A világirodalom nyári ünnepe: Irodalom Éjszakája a 150 éves Budapest két nagy múltú intézményével

2023. június 7-8-9., 19:00 – 23:00, Budapest, Fővárosi Állat- és Növénykert.

A nyári programok palettájának elmaradhatatlan színfoltja, az Irodalom Éjszakája június 7. és 9. között várja ismét a felolvasássorozat lelkes rajongóit. Idén a 150 éves Budapest két nagy múltú intézménye fogott össze 27 ország kulturális intézetével vagy nagykövetségével (EUNIC Hungary) a rendhagyó világirodalmi séta megvalósításáért,  amelyre ezúttal egy igazán egzotikus, a nagyközönség elől az esti órákban elzárt helyszínen, a Fővárosi Állat- és Növénykertben kerül sor. A három este folyamán a Vígszínház közkedvelt színészei olvassák fel a rekordszámú résztvevő ország szerzőitől választott műrészleteket, amelyek a „Lábnyomok” tematikus vezérfonalhoz kapcsolódnak.

„Minden, ami létezik, ami valaha, csak egy pillanatra is itt volt, megtörtént, nyomot hagy maga után. Kézzelfogható jelet vagy emléknyomot az elmében. A röpke emberi létből nem távozhatunk jel nélkül, nyomot akarunk hagyni (...). De nyomot hagyunk akkor is, amikor nem szándékunk. A legapróbb rezzenés sem tűnik semmibe, a legkisebb bántás, hanyagság, a leghalkabb sóhaj, a legtitkosabb gondolat sem marad hatástalan.” – írja köszöntőjében Nagy Gabriella, az Irodalom Éjszakája szövegkurátora. 

A tavalyi nagy sikerű margitszigeti felvonás után a világirodalmi szövegek ismét a Vígszínház színművészeinek előadásában kelnek életre, Dino Benjamin rendezésében. A Vígszínház igazgatója, Rudolf Péter az újbóli együttműködés kapcsán elmondta: „Büszkék vagyunk arra, hogy idén is részt vehetünk az Irodalom Éjszakája programján, és idén is a Vígszínház társulatának tagjai adhatnak ízelítőt a nemzetközi irodalom legjobbjaiból.” A felolvasók között ott lesz Hegedűs D. Géza, Hegyi Barbara, Kovács Patrícia, Szilágyi Csenge és Wunderlich József és még sok más nagyszerű művész a társulat tagjai közül.

Az esemény célkitűzése szerint Budapesten minden évben új városrészbe vándorol, hogy így az irodalmi élményen túl a város kulturá+lis sajátosságaira és örökségére is felhívja a figyelmet. Az idei évben a Fővárosi Állat- és Növénykert ad otthont az eseménynek, amely több mint másfél évszázados fennállása során méltán vált a látogatók nagy kedvencévé: közel kilencszáz állatfajjal ismerkedhetünk itt meg, ezek közül jó néhány faj tartása már több évtizedes, sőt akár százévesnél is hosszabb múltra tekint vissza. Az esti órákban zajló rendezvény azonban az Állatkert olyan arcát mutatja majd meg, amelyet a hagyományos látogatók aligha ismerhetnek.

A kilenc helyszín között találjuk a Xantus-háztól az óriáskenguru-kifutóig húzódó Sziklakertet; a Nagytó mellett magasodó impozáns üvegcsarnok, az Állatkert legöregebb lakójának, a 75 éves, Samu névre hallgató Mississippi-aligátor otthonául szolgáló Pálmaház teraszát; a Varázshegy belsejében található interaktív kiállítóteret, a Nemo kapitány világát idéző Óriások csarnokát; a Mesterségek udvarát, amelyből a Vadállatmentő Központ néven ismert „látvány-állatmentőközpont" is nyílik; a Körhintát, amely egyedüliként maradt fenn a vurstli hőskorát idéző attrakciók közül; az Állatkert négy tematikus játszóteréből kettőt, a Korallzátony és az Ausztrál játszóteret, amely a szórakozáson túl az ismeretterjesztést is szolgálják; a varázslatos hangulatú Japánkertet; a mesebeli palotára emlékeztető, keleties stílusú Elefántház előtti teret.

A programon történő részvétel a kezdetektől fogva ingyenes, ugyanakkor az idén, a különleges helyszín okán rendhagyó módon regisztrációhoz kötött. A szervezők 2023. június 2-án teszik közzé az Irodalom Éjszakája és az Állatkert honlapján és FB-oldalán a regisztrációs felületre vezető linket. Az online regisztráció a látogatók Állatkertbe történő bejutását hivatott biztosítani, és nem jelent automatikus helyfoglalást az egyes helyszínekre.

A rendezvény a Budapest 150 – Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a projekt honlapján található köszöntőjében így vall az eseménysorozatról: „2023-ban Budapest Könyvfőváros lesz. Élménnyé, közösségi cselekvéssé fogjuk formálni az olvasást, olyan új színtereket és interaktív formákat teremtünk, aminek a könyv, a szöveg, a közös tudás áll a középpontjában.”

A szervezők célja, hogy a látogatók elé évről évre egyre bővülő világirodalmi kínálatot tárjanak. A Skandináv Ház révén a 2023-as évadban izlandi felolvasással gazdagodik a program. A helyszíneken párhuzamosan zajló, félóránként ismétlődő felolvasásokat tetszés szerinti sorrendben lehet meghallgatni, útvonalat a helyszíneken és a rendezvény honlapján elérhető térkép segítségével mindenki maga állíthatja össze. Az utolsó felolvasások 22:30 perckor kezdődnek.

Az irodalom éjszaka is mindenkié

„Ne felejtsék el ajánlani az Irodalom Éjszakáját a fogyatékkal élő barátaiknak is. Továbbra is akadálymentességre törekszünk: a rendezvényt mindenki számára hozzáférhetővé tesszük, magától értetődően alkalmazva az inkluzív szemléletet.” – hangsúlyozta Adéla Gálová, a Cseh Centrum igazgatónője, az Irodalom Éjszakája projektvezetője. Mindhárom napon négy helyszínen lesz előre meghatározott időpontokban olyan felolvasás, amelyet jeltolmács közvetít a siket és nagyothalló vendégek számára. Az idei felolvasások valamennyi helyszíne megközelíthető a mozgásukban korlátozott személyek számára. Az igényüket a szervezőknél előzetesen jelző vak és gyengénlátó érdeklődőket önkéntes segítők kísérik el a felolvasások helyszíneire.

Az első Irodalom Éjszakájára 2006-ban Prágában került sor, Magyarországon a budapesti Cseh Centrum kezdeményezte a meghonosítását, és 2016-tól minden évben megrendezésre kerül. Az Irodalom Éjszakája kezdetben egynapos volt, 2020-ban bővül 3 estés programmá. 2019 óta Budapest mellett Debrecen is helyet ad a különleges hangulatú felolvasásoknak. A projekt szervezője az EUNIC Hungary (a Budapesten működő európai kulturális intézetek és nagykövetségek kulturális részlegeinek ernyőszervezete).

További részletek az esemény honlapján és a Facebook-oldalán találhatóak. Videóajánló itt.       

Résztvevő színészek: Antóci Dorottya, Bach Kata, Balázsovits Edit, Borbiczki Ferenc, Brasch Bence, Csapó Attila, Ertl Zsombor, Fesztbaum Béla, Gyöngyösi Zoltán, Hegedűs D. Géza, Hegyi Barbara, Hirtling István, Horváth Szabolcs, Kovács Patrícia, Majsai-Nyilas Tünde, Márkus Luca, Medveczky Balázs, Méhes László, Orosz Ákos, Ötvös András, Radnay Csilla, Seress Zoltán, Szántó Balázs, Szilágyi Csenge, Telekes Péter, Wunderlich József, Zoltán Áron