Közönségtalálkozókkal indul a mozikban a Hat hét, amely egy újabb fesztiváldíjért is versenybe száll

Erős érzelmek tükröződnek a nyílt örökbeadás érzelmi hullámvasútját egy tinédzser lány szemszögéből bemutató díjnyertes magyar filmdráma új előzetesének képsorain.

A Hat hét alkotóival több helyszínen is találkozhat a közönség az országos mozibemutatóhoz kapcsolódó közönségtalálkozókon, a film pedig folytatja nemzetközi fesztiválkörútját: a svédországi BUFF nemzetközi ifjúsági filmfesztiválon két kategóriában is versenybe száll.

Szakonyi Noémi érzékeny és mélyreható drámája a nyílt örökbefogadás témáját dolgozza fel egy nehéz anyagi körülmények között élő középiskolás lány történetén keresztül. Az eddig csak fesztiválokon és egyedi vetítéseken elérhető film – amely többek közt tavaly a miskolci CineFest fődíját, idén a legjobb film és a legjobb női főszereplő kategóriájában a Magyar Filmkritikusok díját nyerte el – március 23-tól érkezik országszerte a mozikba.

A több évnyi kutatómunka alapján készült és valódi, személyes történetek által inspirált Hat hét új, teljes előzetesében erős, megindító érzelmek tükröződnek, amelyek végigkísérik a történet fókuszában álló, szülést követő hat hetes időszakot. Ebben a hat hétben ugyanis a jogszabályok szerint a biológiai anyának még van rá lehetősége, hogy meggondolja magát, és ha úgy dönt, visszakérheti a gyermeket. Ez az időszak, és a hozzá kapcsolódó feszült bizonytalanság mind az örökbeadó, mind és örökbefogadó szülők számára érzelmileg rendkívül megterhelő. A film teljes trailere itt.

Az országos filmbemutatóhoz kapcsolódva számos helyszínen lesznek beszélgetéssel kísért vetítések, több moziban már a premier előtti héten, március 14-től kezdődően. Uránia Nemzeti Filmszínházban a Filmhu Filmklub keretében lesz közönségtalálkozó Szakonyi Noémi rendezővel, Vincze Máté forgatókönyvíróval és Román Katalin főszereplővel. A Puskin Moziban Kovács Gellért filmszerész beszélget az alkotókkal, a Művész moziban A család az család mozgalom egyik arca és szószólója, Pál Márton is jelen lesz és mesél az örökbefogadással kapcsolatos élményeiről. A Cinema City Allee közönségtalálkozójának vendége az alkotók mellett Tapasztó Orsolya örökbefogadó szülő, mentálhigiénés szakember és influenszer, a népszerű @nemakarokbeleszólni Instagram oldal társalapítója. A budapesti közönségtalálkozókon kívül országszerte számos moziban, többek között a kecskeméti Otthon Moziban, pécsi Apolló Moziban, a szentendrei P'Art Moziban, a szegedi Belvárosi Moziban és a győri Rómer Házban is találkozhatnak a nézők az alkotókkal.

A film eközben folytatja nemzetközi fesztiválkörútját, a svédországi Malmöben március közepén megrendezett BUFF nemzetközi ifjúsági filmfesztiválon két kategóriában is díjra jelölték. A Hat hetet korábban a franciaországi Arras-ban a legjobb rendezés és a legjobb ifjúsági film díjával ismerték el, a törökországi Boszporusz Filmfesztiválon a főszerepet alakító Román Katalin nyerte a legjobb színésznő díját. Az észtországi Tallinn Black Nights filmfesztiválon a nemzetközi zsűri a versenyszekció nagydíjának indoklásában kiemelte az „elképesztően empatikus megközelítésű rendezést”, Román Katalin „rendkívüli és sokrétű alakítását”, és azt, hogy az alkotóknak sikerült megtalálnia a hangot, amit a fiatal generáció is sajátjának érezhet.”

A Román Katalin mellett Balsai Móni, Mészáros András, Járó Zsuzsa, Szczaurski Lana, Takács Kati és Györgyi Anna közreműködésével, a SPARKS gyártásában, az Nemzeti Filmintézet támogatásával készült film március 23-tól érkezik országszerte a mozikba, az Uránia Film forgalmazásában. A filmről és a vetítésekről további részletek az oldalon olvashatók.