A kékszakállú herceg várából adott ki lemezt a Coopera

Bartók Béla születésének 140. évfordulójára.

 A Coopera 2021-ben színpadra állított A kékszakállú herceg vára című előadása azért született, hogy emléket állítson nemzetünk egyik legjelentősebb zeneszerzőjének, Bartók Bélának, aki előtt egyben születésének 140. évfordulója alkalmából is tisztelegni kívántak az alkotók. A színpadi előadás ötletével párhuzamosan született meg a gondolat, hogy annak közreműködőivel lemez formájában is rögzítsék az operát. Így született meg a különleges, kétzongorás kísérettel készült felvétel, amelynek közreműködői Mester Viktória mezzoszoprán és a frissen Érdemes Művész címmel kitüntetett Molnár Levente, valamint Jean Klára és Szüts Apor zongoraművészek.

„Bartók Béla munkássága a magyar és az egyetemes zenetörténet szempontjából egyaránt kiemelkedő jelentőséggel bír. A Coopera az operák színpadi bemutatása mellett feladatának tekinti, hogy a magyar kulturális büszkeségeink fennmaradását a virtuális térbe való átmentéssel is támogassuk. Emiatt nem volt kérdés, hogy – Molnár Levente és Mester Viktória közreműködésével – bátran vágunk bele a felvétel és kiadás kihívásaiba. Nagy szeretettel ajánljuk mindenkinek az albumot, akiket a zene, a dráma, Bartók zenei világa vagy akár csak a férfi-női kapcsolatok kifürkészhetetlen glóbusza igazán érdekel. - mondta Dr. Vadász Dániel, a Coopera alapítója.

Az egyfelvonásos opera az UNITER-díjas Zakariás Zalán rendezésében arra tesz kísérletet, hogy a férfi és női lélek önállóan is érvényes sajátosságait, és azok komplex kapcsolatát bemutassa, feltárja és értelmezze. A férfi-női szimbiózis szimbolikáját mélyíti az előadásban, hogy a szólisták zenei kíséretét egy férfi és egy női művész szólaltja meg, két hangszeren. Ez az művészi koncepció köszön vissza a lemezre vett anyagon is, amely elérhető minden online zenei lejátszó felületén, így például a Spotify-on, az Apple Musicon és az Amazonon is.

A lemez a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásának köszönhetően valósult meg.