Megérkezett a Francia Intézetbe a Micro-Folie!

A Francia Intézet digitális kulturális tere május 31-től a nagyközönség előtt is nyitva áll.

A világ legnagyobb gyűjteményeinek kincsei, és annak minden formája elérhető lesz a kultúra és a tanulás iránt érdeklődő közönség számára. A Micro-Folie egy újszerű múzeumi élményen keresztül mutatja be a gyűjtemények legizgalmasabb darabjait egy különleges vezetett élményen keresztül fiataloknak és idősebbeknek egyaránt.

Mi az a "Micro-Folie"?

A legnagyobb francia és nemzetközi kulturális intézmények többezer digitalizált műalkotása - festmények, szobrok, színházi előadások stb. - egy külön erre a célra tervezett térben, tematikus workshopok keretében kerül bemutatásra a Francia Intézetben. A Micro-Folie olyan francia gyűjtemények között válogat mint a Louvre, az Orsay Múzeum, a Pompidou Központ, a Versailles-i kastély, az Avignoni Fesztivál vagy a Párizsi Opera.

Júniusban és júliusban a Micro-Folie keretében öt különböző tematikájú francia és magyar nyelvű előadást kínálunk a közönségnek, melyeket neves művészek és ismert szakemberek fognak tartani:

•   Fald a művészetet! – Gasztronómia a művészetben (Sepsey Zsófia, a Nemzeti Galéria művészettörténésze)

A festményeken számtalan étellel és étkezési szokással találkozhatunk, amelyek mind-mind izgalmas történeteket tárnak fel el a hozzáértő szemeknek. Az előadáson olyan ikonikus művekkel is foglalkozunk, mint Édouard Manet Reggeli a szabadban című alkotása vagy Szinyei Merse Pál Majálisa.

•   Páris az én Bakonyom – A francia főváros a magyar irodalomban (Kiss Eszter, a Katona József színház színésznője)

„Vigyázó szemetek Párisra vessétek” – írta Batsányi János 1789 után, de igazán a reformkor hozta divatba a franciás szellemet és ízlésvilágot, a századelő után, amikor Ady volt ennek a hullámnak a vezéralakja, a Quartier Latint egyenesen Szajnaszentmihálynak hívták az ott élő magyar fiatalok, írók és művészek. Kiss Eszter színművésznő előadásában életre kelnek a magyar irodalom legszebb francia ihletésű alkotásai.

•   Érzéki előadások: a látás – interaktív művészettörténeti előadás-sorozat (Katona Júlia, az Iparművészeti Múzeum művészettörténésze)

A 17. században egy addig ismeretlen képtípus jelent meg az európai festészetben, mely először ábrázolta együtt az öt érzéket. Az érzékek megjelenítése hol egyetlen allegorikus jelenetben, hol egy ötrészes képsorozatban történt. Ezt a tematikát követi Katona Júlia, művészettörténész az érzékek és az érzékiség allegorikus és szimbolikus ábrázolásaival, művészi felfedezésével.

•   Kert(művészet) - Nagy Barbara – festőművész DLA

A kert és a művészet a természetből kikerített terület. A művész nem tesz mást, csak kihasít egy kertnyi kis szeletet a világból. A művész kertje az anyag, mellyel dolgozik, a fatábla, a vászon, a papír. Mindkettőt művelni kell, metszeni, ápolni, gyomlálni.

•   Színek és fények szerelmesei – az impresszionizmus legszebb festményei (Bán Blanka, a Magyar Nemzeti Galéria művészettörténésze)

Az impresszionizmus a képzőművészet egyik legnagyobb hatású irányzata volt és egyúttal korszakhatárt is jelöl. Legfőbb vívmánya, hogy a művészek magát az érzékek illékony benyomását, az impressziót rögzítették a vásznon. Mesterei a fény és a szín festői voltak és kizárólag az élmény vezette ecsetjüket, ők máig meghatározó alakjai a modern művészeteknek.

A nyár folyamán A Micro-Folie a francia nyelvet tanulókat is izgalmas nyelvi és kulturális felfedezésre invitálja a Francia Intézet gyerektáborainak vagy intenzív tanfolyamainak keretében. 2023. szeptemberétől pedig a Micro-Folie még többekhez fog eljutni: az osztálylátogatáson részt vevő franciát tanulóktól a nagyközönségig, a fiataloktól az idősebbekig minden korosztálynak megfelelő workshopokat ajánlunk az aktuális francia és magyar kulturális eseményekhez kapcsolódóan.

A Micro-Folie projektet a francia kulturális minisztérium támogatja, és a párizsi Parc de La Villette koordinálja 12 francia alapító kulturális intézménnyel együttműködve. Ma már egész Franciaországban és számos európai városban található.

A nagyközönség számára májusban, júniusban és júliusban az alábbi regisztrációköteles előadásokat ajánljuk:

Fald a művészetet! – Gasztronómia a művészetben (Sepsey Zsófia, a Nemzeti Galéria művészettörténésze)

            Május 31., szerda 17:30-18:45, magyar nyelven

            Június 16., péntek 15-16 a legfiatalabb közönségnek (8 éves kortól)

            Június 27., kedd 17:30-18:45 francia nyelven

            Július 4., kedd 17:30-18:45 magyar nyelven

Páris az én Bakonyom – A francia főváros a magyar irodalomban (Kiss Eszter, a Katona József színház színésznője)

            Június 7., szerda 17:30-19.00 magyar nyelven

Érzéki előadások: a látás – interaktív művészettörténeti előadás-sorozat (Katona Júlia, az Iparművészeti Múzeum művészettörténésze)

            Június 5., hétfő 17:30-19:00 magyar nyelven

            Június 21., hétfő 17:30-19:00 magyar nyelven

Kert(művészet) - Nagy Barbara – festőművész DLA

            Június 2., péntek 17:30-18:30 magyar nyelven

            Június 14., szerda 17:30-18:30 magyar nyelven

Színek és fények szerelmesei – az impresszionizmus legszebb festményei (Bán Blanka, a Magyar Nemzeti Galéria művészettörténésze)

            Július 11., kedd 17:30-18:30, magyar nyelven