítékba tehetik és elküldhetik egy szerettüknek.

2023. február 4. (szombat) 14:00

1088 Budapest, Múzeum krt. 14–16.

Magyar Nemzeti Múzeum, Yoko Ono kiállítás

Hirdetés