Teatro Tascabile di Bergamo: The Yoricks

A 10. Színházi Olimpia keretén belül meghívott olasz társulat előadása a Karinthy Színházban.

Hat bohóc és hat csontváz-szerzetes angyalokkal, oroszlánokkal, lovakkal összegyűlve megpróbálják a halált egy szürreális cirkusszá változtatni. A "The Yoricks" egy semmiből leeső cipővel kezdődik, ami talán a bombázó repülőgépekből és háborús szirénákból álló emberi égből, de az is lehet, hogy egy épület emeletéről zuhant le.

Ez a cirkusz a lélek cirkusza: a melankólia, a nevetés, a halálfélelem és a nosztalgia keveréke. Az előadás egy szeretetnyilvánítás a múlt legendás bohócai előtt, Foottit et Chocolat-tól a Fratellinikig, a nagy Charlie Rivelig és a Colombaioni testvérekig. A Teatro Tascabile ezzel tiszteleg történelmük és művészetük előtt.

Az előadás végén az oly vidáman mosolygó koponyák mögött előbukkannak a húsvér színészek izzadt arcai. Alighanem ezekben az arcokban rejlik annak az előadásnak az értelme is, amely azzal a bejelentéssel kezdődik, hogy sem értelme, sem története nincs.

2023. május 21. 19:00

The Yoricks

olasz nyelven, magyar felirattal

Közreműködők:

Alessia Baldassari, Daniele Bonacina, Antonietta Fusco, Ruben Manenti, Alessandro Rigoletti, Caterina Scotti, Marta Suardi, Pietro Bailo, Fabio Vignaroli, Sebastiano Teani

Rendező: Tiziana Barbiero

Díszlettervező: Teatro Tascabile di Bergamo, Lui Angelini, Paola Serafini

Jelmeztervező, Koreográfus, Dramaturg, Zeneszerző: Teatro Tascabile di Bergamo

Fények: Lorenzo Bucci, hang: Fabio Vignaroli

Zenei tanácsadás: Maurizio Stefania, Osvaldo Arioldi - Officine Schwartz

Tiziana Barbiero 1978-ban csatlakozott a Teatro Tascabiléhez. Szakmai élete egyértelműen azonosítható a Tascabilével, sőt, Renzo Vescovi, a Teatro Tascabile alapítója és igazgatója 2005-ben bekövetkező haláláig gondosan képezte őt. A Tascabile többi tagjához hasonlóan ő is finomította színházi ismereteit annak a három fő ágazatnak megfelelően, amelyre a társulat specializálódott. Ezek a kortárs kutatószínházhoz, a nyitott terek színházához és a keleti színházi hagyományhoz kapcsolódnak, az egyik leghíresebb indiai klasszikus tánc, az Orissi 45 éve tartó folyamatos gyakorlásán keresztül. Az Orissi tánc elsajátítását a híres gurutól, Aloka Panikartól tanulták. Renzo Vescovi távozása után, kutatása a rendezés irányába mozdult.