Néptáncegyüttesek látványos produkciói a 28. Duna Karneválon

Karneváli hangulatban nemzetközi és hazai fellépőkkel, hivatásos és amatőr táncegyüttesek közreműködésével rendezik meg a 28. Duna Karnevált június 9. és 16. között Budapesten.

A rangos nemzetközi kulturális fesztiválon fellép többek között Pál István Szalonna, a Magyar Állami Népi Együttes és a Duna Művészegyüttes, Bognár Szilvia és zenekara és a Romengo, látványos felvonulással, hungarikumok bemutatásával, nemzetközi táncházzal, a V. FolKid Gyermek Népművészeti Fesztivállal és június 16-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon megrendezett nagyszabású gálával várják az érdeklődőket.

Kellemes nyáresti hangulatban várja a néptánc és népzene szerelmeseit a 28. Duna Karnevál június 9. és 16. között Budapesten. A nemzetközi népművészeti fesztivál nyolc napján látványos programokkal mutatják be a Kárpát-medence és a világ gazdag népzenei és táncos örökségét többek között a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében és a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

A Múzeumkertben felállított nagyszínpadon látványos gálaműsorral és tértáncházzal mutatkoznak be a hazai és külföldi táncegyüttesek emellett népzenei koncertekkel és a kézművesség világnapjához kötődően gazdag kézműves vásárral várják a népi kultúra iránt érdeklődőket június 9-én és 10-én. A programok a Magyar Nemzeti Múzeummal és a Népművészeti Egyesületek Szövetségével való együttműködésben valósulnak meg. Fellép a Romengo, Körtánc című tánckoncertjét mutatja be a Magyar Állami Népi Együttes, népzenei koncertet ad Pál István Szalonna és bandája. Gyerekeknek énekel Bognár Szilvia és zenekara, és megrendezik a V. FolKid Gyermek Népművészeti Fesztivál gáláját. Itt mutatkozik be hungarikumaink és a nemzeti értéktár több eleme: a kalocsai, matyó, sárközi, nagyecsedi népzenei és néptánc hagyományok, a csárdás és a verbunk, de lesz cimbalom-, duda- és tárogatóbemutató, valamint élő kiállítás is.

Június 11-én igazi látványossággal, karneváli felvonulással köszöntik a fellépők a fesztivált Budapest belvárosában. Külföldi és hazai népzenekarok, táncegyüttesek, gyermek és ifjúsági tánccsoportok, hagyományőrző tánc és zenei csoportok színes kavalkádja teremt majd utánozhatatlan karneváli hangulatot Budapest szívében. Felvonulást a fellépő együttesek gálaműsora követi, az est zárásaként a Duna Művészegyüttes Fergeteges című előadását láthatja a közönség a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében.

Június 12-én de a Kobuci-kertben nemzetközi táncházzal várják az érdeklődőket, 14-én pedig Budapest szerte villámcsődülettel kápráztatják majd el az utca népét. Az Erzsébetligeti Színházban a fesztivál nyitónapján mutatják be a Foltin Jolán emlékére készült Szállj elő zöld ág című produkciót, és itt rendezik meg június 15-én a XII. Lánchíd Nemzetközi Néptáncversenyt, a külföldi táncegyüttesek versenyét.

Június 16-án, a fesztivál zárónapján a Duna Karnevál gálaműsora teszi fel a koronát a gazdag programsorozatra. A Margitszigeti Szabadtéri Színpad mesés környezetében bemutatott gálaműsoron a külföldi és hazai táncegyüttesek közel háromszáz művészének egyedülálló, közös műsorát láthatja majd a közönség. Az est első részében a Világkarneválon a meghívott külföldi együttesek műsorában gyönyörködhetnek a látogatók, a második részben a Himnusz megszületésének kétszáz éves évfordulója előtt tisztelegnek az alkotók és az előadók a Tánchimnusz, a haza fényre derül című előadással. A tánckoncert hol szólisztikus, hol mintegy száz táncos elsöprő erejű előadásában idézi meg a Szent Istváni Magyarország szellemiségét, összekötő híd szerepét kelet és nyugat között, a magyarság felemelkedését és dicsőséges létét a Kárpát-medencében. A műsorban a Magyar Állami Népi Együttes és Duna Művészegyüttes mellett a Magyar Táncművészeti Egyetem végzős táncművészei vesznek részt. A darab koreográfusa és rendezője Mihályi Gábor, Kossuth- és Harangozó Gyula-díjas, érdemes és kiváló művész, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője. (fotó Végh Tamás) 

A fesztivál rendezője a Duna Művészeti Társaság, igazgatója Mucsi János.

28. Duna Karnevál

2023. június 9-16.

Részletes információk itt,   és   itt.