Sisi rappel Csopakon az Év Legvagányabb Dokumentumfilmje előtt

A nők és a művészet kapcsolatáról szól majd a Pont Csopak június 24-i eseménye.

Olyan erős nőket mutat be, akik szavakkal, dalokkal, festményekkel küzdenek az olykor láthatatlan, máskor nagyon is konkrét sztereotípiák ellen.  A délután kezdődő rendezvényen fellép a magyar hiphop-szcéna legkarakteresebb női előadója, Sisi, saját könyve alapján osztja meg hétköznapi szorongásait Benedek Ágota író, látható lesz a cannes-i Arany Pálmával díjazott magyar rövidfilm, a 27, és Magyarországon a Pont Csopakon mutatják be a világ rangos filmfesztiváljain taroló Apolonia, Apolonia című dokumentumfilmet. Az esemény vendége lesz a film rendezője, Lea Glob is.

Az év legfelkapottabb női rapelőadója, a friss Fonogram-díjas Sisi különleges koncerttel készül a csopaki vízimalom kertjében rendezett eseményre. Az underground hiphop friss tehetsége fontosnak tartja, hogy képviselje azokat a nőket, akik szeretnének saját világot teremteni maguknak. Ehhez kapcsolódik Benedek Ágota felolvasása is. Az író saját élethelyzeteiből merítő, szókimondó szövegeiben helyet kapnak a 21. századi fiatal nők frusztrációi és párkapcsolati nehézségei is.

A Balaton környékén először lesz látható Buda Anna Flóra 11 perces rövidfilmje, a 27, amely az idei cannes-i filmfesztiválon megnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát.

A Pont Csopakon mutatják be Magyarországon először az év egyik legerősebb dokumentumfilmjét. Az Apolonia, Apolonia bepillantást enged egy igazi bohém életébe. A film dán rendezője a Franciaországban élő fiatal festőt, Apolonia Sokolt követi 13 éven át. Láthatjuk útkeresését a művészvilágban, a nőiesség gyötrelmeivel és örömeivel való szembesülését, valamint a szerelmi életébe és barátságaiba (például a radikális feminista szervezet, a Femen egyik alapítójával, Okszana Szacskóval kötött mély barátságába) is mélyebb bepillantást enged.

Az Apolonia, Apolonia eddig 11 díjat kapott, a legnagyobb filmfesztiválok rendre az év legjobb dokumentumfilmjének választották. A premieren részt vesz a film rendezője, Lea Glob, aki a vetítés után a nézők kérdéseire is válaszol. Előzetes itt,

További információ itt.

A Pont Csopak június 24-i eseményét a Dán Nagykövetség támogatja.  A program misszióját, a közösségépítést a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatta. Az eseményt a Nemzeti Filmintézet is támogatja.

2023. június 24. (szombat) program:

17:00 Kapunyitás + vezetett túra a 700 éves csopaki malomban

18:00 Szorongásnapló: Benedek Ágota felolvasása

19:00 Sisi-koncert

20:30 Filmvetítés: 27 (Buda Anna Flóra animációs rövidfilmje, 11 perc)

21:00 Magyarországi premiervetítés: Apolonia, Apolonia (dán dokumentumfilm, 116 perc)

23:00 Beszélgetés a film rendezőjével, Lea Globbal (magyar szinkrontolmácsolást biztosítunk)

Jegyek itt.

Hirdetés