Megnyitotta kapuit a 31. Budapest Boat Show, Magyarország legnagyobb szárazföldi hajós találkozója.

„Erre tart a Magyar Vitorlás Szövetség”

A Magyar Vitorlás Szövetség Hungexpón kiállított standját ismét egyfajta Vitorlás Stúdióvá alakította, ahol egymásnak adják a „kilincset” a vásár négy napján a vitorlás szakemberek. A nyitónapon a látogatók az „Erre tart a Magyar Vitorlás Szövetség” című beszélgetést hallgathatták meg ahol a szervezet elnöke és főtitkára osztotta meg a közeljövő legfontosabb feladatait, kihívásait.

A Magyar Vitorlás Szövetség célja, a vitorlás társadalomban felgyülemlett feszültségek levezetése, hiszen az élsport nem tud létezni nyugodt háttér nélkül. A biztonságos háttér pedig kiemelten fontos, tekintve, hogy több olyan vitorlázója is van Magyarországnak, akik jelenleg is olimpiai kvóta megszerzésére törekednek Érdi Mária és Vadnai testvérek személyében. Miközben az elnökség és maga az elnök sem szeretne kötelező elvárásként plusz terhet tenni a sportolókra, de a hozzáállásuk, a felkészültségük és tudásuk alapján abszolút esélyesnek tartják őket komoly eredmények elérésére. Kiemelendőek az utánpótlás-eredmények is, amelyek az egész vitorlás sportág tekintetében bizakodásra adnak okot – hangzott el egyebek mellett a beszélgetésen.

Szó esett arról is, hogy a tavalyi év után, idén is számos nemzetközi vitorlás versenynek ad otthont Magyarország, ilyen például a csopaki U23-as Finn világbajnokság, valamint RS Európa Kupa, amit Balatonfüreden rendeznek. Emellett sportolóink, köztük ifjúsági versenyzők sorra hozzák nemzetközi vizekről a jobbnál jobb eredményeket. Haranghy Csaba kérdésre ismét megerősítette egyfajta „chairman”-ként tervezi vezetni a szakszövetséget, tehát közösen és projektekben gondolkodva szeretné még előrébb vinni a hazai vitorlázás ügyét, gyarapítani a sikereket. Emlékezetes: a Magyar Vitorlás Szövetség közgyűlése 2023. január 26-án rendkívüli tisztújító közgyűlés keretein belül választotta meg Haranghy Csabát elnökké, valamint szavazott bizalmat további 8 elnökségi tagnak.

A nemrégiben Floridában, a Finn világbajnokságon ezüstérmet szerző Németh Domonkos is ellátogatott Szövetség standjához. A vitorlázó így mesélt a felkészüléséről: „A világbajnokság előtt nem tudtam vízen edzeni, így nagyobb hangsúlyt fektettem a mentális és fizikai felkészülésre, mint egyébként szoktam. Kifejezetten jó erőnlétnek örvendek, amit többek között Tomas Mihalik szlovák fizikai edzőnek köszönhetek.”

„Valójában a verseny első napja volt az éles teszt, addig egyik nap sem voltam elégedett. Ám az első versenynapom végén megengedtem magamnak egy halk gondolatot, hogy ez jó lehet.”– mondta Németh Domonkos. Németh Doma programja idén kifejezetten sűrű. Nem elég, hogy készül a csopaki Finn Európa-bajnokságra, valamint a júliusi Finn U23-as világbajnokságra, nagy figyelmet fordít az egyetemi tanulmányaira is. A vitorlázó, miután a Finn hajóosztály az idei évben már nem olimpiai hajóosztály, nem tud indulni az ötkarikás játékokon, ugyanakkor nem tartja kizártnak, hogy ez a jövőben is így marad. „Nem egyszer eljátszottam már a gondolattal, hogy koplalok laseres súlyig nem egyszer.” – nyilatkozta mosolyogva Németh Domonkos.

A Magyar Vitorlás Szövetség standjánál a Budapest Boat Show idején ifjúsági vitorlázókkal, edzőkkel, klubvezetőkkel, versenyzőkkel, valamint Kékszalag-győztesekkel egyaránt találkozhatnak a látogatók. A szervezet munkatársai pedig akár technikai, akár adminisztratív kérdésekben mind a négy nap a vitorlázók rendelkezésére állnak.