Világszínházi ünnepre készül a MITEM

Magyarország eddigi legnagyobb szabású nemzetközi színházi programja valósul meg idén áprilistól június végéig.

A 10. Nemzetközi Színházi Olimpia a hazai és határon túli magyar teátrumok bevonásával, összesen mintegy 750 produkciót kínál a közönségnek. Ám nemcsak földrajzi értelemben feszegeti a határokat a hatalmas műsorfolyam, a műfaji sokszínűség jegyében a táncszínházaktól a bábszínházakon át a cirkuszig vonultatja föl a legkülönfélébb produkciókat, valamint több kisebb „kamarafesztivál” is illeszkedik az eseménysorozatba.

Mindennek a gerincét a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) programjai adják.

Annak, hogy a 10. Színházi Olimpiát 2023-ban Magyarország rendezheti meg, a legfontosabb előzménye a MITEM volt. A 2014-ben Vidnyánszky Attila által alapított találkozó sikeressége és azok a kapcsolatok, amelyeket a Nemzeti Színház ennek révén kialakított a nemzetközi színházi szcénában, azt eredményezték, hogy 2020-ban úgy döntött az olimpia szervezőbizottsága, Magyarország szervezheti meg a rendezvénysorozatot. A MITEM eddigi nyolc alkalma egyértelműen bebizonyította, érdemes kilépni a komfortzónából, és nyitni a hazánkban ritkán járó, vagy korábban még ismeretlen színházi műhelyek, alkotók felé.

„Tehetséges és tapasztalt művészeti, műszaki és ügyviteli szakembereinek köszönhetően a Nemzeti Színház a magyar színházi szakma intézményi központja: egyaránt nyitott a nemzetközi avantgárd színházi elképzelésekre és a hagyományok ápolására. Ez teszi különösen alkalmassá, hogy hídként összekössön különböző iskolákat és színpadi formanyelveket. Világunkban, melyet a színházak homogenizálódása jellemez, a Nemzeti Színház a harmóniateremtés és Új Humanizmus mottó jegyében a sokszínűség, tolerancia, multikulturalizmus elkötelezett támogatója” – fogalmazott Theodórosz Terzopulosz, a Színházi Olimpia egyik alapítója, az olimpia nemzetközi bizottságának elnöke.

Az eddig megvalósult MITEM-eken 2014 óta több mint 200 előadás vendégszerepelt, csaknem 40 ország képviseletében. Kazanytól Portóig vagy Athéntól Stockholmig megfordult a Nemzeti Színházban az európai kontinens szinte valamennyi országának egy-egy társulata, de fellépett az eddigi találkozókon iraki, dél-koreai, jakutföldi, tunéziai színház, vagy éppen tradicionális kínai opera is. Visszatérő vendégek, izgalmas, új kulturális találkozások terepévé vált a MITEM az elmúlt évek alatt, miközben felvillantotta a nemzetközi színházi élet legnagyobb alkotóinak előadásait, mint például Eugenio Barba, Eimuntas Nekrošius, Silviu Purcărete, Michael Thalheimer, Robert Wilson vagy Valère Novarina rendezéseit. Megmutatta a legmeghatározóbb színházi műhelyeket a milánói Piccolo Teatrótól, a holstebrói Odin Teatreten és a moszkvai Vahtangovon át a Berliner Ensemble-ig. Évről évre bővült azoknak a társulatoknak a köre is, amelyek korábban még nem jártak Magyarországon, és itt ismerhette meg munkájukat a magyar közönség. A nemzetközi színházi visszajelzések alapján a MITEM mostanra a jelentős európai fesztiválok sorába lépett.

A 9. MITEM mottója egy idézet a névadó, a 200 éve született Madách Imre Az ember tragédiája című művéből: „Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál!” A találkozó 19 ország 35 társulatának 68 előadásával várja a színházkedvelőket április közepétől egészen június 18-ig. A minden eddiginél változatosabb és gazdagabb programban több egészen friss előadás is szerepel, olyan társulatoktól, amelyek még nem jártak a találkozón. A világhírű angol rendezőpáros, Declan Donnellan és Nick Ormerod legújabb nemzetközi projektje: Calderón Az élet álom című művének feldolgozása a Cheek by Jowl társulatával Madrid és London után érkezik a MITEM-re. A londoni Complecité társulat a Nobel-díjas Olga Tokarczuk regényének adaptációját hozza el Budapestre, Hajtsad ekédet a holtak csontjain át címmel, Simon McBurney rendezésében. Szintén újdonság, hogy ezúttal a tengerentúlról érkező, mexikói színházak előadásait is láthatja a közönség. A Színházi Olimpia alapítói közül a japán Tadashi Suzuki és a görög Theodórosz Terzopulosz is itt lesz társulatával, előbbi most először, utóbbi pedig már visszatérő vendégként. Igazi kuriózumnak számít a német Heiner Goebbels rendezésében a Minden, ami megtörtént és megtörténhet című színházi vízió, amit a Tüskecsarnokban láthatnak a nézők. Ázsiából is izgalmas produkciók jönnek, kínai Faust tragédiája és indiai Macbeth is érkezik majd. Ugyancsak különleges csemege lesz egy hagyományos tibeti opera, vagy az olasz Teatro Tascabile di Bergamo és az indiai Kalatharangini Kathakali School koprodukciójában megvalósuló Történetek a Mahábháratából című, kathákali stílusú, klasszikus indiai táncszínházi előadás, amely napnyugtától napkeltéig, több mint hét órán át szippantja be a nézőket India varázslatos világába.

9. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó

2023. április 1 – július 1.

19 ország / 35 társulat / 68 előadás

A MITEM idei kínálatában a korábbi évekhez hasonlóan, több mesterkurzus és kísérőprogram is szerepel. A részletes programért látogassanak el a MITEM honlapjára!