Ingyenes programokkal: zenei társasjátékkal, koncertekkel és népdalokkal várják a gyerekeket a Pesti Vigadóban

Március 22-én az Essentia Artis harmadik tematikus napján a gyerekek kerülnek fókuszba.

Hamvas Béla közelgő születésnapjára is reflektálnak a Duna-parti Tündérpalota ingyenesen látogatható programjai. A Közösség ereje című tematikus nappal folytatódik március 22-én az MMA 2022-ben végzett művészeti ösztöndíjasainak seregszemléje. A délelőtti programokra főleg a gyerekeket várják: Zarándy Ákos zeneszerző mini hangversennyel egybekötött interaktív előadással készül, amelynek keretében 15 tagú vonószenekar fogja megszólaltatni a D-dúr skála-fantázia című darabot, Mozart Kis éji zenéjének 1–2 tételét, és emellett A Mikrokozmosz nyomában címmel szervezett, a zene szeretetét népszerűsítő programjáról is mesél. Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművész négykezes zongorakoncerttel ismerteti meg a gyermekekkel a klasszikus zenét, és kiderül, mit üzennek a zeneszerzők, de zenei társasjátékkal is készül. Navratil Andrea Liszt Ferenc-díjas énekes a madarak segítségével szárnyra kel és elindul a népdalok útján, hogy a közönséggel minél több állatpajtást megénekeljen.

A Déryné Társulat előadásában látható a legendás költőről, Petőfi Sándorról szóló darab, amelyet eddig hatszáz alkalommal játszottak világszerte. A délutáni kerekasztal-beszélgetések Hamvas Béla március 23-i születésnapja jegyében telnek Jász Attila, Győrffy Ákos és Weiner Sennyey Tibor írókkal. Összetartozás – Út a magányból a közösség és a hit felé címmel Dobszay-Meskó Ilona mise-zeneszerző, Weiner Sennyey Tibor filológus és Szabó Barna zeneszerző, Elmer István moderátorral olyan kérdésekre adnak választ, mint hogyan és miért születik opera Hamvas Béla Karnevál című írásából? Milyen jelentősége van a mise komponálásának ma? Mekkora szerepet játszik a magány oldásában a közösség? Milyen menedéket nyújthat számunkra a zene, az irodalom és a hit?

Március 22-én a napot Bagdy Emőke zárja, aki tart a Közösség szerepe az életünkben címmel tart előadást. Születetten társas lények vagyunk. A közösség létezési kulcsfogalom, megjelöli azt a társas közeget, amelyben az ösztönlétből az ember magaslatára, minőségi szintjére fejlődhetünk. Az előadásban kibontja azt a szerveződési utat, ami az együtt léttől, együttességtől a közösségig haladhat, mint közös célok, értékek, élmények, történések időben összeszövődő folyamata, a kötődés, összetartozás, szolidaritás kapcsolati hálózatában, szerepek szerint tagoló rendszerében a belső kapcsolati erőrendszer működésében (dinamikájában).

A 2023. március 2-a és április 2-a között zajló ESSENTIA ARTIS programjai ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Részletes információ és regisztráció itt.