A Müpa ad otthont a legújabb Kolodko-szobornak

18. születésnapja alkalmából az idén nagykorúvá érett ikonikus intézmény különleges alkotással lepi meg közönségét.

A Müpába látogatókat márciustól egy Kolodko Mihály-szobor fogadja. A művész a bronzból készült fejhallgatót a Müpa bejáratánál helyezte el, az alkotás a „Füles” fantázianévre hallgat.

A Müpa előtti főlépcső korlátjára csempészett szobor nemcsak egy zseniális művész alkotása, de üzenetet is hordoz. Minden zene- és kultúrarajongót arra biztat, hogy fejhallgatóját és napi gondjait bátran hagyja kint, mert a nagy múltú kulturális intézménybe belépve olyan élő zenei élményt kap, ami semmihez sem fogható. Kolodko Mihály bronzból készült művéből folyamatosan zene szól, s a tizenöt zenemű között olyan valódi csemegéket találunk, mint Beethoven C-dúr zongoraversenye Vásáry Tamás előadásában vagy Richard Strauss Négy utolsó éneke Rost Andrea tolmácsolásában, de a könnyűzene kedvelőire gondolva Palya Bea és Avishai Cohen is megszólal a szoborból.

A 18. születésnapját ünneplő kulturális központ világviszonylatban is kiemelkedő kínálata, a kulturális innováció terén az eltelt közel két évtizedben elért eredményei nemcsak a kultúrára éhes nézők, de a legelismertebb alkotók és előadóművészek számára is garanciát jelentenek a magas minőségre. Közönségét közösségé formálta, működése inspirációt jelent az alkotók számára. Ennek bizonyítéka a Müpa új ékessége, a mostantól mindenki által megcsodálható Kolodko-fejhallgató.

Kolodko Mihályt szerethető köztéri szobrai tették országszerte ismertté és népszerűvé. Alkotásai a street art (utcaművészet) hagyományába illeszkednek, így azok helyszínei is mindig jelentést hordoznak. Az első szobrocskák a művész szülővárosa, Ungvár közterületeire kerültek ki, majd miután a szobrász Budapestre költözött, alkotásai a fővárosban is megjelentek, jelenleg már több mint harminc Kolodko-szobrot fedezhetünk fel Budapesten. A szerethetőség és népszerűség azzal is magyarázható, hogy Kolodko több alkotása az 1970-es, 1980-as évek magyar rajz- és bábfilmfiguráit – a Főkukacot A nagy ho-ho-horgászból, Mekk Eleket vagy a kockásfülű nyulat – eleveníti meg.

Kolodko a fejhallgató-installáció előtt is készített zenei témájú alkotásokat. A Liszt Ferencet ábrázoló szobrok a világ négy különböző városában, többek között Budapesten is megtalálhatók, Bartók-szobrait pedig két kárpátaljai városban, Ungváron és Nagyszőlősön lehet megtekinteni.

Alkotásai a városnéző túrák közkedvelt állomásai, így vélhetően a tavasz és a jó idő eljövetelével a Müpa előtt is rendszeresen összegyűlnek majd a kultúrarajongók, és egyre több fényképen fog szerepelni a legújabb Kolodko-szobor.

(fotó Gálos Andrea)