Nagyvásznon a Tóth János munkásságát bemutató A kinematográfus

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott előadást követően a két alkotót Buglya Zsófia faggatja majd.

Március 31-én a Tóth János munkásságát kedvelők vagy azzal most még csak ismerkedők egy különleges vetítés keretében nézhetik meg Medvigy Gábor és Bollók Csaba A kinematográfus című egész estés dokumentumfilmjét Molnár Piroska narrációjával, a JUNO11 jóvoltából.

A kinematográfus formabontó, hiánypótló emlékfilm Tóth János operatőr-rendezőről, a magyar film legendás alakjáról. A film a „fény poétája”, a 2019-ben elhunyt Kossuth-díjas alkotó, a Nemzet Művésze kivételes személyiségét és az életmű legfontosabb állomásait idézi meg, a megszokottnál több és hosszabb – ráadásul immáron digitálisan felújított – filmrészlet felhasználásával.

Tóth János 1930-ban született, már az iskolás évei alatt magába szippantotta a mozi világa: a tolnai filmszínházban rolnizó volt, és mozigépésznek is besegített – az ekkoriban gyűjtött filmélmények egész életét meghatározták. Első amatőr filmjeit is ez idő tájt készítette, ezt követően lett a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója, ahol 1954-ben diplomázott. Pályáját a Mafilm operatőreként kezdte, de a Pannónia Filmstúdióban is részt vett különböző filmek elkészítésében. A Balázs Béla Stúdió egyik alapító tagja. Operatőrként rendezői voltak Huszárik Zoltán, Makk Károly és Novák Márk.

Tóth János játékfilmjei, rövidfilmjei, érzékeny filmetűdjei kivételes vizuális képzelőerővel és tehetséggel megalkotott mozgóképek, melyeknek minden egyes filmkockája tisztelgés az ősmozi előtt. Életműve a magyar film kiemelkedő teljesítményei közé tartozik, amelyet azonban jelentőségéhez mérten kevesen ismernek és ismernek el mind a mai napig. Tóth markáns stílusa, művészi progressziója, a film médiumának mélyreható ismerete, szeretete és tisztelete olyan alkotásokban testesült meg, amelyek nemcsak idehaza, de a világ minden táján elismerést érdemelnének. Az életmű ápolását szeme előtt tartva döntött a korábban a CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot és a Magasságot és mélységek című filmeket is bemutató JUNO11 az eredetileg tévéfilmnek készülő film felkarolása mellett, melynek meseszép képei nagyvászon után kiáltanak. A filmet a forgalmazó eseményalapú vetítéseken keresztül tervezi terjeszteni, melyek közül az első a május 31-ei vetítés.

Az eseményre jegyek az Uránia Nemzeti Filmszínház oldalán kaphatók.

A kinematográfus című dokumentumfilmet összeállította Medvigy Gábor és Bollók Csaba, producere Ferenczy Gábor és Muhi András. A film narrátora Molnár Piroska, a filmben megszólalnak Eötvös Péter zeneszerző, Gelencsér Gábor filmtörténész, Kardos Sándor operatőr, Vidovszky László zeneszerző és Soltész Judit, Tóth János élettársa. A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Focusfox produkciójában készült. A filmet forgalmazza a JUNO11.