100 év szezon – Építészeti emlékeink a Balaton-parton

A Várkert Bazár nyári szabadtéri tárlata idén június 7-től várja a látogatókat. A kiállítás egy közel százéves időszakot ölel fel a Balaton régió kultúrtörténetéből. A tablók egy-egy ma is álló balatoni épületet hoznak el a Duna-partra, bemutatva jelenkori arcát, funkcióját és építészeti karakterét, valamint archív életképeken visszaidézve száz év nyarának emlékeit.

100 év szezon kiállítás

A balatoni építészet kultúrája sokrétűen mutatkozik meg a tópart mentén. A tablókon bemutatott üdülőhelyi épületek különböző korszakokat, eltérő társadalmi és építészeti felfogásokat mutatnak be. A Balaton-part több mint száz évre visszanyúló történelme során számos építészeti remekmű született, amelyek a kor stílusjegyeit és a régió sajátosságait tükrözik. A fürdőtelepek fejlődése a déli vasút kiépítésének hatására indult el a XIX. század utolsó évtizedeiben. Ekkor már elkezdett kibontakozni a térség karakteres építészete is, jelentős szállók és klubházak épültek a tóparton. A trianoni döntést követően, azáltal, hogy Magyarország elveszítette az erdélyi, felvidéki, adriai fürdőhelyeit, új lendületet kapott a Balaton-part. A világháború után megnövekedett a tópart iránti érdeklődés, mely a turisztikai fejlesztések és a kulturális élet gyors fejlődését eredményezte. A tóparti települések fejlesztésében aktívan részt vettek az önszerveződő helyi fürdőegyesületek, ekkor jött létre a Balatoni Intéző Bizottság, és az építészek is ekkor kezdték el megfogalmazni a régió egészét érintő építészeti irányelveket. Ezt a fejlődést a második világháború szakította meg és csak 1956 után, a forradalmat követően indult újra a tópart fejlesztése.

A tárlat során 13 darab szabadon álló, kivilágított installációban összesen 24+1 tablófelületen keresztül próbáljuk közelebb hozni egy-egy ma is működő balatoni épületet, települést. A kiállítás célja, hogy felhívja a figyelmet a régió építészeti örökségére és annak fontosságára a kulturális és turisztikai élet szempontjából.

Az installációk egyik oldalán a jellegzetes balatoni épületek karakterét, jelenkori arcát és mai funkcióját mutatjuk be fotókon. A tablók másik oldalán száz év szezon emlékeit idézzük fel a középpontba állított építészeti örökségünk archív fotóin és életképeken keresztül.

100 év szezon – Építészeti emlékeink a Balaton-parton című szabadtéri kiállításunk június 7-től szeptember közepéig várja a látogatókat a Várkert Bazár Gloriett-hez vezető rámpáján.

A kiállítás része a Várkert Bazár nyári programsorozatának. A megnyitón fellépő Horváth Boldi, a Kelemen Kabátban frontembere: a zenekar 10 éves születésnapi koncertjét szintén a Várkert Bazárban tartja június 10-én, nagykoncerten idézve fel az elmúlt tíz év kultikus dalait és nagy pillanatait. 
https://varkertbazar.hu/esemenyek/kelemen-kabatban. 

A Múzeumok Éjszakáján, június 24-én a 100 év szezon kiállításhoz kapcsolódik a Tervezd meg és építsd meg! című építészeti workshop gyerekeknek, ahol a Balaton-parti épületek ihletésében maketteket, térbeli konstrukciókat készíthetnek. 

További információk: https://varkertbazar.hu/100-ev-szezon-epiteszeti-emlekeink-a-balaton-parton