Országszerte megnyíltak a népi kézműves műhelyek és alkotóházak

Elkezdődött a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák X. Országos Hete.

Egész héten nyitva tartanak a népi kézműves műhelyek és alkotóházak. A jubileumi rendezvényhez rekord számú, összesen 70 helyszín csatlakozott határon innen és túlról. Április 2-ig színes kézműves programokkal, mesterségbemutatókkal, kiállításokkal, előadásokkal várják a látogatókat és a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan szinte minden helyszínen találkozhatnak majd a látogatók a tojásfestés valamely technikájával.

Az Európai Művészet és Kézművesség Napjai nemzetközi rendezvényhez csatlakozva országszerte megnyíltak a népi kézműves műhelyek, műhelygalériák és alkotóházak. A tizedik, jubileumi Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hetére a rendezvény történetében a legnagyobb számú, összesen hetven helyszín jelentkezett az országból és határon túlról.

Az április 2-ig tartó programsorozat idei mottója: „Kézművesség a mindennapjainkban” Egész héten népi kézművesség varázslatos világába kalauzolják el a látogatókat a mesterek, amellyel céljuk, hogy bemutassák, a kézművességnek helye van a mindennapjainkban, hiszen kreativitásra és alkotómunkára ösztönöz, a természetes anyagok felhasználásával fenntartható környezetet teremt. A programok nagy része hétvégére esik, de bőven találnak érdekes rendezvényeket hétközben is az érdeklődők.

A kézműves mesterségek között a szövést, körmönfonást, hímzést, csuhé, szalma és kákafonást, nemezelést, bőrművességet, a bútorfestést és kékfestést, a fazekasságot és a kovács mesterséget, vagy a mézeskalács készítést, csipkeverést is kipróbálhatják majd az érdeklődők. Megismerhetik többek között a sárközi gyöngyfűzést, a kalocsai pingálást és írást, vagy könyvet köthetnek egy 200 éves könyvkötő műhelyben. Az országos rendezvényen szinte minden helyszínen találkozhatnak majd a tojásfestés valamely technikájával, a tojás berzseléssel, írókázással, karcolással, maratással, rátétes díszítéssel, előadást hallgathatnak a tojásírás hagyományairól és tojásfestő versenyt is szerveznek. Az egyes helyszíneken kiállításokkal, előadásokkal, mesterség bemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, népi játékokkal, élőszavas mesemondással és népi gasztronómiához köthető programokkal várják az érdeklődőket országszerte.

A program a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Hagyományok Háza partnerségében kerül meghirdetésre.

A részletes program itt.

Hirdetés