Tovább bővített a rendezett rollerezést zászlajára tűző Whoosh

Két újabb kerületbe érkezett meg a legújabb budapesti rollerkölcsönző.

A IX. és a XIII. kerületben is bérelhetők, leparkolhatók a Whoosh rollerei. A sikeres terézvárosi, erzsébetvárosi és józsefvárosi bevezetés után május elejétől kezdődően két újabb nagy és népes budapesti kerületben is megkezdte működését a Whoosh. Budapest legújabb mikromobilitási szolgáltatója kiemelt figyelmet fordít a biztonságra és a rolleres közlekedési kultúra fejlesztésére: rollereiket kizárólag az erre kijelölt parkolóhelyeken lehet leállítani, maximum 25 km/órás sebességgel lehet velük közlekedni, gyalogos övezetekben pedig automatikusan leállnak.

A sikeres bevezetést követően újabb két budapesti kerületben váltak elérhetővé a Whoosh rollerei: ettől a héttől kezdődően fokozatosan Ferencvárosban (IX. kerület), valamint az Újlipótvárost, Angyalföldet és a Vizafogót magába foglaló XIII. kerületben is bérelhetők és letehetők a korszerű, új sárga közlekedési eszközök. A mikromobilitási szolgáltató lakosságra vetített lefedettsége ezzel duplájára nőtt.

A Lisszabon után második városként Budapesten elstartoló Whoosh célja, hogy kényelmes, fenntartható és csúcsidőkben is gyors közlekedési módot kínáljon a fővárosiak és az ide látogató turisták számára. A vállalat emellett fontos küldetésének tekinti a közösségi együttélés szabályainak betartását, a közlekedési kultúra fejlesztését és a közlekedésbiztonság javítását is.

Ennek jegyében:

●  A Whoosh rollereit csak a fővárosi önkormányzat és a kerületek mikromobilitási parkolóiban, a Mobi-pontokon lehet felvenni és leparkolni, a rendszer nem engedélyezi máshol a bérlet leállítását, így a külkerületekben sem.

●  Az első bérlés előtt a felhasználóknak meg kell tekinteniük egy felvilágosító anyagot a rollerezés során betartandó közlekedési szabályokról és arról, hogyan ne zavarják a többi közlekedőt.

●  A rendszer emellett 15km/órában korlátozza a rollerek maximális sebességét, de a zsúfoltabb útvonalakon ez 20 km/órára vagy az alá csökken.

●  Bizonyos területekre, ahol a rollerek zavarhatják a gyalogosokat, nem lehet behajtani a rollerekkel. Ezeket a zónákat a Whoosh üzemeltetői jelölik ki, együttműködésben a fővárossal és a kerületekkel.

A Whoosh tapasztalt szakemberei gondoskodnak róla, hogy a rollerek a szolgáltatási területen egyenletesen, elegendő számban, magas akkumulátor töltöttségi szinttel álljanak a Budapesten közlekedők rendelkezésére. A vállalat járműparkja a legfiatalabbak között van az iparágban.

A Whoosh továbbra is rendkívül kedvező tarifarendszerrel érhető el Budapesten: a bérlés indításának díja 50 forint, ezen felül pedig 35 forintos percdíj fizetendő. Az egy napon sokat közlekedőknek megéri 3990 forintért napijegyet váltani, amivel – a rollereket időközönként cserélgetve – akár minden tovább költség alól mentesülhetnek egy teljes napig. A rendszeres rollerezők számára pedig az kedvezményes árú heti (600 Ft) és havi (1300 Ft) bérlet ajánlott, melyekkel a bérlés indítási díjakat kerülhetik el a felhasználók. Azok a felhasználók, akik részt vesznek a Whoosh honlapján elérhető ingyenes közlekedésbiztonsági online oktatásban és sikerrel elvégzik a tesztet, egyszeri kedvezménnyel kezdhetik meg a szolgáltatás használatát.

További információ itt.