Zamárdi nyitva!

A Balaton minden évszakban máshogy szép!

Zamárdi vendéglátói, szolgáltatói, a helyi vállalkozók, az önkormányzat és a nagy nyári fesztiválok szervezői ezért összefogtak, hogy együtt mutassák meg a népszerű nyári úticélként ismert balatoni város őszi-tavaszi arcát. A „Zamárdi nyitva!” akció résztvevői májustól szeptemberig, vagy akár egész évben nyitva tartó éttermekkel, kávézókkal, szállásokkal és programokkal várják Zamárdi eddigi és új szerelmeseit. A szezont csak azzal lehet meghosszabbítani, ha a kedvelt úticélok nyitva tartanak. Ezt ismerték fel a Zamárdiak. Ezzel együtt debütál az egyedülálló Zamárdi Repohár is.

„Van egy város a Balaton partján alig egy órára Budapesttől, amely akkor is nyitva tart, amikor még nincs itt a szünidő, vagy már rég becsengettek. Zamárdiba a májusi és szeptemberi hétvégéken is érdemes leugrani, mert nyitva tartó vendéglátóhelyek, programok, szállások sora várja a nyugis, de mégsem kihalt Balatonra vágyókat” – így szól a Zamárdi Nyitva! kampány fő üzenete.

A négy évszakos balatoni turizmus egyre többek szívügye, de a “tyúk vagy a tojás” probléma nem könnyíti meg a szezonhosszabbítók helyzetét. Ha nincs elég hely nyitva, akkor nem jönnek a vendégek, ha nem jönnek a vendégek, akkor meg nem éri meg nyitva tartani. Sokszor ezért még ma is lehúzott redőnyökkel találkozik augusztus végén a balatoni sétányok népe.

Zamárdi vendéglátói ezért összefogtak, és azt üzenik mindenkinek, hogy Zamárdi nyitva! Negyven helyi vállalkozás vállalta, hogy meghosszabbított nyitva tartással, programokkal, borvacsorákkal és egymás népszerűsítésével tölti meg a májusi és szeptemberi hétvégéket. Létrehozták a http://zamardinyitva.hu honlapot, ahol bárki megtalálhatja az ilyenkor, vagy akár egész évben nyitva tartó éttermeket, büféket, vízisport-kölcsönzőket és szálláshelyeket. A pizza és a kávé mellé programok is választhatóak: a honlapon megtalálhatóak az önkormányzat és a helyi Tourinform iroda rendezvényei is.

Zamárdi egyik legnagyobb értéke a hatalmas szabadstrand. Az önkormányzat jóvoltából a strand szolgáltatásait, a lejárókat, a mosdókat sem kell nélkülözniük a tavasszal vagy az indián nyáron a városba látogatóknak. “Szívből üdvözlöm a helyi vállalkozók összefogását, és természetesen az önkormányzat is mindenben támogatja ezt a kezdeményezést” – mondta Csákovics Gyula, Zamárdi város polgármestere. “Zamárdi már bebizonyította, hogy egy jó hely, és azt is be fogjuk bizonyítani, hogy szezonon[J1] [J2]  kívül is az.”

Az akció megvalósításába bekapcsolódtak Zamárdi népszerű nyári fesztiváljainak szervezői is. “Zamárdi különösen fontos nemcsak a mi életünkben, de a fesztiválozók tízezrei számára is. Amikor felmerült a gondolat, hogy ezt az ékszerdobozt tavasszal és ősszel is meg kellene mutatni a hazai turistáknak, adta magát az egyszerű szlogen – “Zamárdi nyitva!” – vagyis azt üzenjük a vendégeknek, hogy nyitva vagyunk, nálunk már ilyenkor is lehet fürdőzni, kávézni, ebédelni, gokartozni, kirándulni – bárki jól érezheti magát. Egy olyan kampányt dolgoztunk ki, amelyben szerep jut a helyi szolgáltatóknak, vendéglátóknak, de a nyáron sokak által várt Balaton Sound, STRAND és ZamJam fesztiválok is kiveszik a részüket a munkából” – mondta el Lobenwein Norbert, a MOL Nagyon Balaton programsorozat vezetője.

“A nagy fesztiválok szervezői közül többen is kötődünk személyesen Zamárdihoz, ahol sok időt töltünk a nyári hónapokon kívül is. Így pontosan tudjuk, hogy milyen végtelen nyugalmat ad ez a hely ilyenkor. Szeretnénk, ha ezt a Zamárdi chillt minél többen átélnék, és ez sikert hozna a városnak, a helyieknek. Ezért nem volt kérdés, hogy részt veszünk a Zamárdi nyitva programban” – tette hozzá Kiss Ádám, a Balaton Sound szervezője.

Debütál a Zamárdi Repohár!

A zamárdi vendéglátók Magyarországon egyedülálló módon közös repohárral is várják a városba érkezőket május végétől. A hosszúlépés vagy limonádé mellé megváltott Zamárdi Repoharat bármelyik elfogadóhelyen vissza lehet váltani pénzért, vagy haza lehet vinni szuvenírnek: a Zamárdi Repohár rajzait a helyi iskolások készítették.

“Nagyon fontosnak tartom, hogy össze tudtunk hozni ennyi helyi vállalkozót, akik egy irányba szeretnének haladni ezen a csodálatos településen” – mondta Pach Gábor, a pálinkarajongók körében jól ismert zamárdi Fenegyerek pálinka főzőmestere. “Remélem, hogy nagyon sokan látogatnak meg bennünket, és vesznek részt a programjainkon, ismerik meg közelebbről Zamárdi picit másik arcát is. Zamárdi Repoharunk pedig egy jó és követendő példa lesz az egész Balaton körül.”