Beindul az Eger-víz

Nyitó programsorozat április 28-tól 30-ig.

A Veszprém-Balaton2023 Európa Kulturális Főváros támogatásával 13 település fogott össze az őket összekötő patak érdekében. Az „Eger-víz patakművészeti őrség 13 településen a Balaton északi részén” című egész évben tartó projekt egyik fontos állomása az a háromnapos eseménysorozat, melynek keretében különleges helyszíneken, különleges kiállításokra, koncertekre és helytörténeti beszélgetésekre kerül sor az élővíz fontosságának és fenntarthatóságának céljából. A több hónapig tartó projekt vezetője és rendezője Márta István Erkel Ferenc-díjas zeneszerző.

- A „Kultúra híd – hídkultúra” című program április 28-tól 30-ig tart. Az első napon, azaz  28-án Veszprémben a Szent István völgyhídon és alatta, 29-én Nagyvázsonyban a Horváth Balázs hídnál, majd 30-án a kapolcsi Faluhídon (lásd fotó) ad koncertet – többek között - Szirtes Edina Mókus, a Magyar Harsona Kvartett, Juhász Réka és Juhász Dénes népzenei előadók, ill. a  Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes. Vetítéssel egybekötött helytörténeti kerekasztal beszélgetésekre is várják az érdeklődőket, mindhárom településen Márkusné Vörös Hajnalka veszprémi főlevéltáros, Kandikó Csaba nagyvázsonyi helytörténész, Fábry Szabolcs polgármester és Márta István részvételével (aki a kapolcsi Helyi Értéktár vezetője).

- Az első „Eger-víz Nap” megrendezésére 29-én szombaton 14 és 20óra között kerül sor Nagyvázsonyban. A Kinizsi vár dísztermében kézműves foglalkozás, „vizes” népdalok és versek várják a látogatókat. Az udvaron reneszánsz térzenét hallhatnak az érdeklődők és az ottani kis forrásban nyílik Szurdi Éva - Szabó Eszter kerámia kiállítása is. 18 órától a Reményi Antal Rendezvényházban a Duna Szimfonikus Zenekar – Szennai Kálmán vezényletével - Handel Vízi zenéjétől, Csajkovszkijon át Smetana Moldva szimfonikus költeményéig játszik a vízzel összefüggő kompozíciókat.

- A „HÍD Tájművészeti Ösvény” 30-án vasárnap 15 órakor kezdődik a projekt megnyitójával. A 3 km-es túra Vigántpetentől Kapolcs végéig tart, főszerepben a tájjal és művészettel. Az Eger-víz melletti helyeken 13 szabadtéri szabadtéri alkotás avatására kerül sor. A különleges installációk készítői között találhatjuk Balázs Pétert, Becskei Andort, Freund Évát, Kövics Milánt, Kő Boldizsárt, a kapolcsi Kunszt Kollektív csapatot, Szanyi Borbálát, Szirmai Nórát, Szurdi Évát, Tóth Esztert és Turcsány Villőt, akik a különböző művészeti „töltőállomásokon” mutatják be alkotásaikat. A művészeti programot bemutatja és a túrát vezeti: Kovács Rózsa projektvezető.

Az eseményt rögtönzött kis koncertek, helytörténeti előadás és Szirtes Edina Mókus, ill. Juhász Réka színesítik.

A programokat az EKF, az NKA, a helyi önkormányzatok, civil szervezetek és egyes emberek támogatják.

(fotó Eger-víz: Kapolcs Faluhíd)