Szakértő: A párok több mint harmada alig kommunikál egymással

Mennyit beszélgetnek egymással a párok? Megosztják-e egymással mélyebb problémáikat? Nézetkülönbség esetén hányan jutnak el a sértegetésig?

Ezekre a kérdésekre kereste a választ több száz fős online felmérésében dr. Piczkó Katalin pszichiáter. Kiderült, hogy a válaszadók - többségében nők - 36%-a alig kommunikál párjával. Veszekedés esetén a felek negyede a sértegetéstől sem riad vissza. Bár az adatok szerint még bőven van mit tenni a kapcsolatokért, a szakértő úgy látja: egyre többen figyelnek arra, hogy ne söpörjék szőnyeg alá gondjaikat.

Piczkó Katalin több száz fő részvételével készített nem reprezentatív online felmérést, amelyet többségében a pszichológia iránt érdeklődő nők töltöttek ki a párkapcsolaton belüli kommunikációjukkal kapcsolatban. 

A válaszadók több mint harmada alig kommunikál a párjával

Az online teszt válaszadóinak 12%-a egyáltalán nem beszélget társával, 24% párkapcsolatában pedig csak minimálisan van jelen a kommunikáció.  64% azoknak az aránya, akik rendszeresen beszélgetnek a másik féllel, mélyebb dolgaikat is megosztják egymással, 56% szerint pedig kifejezetten tartalmas beszélgetéseket él meg kapcsolatában. A kitöltők 43%-a azért hallgat, mert úgy gondolja, hogy párja úgysem értené meg az érzéseit. 32% azoknak az aránya, akik a veszekedést akarják elkerülni.

Ha vitára kerül a sor, gyakori egymás minősítése

A válaszadók 76%-a igyekszik nem megbántani a másik felet, ha kényes témáról kell őszintén beszélgetni, 24%-uk azonban jellemzően nem figyel erre. A megkérdezettek 38%-a vallotta azt, hogy olykor negatív jelzővel illeti párját. A válaszadók 31%-ra jellemző, hogy a viták alkalmával belegázol a másik önbecsülésébe, 50% pedig az összekapások során felemeli a hangját, és olykor kioktató vagy számonkérő stílusban kommunikál a partnerével.

„A kitöltők saját magukat pozitívabban értékelik, mint a párjuk hozzáállását. 57%-uk úgy érzi, hogy ő igyekszik őszintén és bántás nélkül kommunikálni, azonban csak 38% gondolja úgy, hogy a társa is erre törekszik” - mondta el dr. Piczkó Katalin, a Szeretetkert brand megálmodója. „Jellemző ránk az a szemlélet, hogy a másikat tesszük felelőssé negatív érzéseinkért, hiányérzetünkért, ezért hibáztató kommunikációt folytatunk. Ennek alapja pedig az, hogy a számunkra kellemetlen, az énképünket nem erősítő dolgokat elfojtjuk, és a másikra vetítjük. „Persze, hogy dühös vagyok mert te…” „Miért én próbáljak folyton, közeledni, amikor te bántasz meg…”

Egyenlő felek, ritkuló játszmák

A felmérés is rámutatott arra, amit dr. Piczkó Katalin a praxisában is lát: a párok legnagyobb problémája az elégtelen kommunikáció. „A jó hír az, hogy ezen odafigyeléssel és tudatossággal lehet változtatni. A teszt pozitív kicsengésű eredménye az, hogy a válaszadók több mint fele (51%) erőforrásként használja fel a kapcsolatuk kezdetének kellemes emlékeit. Továbbá, a párok 60%-a társaságban is kimutatja az összetartozás jeleit” - tette hozzá Piczkó Katalin. A kommunikáció fejlesztését segíti Magyarország első párkapcsolati applikációja, a Szeretetkert alkalmazás, amelyet a szakember és csapata alkotott meg.