Elkészült a Cziffra György életét bemutató dokumentumfilm

Filmpremier a Cziffra Fesztiválon: Tele van a két kezem boldogsággal.

Elkészült a Cziffra György életét bemutató Tele van a két kezem boldogsággal című dokumentumfilm. Az eddigi legátfogóbb, tudományos kutatásokon alapuló alkotás Petrovics Eszter rendezésében és forgatókönyve alapján a Nemzeti Filmintézet támogatásával jött létre Cziffra születésének 100. évfordulója alkalmából. A premierre a Cziffra Fesztiválon kerül sor, majd a film Zalaegerszegen és az MTVA műsorán is látható lesz.

A zongoraművész pályájának legfőbb földrajzi és szellemi állomásain átívelő film Balázs János zongoraművész kalauzolásával mutatja be a világhírű pianista művészi pályáját, kalandos szépségekben és fájdalmakban bővelkedő életútját, lenyűgöző művészetét. A dokumentumfilmben a hazai és a nemzetközi zenei élet kiválóságai szólalnak meg, mint: Balogh Kálmán, Cyprien Katsaris, Michel Sogny, Vásáry Tamás, valamint a közelmúltban elhunyt Szakcsi Lakatos Béla. A forgatás és az utómunka közel egy évet vett igénybe. A március 13-i budapesti premier után a film március 31-én Zalaegerszegen, a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben is bemutatásra kerül, valamint a közeljövőben az MTVA is műsorára tűzi.

„A virtuozitás, a spontaneitás, a nyitottság, a szabadság Cziffra előadói egyéniségét éppúgy jellemezte, mint életét és az emberekhez való viszonyát. Nagyon fontos volt számára Magyarország, itt vált művésszé, de a világsikert Párizs hozta meg számára. A filmben Cziffra életútjával a XX. század történelme is összefonódik.” - Petrovics Eszter, rendező, forgatókönyvíró

A film gyártója a Szupermodern Filmstúdió, rendezője és forgatókönyvírója Petrovics Eszter, producere Lajos Tamás, narrátora, szakértője és zeneszerzője Balázs János.

A Cziffra György Fesztivál további koncertjeiről a weboldalon, illetve a Facebook oldalon tájékozódhatnak. A Cziffra György Fesztivál kiemelt szponzora az MVM.