2017. december 12. - kedd

Felmérést készített a Magyar Turizmus Zrt. a fesztivál látogatási szokásokról

Kinyomtatom...

A fesztivállátogatás Magyarországon is növekvő népszerűségnek örvend, a Magyar Turizmus Zrt. által meghirdetett Fesztiválok Évében ugyanakkor a fesztiválok ismertségének és az utazáshoz kapcsolódó fesztivállátogatások számának további növekedése várható.

Az elmúlt években jelentősen emelkedett a fesztivállátogatók aránya, és egyúttal javult a hazai fesztiválkínálat megítélése is. Jelenleg a magyar lakosság egyharmada lelkes „fesztiválrajongó”, a legnépszerűbbek a gasztronómiai és a könnyűzenei rendezvények. A Fesztiválok Évének várható sikerét támasztja alá, hogy a lakosság több mint kétharmada tervez idén fesztivállátogatást, derül ki a Magyar Turizmus Zrt. legfrissebb kutatásából.

A TOP 10 fesztivál
A magyar lakosság döntő többsége, vagyis minden tízből kilencen ismernek magyarországi fesztivált. A két legnépszerűbb, és egyúttal legismertebb fesztivál a Sziget és a Debreceni Virágkarnevál. Az ismertség tekintetében az első tíz között szerepel még a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a VOLT Fesztivál, a Hegyalja Fesztivál, a Mohácsi Busójárás, a Művészetek Völgye, a Miskolci Kocsonyafesztivál, a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál. Ami a népszerűséget illeti, az ismertséggel ellentétben itt a TOP10 tagja még a Szegedi Ifjúsági Napok, a Víz, Zene, Virág Fesztivál és a Csabai Kolbászfesztivál.

A legismertebb és a legnépszerűbb magyarországi fesztiválok (említés aránya)

  Legismertebb Legnépszerűbb
1. Sziget Fesztivál (34,6%) Sziget Fesztivál (7,3%)
2. Debreceni Virágkarnevál (15,7%) Debreceni Virágkarnevál (4,9%)
3. Budapesti Tavaszi Fesztivál (11,8%) Mohácsi Busójárás (2,6%)
4. VOLT Fesztivál (11,3%) VOLT Fesztivál (2,5%)
5. Hegyalja Fesztivál (10,3%) Budapesti Tavaszi Fesztivál (2,4%)
6. Mohácsi Busójárás (9,1%) Szegedi Ifjúsági Napok (2,1%)
7. Művészetek Völgye (7,6%) Művészetek Völgye (2,1%)
8. Miskolci Kocsonyafesztivál (7,5%) Hegyalja Fesztivál (1,8%)
9. Szegedi Szabadtéri Játékok (6,5%) Víz, Zene, Virág Fesztivál (1,6%)
10. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál (6,3%) Csabai Kolbászfesztivál (1,5%)

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

A Fesztiválok Évében a magyar lakosság 68,5%-a tervez fesztivállátogatást. Azoknak az aránya, akik utazással járó (vagyis nem lakóhelyen történő) fesztivállátogatást terveznek, 50,7%.

Többségben a „Fesztiválrajongók”
A hazai fesztiválkínálat megítélése és a személyes fesztiválfogyasztási szokások egyaránt pozitívak a lakosság körében. A megkérdezettek leginkább azzal értenek egyet, hogy ha éppen olyan helyen vannak, ahol fesztivál is zajlik, nem hagyják ki. A fesztiválok látogatása továbbra is nyári, szabadtéri program, amikor az ember már ki tud szakadni a négy fal közül. A Magyar Turizmus Zrt. megbízásából készült kutatás eredményei szerint a magyar lakosság a fesztiválokkal szembeni attitűdök alapján négy csoportba osztható: minden harmadik (31,4%) megkérdezett „fesztiválrajongó”; a lakosság körülbelül egyötödének (22,4%) a fesztiválok minőségével szemben személyes fenntartásai vannak, de mégis „fesztiválozik”, ugyancsak minden ötödik honfitársunk (19,6%) „közömbös” a fesztiválokkal szemben, míg 26,6% azoknak az aránya, akik – többnyire a higiéniára és a gyerekekkel való utazás nehézségeire hivatkozva – nem látogatnak fesztiválokat.
A lakosság több mint egyharmada (36,5%) utazott már pihenés, kikapcsolódás céljából Magyarországon kifejezetten egy fesztivál kedvéért. A fesztivállátogatások nyolctizedében (79,2%) az utazók kifejezetten a fesztivál kedvéért keltek útra. A fesztivál mint utazáshoz kapcsolódó, kiegészítő programlehetőség is kiemelt jelentőségű, minden tízből négyen felkeresik az utazás helyszínén éppen zajló fesztivált. Ebben szerepet kap az is, hogy az utazók kíváncsiak a fesztivál hangulatára, szórakozási/kikapcsolódási lehetőséget látnak benne, de előfordulhat az is, hogy egyszerűen csak ebédelnek vagy vacsoráznak a fesztivál helyszínén. A fesztivál helyszínét más időszakban elsősorban a táj szépsége (69,9%) és a környék nevezetességei (50,7%) miatt érdemes felkeresni.

Döntésünket elsősorban a fesztiválok jellege határozza meg
A fesztivállátogatók hattizede (58,4%) tájékozódik előzetesen. A legtöbben a fesztivál programját keresik, de emellett jelentős a látnivalókról, egyéb programokról (69,9%) és az árakról (59,7%) szóló információk iránti igény. Míg az egynapos fesztivállátogatásról a megkérdezettek 73,1%-a két héten belül hozza meg döntését, az 1-3 éjszakás utazások már komolyabb szervezést igényelnek: minden harmadik válaszadó legkésőbb az utazás előtt egy héttel dönt. A legalább négy éjszakás tartózkodással járó fesztivállátogatás esetében az utazók 12,5%-a két hónappal indulás előtt, további 18,4%-a 3-6 hónappal előtte dönt. A fesztiválok közötti döntést a legtöbb utazó számára a műfaj, jelleg segíti, de emellett fontos tényező a konkrét műsor, a hangulat és a fellépő produkciók is.

A legnépszerűbb „fesztiválrégiók”
2009-ben a magyar lakosság 54,7%-a járt fesztiválon. Egy fesztivállátogató átlagosan 2,2 fesztiválon vendégeskedett. A legnépszerűbb úti cél a Balaton régió (15,2%) volt, amelyet az Észak-Alföld (14,7%) és a Budapest-Közép-Dunavidék (13,3%) követett. A fesztivállátogatások kétharmada egynapos, további 27,1%-a 1-3 éjszakás, ennél hosszabb utazás pedig a fesztivállátogatások 8,3%-a esetében volt. A többéjszakás belföldi fesztivállátogatásokon az utazók átlagosan 2,8 éjszakát töltenek.

Hol lakunk, mennyit költünk fesztiválozás közben?
A fesztivállátogatással egybekötött utazások során az utazók egyötöde (19,5%) kereskedelmi alapon működő szálláshelyet vett igénybe, az utazók 14,3%-a ingyenes szálláshelyen (például barátoknál, ismerősöknél vagy saját nyaralóban) szállt meg. A fesztivállátogatások kétharmadában pedig egynapos utazás keretében keltek útra. 2009-ben egy utazó háztartás átlagosan 17 700 forintot költött fesztiválra, ami személyenként 8 900 forint, egy napra vetítve pedig 4 800 forint költésnek felel meg.

A gasztronómiai élvezetek mindenek előtt
A legnépszerűbb, leggyakrabban felkeresett fesztiválok a gasztronómiai rendezvények (30,8%), amelyeket a könnyűzene (18,6%) és a hagyományőrző fesztiválok (17,0%) követnek.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

A Balaton Sound történetének legerősebb felhozatalát ígéri már a szervezők első bejelentése is.

Fortepan

Rendhagyó időpontban, rendhagyó helyszínen, rendhagyó témával jelentkezik az idei év utolsó HajóHíd Estje!

borító

Kozma Rita első kötete, mely nem csak Magyarországon, hanem világviszonylatban is egyedülálló.