Bach Mindenkinek Fesztivál 2023

A fesztivál fő időszaka, 2023. március 16 – 31. között.

A Bach Mindenkinek Fesztivál 2015-ben alakult azzal a céllal, hogy Johann Sebastian Bach dallamain keresztül mindenkivel megismertesse komolyzenei kultúránk sokszínűségét és végtelen szépségét. A társadalmi szerepvállalás félnapos budapesti programjaként kezdődött, és a fellépők sokaságának önkéntes csatlakozásával már a Kárpát-medencén is túlmutató, a Magyar Fesztiválszövetség nívódíját is elnyert, emberek tízezreihez eljutó eseménysorozattá nőtte ki magát. Az elmúlt évek óta tartó folyamatos társadalmi, egészségügyi és humanitárius nehézségek idején különösen is nagy szükség van arra, hogy az emberekhez gyógyírként eljuthassanak Bach dallamai, mert azok valóban kiemelik a hétköznapokból, és gyógyítják a lelket. Jó tudni, hogy Bach muzsikusként, tanárként és családapaként is példaértékű lehet mindannyiunk számára

A fesztivál koncertjei természetesen Johann Sebastian Bach zenéjére épülnek, és hogy valóban minden érdeklődőhöz eljussanak, minden programra, a regisztrációhoz kötöttekre is  ingyenes a belépés. A jótékonysági hagyományt folytatva az idén a Bethesda Gyermekkórház munkatársai gyűjthetnek adományokat. További részletek itt.

A magyarországi programokon túl, a Bach Mindenkinek Fesztivál mindig feladatának tartotta, hogy a határainkon túl élő magyarsághoz is színvonalas eseményeket vigyen, ezért minden évben számos koncert zajlik Erdélyben, Felvidéken, Délvidéken. Sajnos az elmúlt két évben  a pandémia megakadályozta, hogy minden magyarlakta szomszédos országba hiánytalanul eljussanak a fesztivál művészei, de idén a háborús nehézségek ellenére  Kárpátalján ismét felcsendülnek Bach dallamai.

2023-ban a Bach Mindenkinek Fesztivál immáron jelentősen átléptük a Kárpát-medence határait is. A fesztivál első koncertjére már sor került Krakkóban, és a következő hetek során Bukarest, Bern és London mellett az ausztráliai Brisbane ad helyszínt a helyi magyarságot megmozgató programoknak. A fesztivál fő időszakában, 2023. március 16 – 31. között mintegy 100 településen, 200 program valósul meg, majd számos tematikus sorozattal, mint a korházi koncertek vagy az utazó nagykövetek határon túli koncertkörútjai áprilistól egészen az Advent kezdetéig tartanak a Bach Mindenkinek Fesztivál eseményei..

2023. március 16-31. közötti időszak kiemelt programjai:

március 17. 18:00 Szolnok, Városháza

Megnyitó

Fellépnek az Ádám Jenő Zeneiskola tanárai, növendékei.

Díszvendég a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Karnagyok Kamarakórusa.

Vezényel: Vajna Katalin - Csokonai díjas és KÓTA Életműdíjas karnagy

Köszöntőt mond és közreműködik: Kovács Zalán László tubaművész, a Bach Mindenkinek Fesztivál igazgatója

március 18. 19:30 Belvárosi Ferences templom

János Passió, Előadja a Belvárosi Ferences Kántorátus (művészeti vezető: Kecskés Mónika), és a Budavári Kamarazenekar (Hangversenymester: Nánay Mihály). Vezényel: Héja Benedek.

március 23. 18:00 Gödöllői Királyi Kastély

Magyar Honvédség Központi Zenekarának koncertje

Vezényel: Szabó Imre és Kovács Tibor fúvószenekari karnagyok

Szólisták:

Havalda Balázs operaénekes, Ágoston Árpád fuvolaművész, Blaga Dávid fagottművész, Massányi Dániel oboaművész

Közreműködik a Julianna Református Általános Iskola Kórusa

Vezényel: Dóczyné Takács Zsuzsanna, zongorán közreműködik: Tarnóczyné Varga Csenge

március 25. 14:00 Néprajzi Múzeum

Közös koráléneklés

A koráléneklést vezeti a Központi Református Énekkar és a MH Budapesti Helyőrségi Zenekar

Vezényel: Berkesi Boglárka, Erdélyi Dániel, Dr. Hoppál Péter és Nagy Zsolt karnagyok

Az énekléshez mindenki csatlakozhat.

március 27. 19:00 Hagyományok Háza

Egressy Konzi népzene tanszakának koncertje

Fellépők: Faragó Laura Kossuth-díjas énekművész, Dudás Klára, Gersy Lili, Bede Péter, Smuk Tamás népi hangszeres művészek

Közreműködnek az Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium népzene tanszakának diákjai

További információ itt.