Lionel Shriver: Beszélnünk kell Kevinről

Bemutató a Budaörsi Latinovits Színházban.

Eva nem igazán akart anya lenni. Főleg nem egy olyan fiúé, aki 16 évesen úgy vonul be az amerikai történelembe, mint az első tinédzser, aki számszeríjjal gyilkolta meg hét iskolatársát, egy menzai dolgozót és az egyetlen tanárt, aki valaha kedvelte őt. Két évvel később Eva megpróbál rendet tenni a benne lévő káoszban, és kegyetlenül őszinte levélírásba kezd elidegenedett férjéhez. Eva, aki egész életében képtelen volt megbékülni az anyasággal járó áldozatokkal, most attól fél, hogy a saját fia iránt érzett ellenszenve felelős a tragédiáért.

Eva (Pelsőczy Réka és Hartai Petra) férjének (Ilyés Róbert és Böröndi Bence) írt visszaemlékezéseiben, tabudöngető őszinteséggel beszél az anyasággal kapcsolatos ambivalens érzéseiről és a fiatal felnőttként tömeggyilkosságot elkövető fiához, Kevinhez (Fröhlich Kristóf) fűződő, kezdettől ellentmondásos viszonyáról, miközben arra keresi a választ, mi vezethetett a tragédiához.

Lionel Shriver amerikai írónő 2003-ban megjelent regénye a mai napig betonszilárd tabukat feszeget: a gyerekvállalás előtt álló nők félelmeit és az anyai szeretetre való képtelenséget. A könyvből 2011-ben készült film Tilda Swintonnal és Ezra Millerrel a főszerepben, amely tovább növelte a könyv ismertségét, ám színdarabként való feldolgozására a Budaörsi Latinovits Színház társulata vállalkozott elsőként.

„Lehet, hogy gyerek nélkül nincs értelme az életnek, de hát gyerekkel együtt mégis mi az értelme? Az egyik életet egy rá következő élettel megválaszolni pusztán annyit jelent, hogy a cél terhét a következő generáció vállára helyezzük át, és ez a tologatás végül gyáva és potenciális vég nélküli halogatáshoz vezet.” (részlet Lionel Shriver Beszélnünk kell Kevinről című regényéből)

Interjú Pelsőczy Rékával, az előadás női főszereplőjével itt.

Szereplők: Fröhlich Kristóf, Pelsőczy Réka, Hartai Petra, Ilyés Róbert, Böröndi Bence, Takács Katalin, Koós Boglárka

Bemutató: 2023. április 22. 19.00

További előadások: április 23., 30., Május 7., 15., Június 2., 11.