Katartikusnak ígérkezik a Csendes éj

Sikeresen lezajlott a film forgatása.

Tapasztalt művészek és fiatal tehetségek összefogásából születik az idei év karácsonyi filmje: Dettre Gábor Molnár Piroska és Vilmányi Benett főszereplésével készülő alkotása, a Csendes éj egy nem várt fordulatokat hozó forgatás után kerül az utómunkafázisba.

Remekül indult a Csendes éj története: a közösség példaértékű összefogásának hála a film a remélt kétmillió forint helyett 3 740 000 forintot gyűjtött össze a Brancs közösségi kampányán. Hiába tűnik azonban nagynak ez a szám, nagyjátékfilmet ritkán forgatnak ilyen kis költségvetésből, így maga a forgatás is egyfajta közösségi összefogás, ahol a stáb munkáját elsősorban egy gyönyörű filmterv életre hívása motiválta. Az alkotók között találunk olyan tapasztalt művészeket is, mint a Felhő a Gangesz felett című magyar film nemzetközileg elismert rendezője, a Csendes éjt megálmodó és dirigáló Dettre Gábor, és olyan, eddig nagyjátékfilmben még nem dolgozó új tehetségeket is, mint Csúcs Angéla látványtervező, valamint Füzesi Tamás operatőr, aki többszörösen díjazott rövidfilmjeivel keltette fel a filmszakma figyelmét, többek között a Cannes-ban bemutatott Hajszálrepedéssel.

A Csendes éj felvételei egy tíznapos, rendkívül intenzív forgatáson készültek, ahol bizony a stáb tagjai többször is elérzékenyültek: a kamaradráma két főszereplője, Molnár Piroska és Vilmányi Benett rendkívül erős alakítása egy igazán megható, katartikus filmet ígér a nézőknek is. A munka során adódtak nem várt kihívások is, az alkotócsapat azonban remekül vette az akadályokat. (a mellékelt fotó: Törő Balázs)

„A forgatás során a stáb elképesztő erőt mutatott. Tapasztalt író-rendezőnk, Dettre Gábor és a többségében elsőfilmes kreatív stáb különleges kombinációt alkottak, melyben az extrém körülményekhez és a nem várt eseményekhez való alkalmazkodás legalább akkora szerepet kapott, mint a drámai történet részletes és hiteles ábrázolása. Hatalmas dicséret illeti az alkotókat, akik olyan szakmaiságról és profizmusról tettek tanúbizonyságot, ami igazán ritka” – mesélte a forgatásról a film vezető producere, Topolánszky Tamás Yvan.

A közösségi finanszírozásban készült alkotás támogatói közül többen is kilátogathattak a forgatásra, melyet az is nehezített, hogy a film majdnem végig egyetlen lakásban játszódik: itt kellett elférnie a közel harminc fős stábnak és az éppen érkező vendégeknek is, akik közül többen életükben először jártak forgatáson. A film a felvételek lezárultával az utómunka szakaszába lépett, hogy aztán karácsonyra a nézők elé kerülhessen.

A közösségi finanszírozásra épülő Csendes éj a JUNO11 Pictures gyártásában, valamint a SPARKS Camera & Lighting koprodukciójában készül, producerei Topolánszky Tamás Yvan és Sümeghy Claudia. A főszerepben Molnár Piroska és Vilmányi Benett látható, rendezője Dettre Gábor, operatőre Füzesi Tamás. A film a JUNO11 Distribution forgalmazásában kerül a hazai mozikban, várhatóan idén karácsonykor.