Nagyszabású magyar üvegművészeti kiállítás nyílik az üveg fővárosában, Velencében

Először jelenik meg csoportos tárlattal a magyar üvegművészet Velencében.

Az Ateneo Veneto-ban, a város legrégebbi aktívan működő kulturális intézményében szeptember 1-15. között látható Glass Art NOW! @ The Venice Glass Week 2023 utazó kiállítás a magyar üvegművészet evolúcióját mutatja be: a történeti üveg mellett a legújabb kortárs törekvések is helyet kapnak.

A hetedik alkalommal megrendezésre kerülő nemzetközi fesztivál, a The Venice Glass Week lesz a nemzetközi utazó kiállítás második állomása. A tárlatot először a 2022 Az Üveg Nemzetközi Éve regionális záróprogramjaként a belgrádi Iparművészeti Múzeumban (MPU) rendezték meg. A Glass Art NOW! az anyag művészi feldolgozásának széles skáláját mutatja be a magyar üvegművészetben: hideg- és melegüveg technikák, öntés és üvegfúvás, laminált, ragasztott, fújt, csiszolt, polírozott, fényezett, homokfúvott üveg, bemutatva, hogy a magyar üveg igazi erőssége abban rejlik, hogy az üveg alkalmazkodó anyag: magába foglalja a kreatív gondolkodást, a találékonyságot és a művészi szellemet.

A belgrádi kiállítás szakmai sikere vezetett, ahhoz, hogy Dr. Rainald Franz, a bécsi Iparművészeti Múzeum (MAK) üveg és kerámia osztályának és The Venice Glass Week egyik nemzetközi szakmai kurátora felkérte a Bohus-Lugossy Alapítványt arra, hogy mutassa be a magyar üvegművészet Velencében, és ehhez pro-bono felajánlották helyszínként az Ateneo Veneto-t, így az alapítványnak nem kellett pályázatot benyújtania a szervező bizottságnak. „A Belgrádban bemutatott kiváló kiállítás rámutatott arra, hogy méltatlanul kevés figyelem irányul a magyar üvegművészetre, ezért javasoltam a The Venice Glass Week bizottságának, hogy az idei eseményen adjunk teret az UNESCO reprezentatív listáján szereplő magyarországi üvegművességnek” - mondta el Dr. Rainald Franz.

A velencei tárlat történeti áttekintése visszanyúlik a római kori üvegekig, innen jutunk el a kortárs üvegművészek legfrissebb alkotásaihoz, átfogó képet adva a velencei nemzetközi közönségnek.

„A Bohus-Lugossy Alapítvány intézményi együttműködést kezdeményezett hazai és nemzetközi szereplőkkel a »magyar üveg ezer éve« munkacímet viselő kárpát-medencei üvegtörténeti kutatásban való részvételre, így a kiállításon megjelenő történeti üvegmunkákat ezen intézmények gyűjteményeiből, valamint magángyűjteményekből válogatjuk ki" - emelte ki Bohus Eszter, a Bohus-Lugossy Alapítvány alapítója.

A kiállítás kurátora Dr. Szilágyi B. András művészettörténész, a MOME adjunktusa és a Bohus-Lugossy Alapítvány szakmai vezetője, valamint Dohnál Szonja művészettörténész, a veszprémi Művészetek Háza szakmai igazgatóhelyettese, főkurátora, a Laczkó Dezső Múzeum volt üveggyűjteményi kurátora lesz.

„Célunk, hogy egy olyan kortárs anyagot állítsunk össze a velencei tárlatra, amely a magyar kortárs üvegművészet gondolati és technikai megvalósítási sokszínűségét reprezentálja. Ezért döntöttünk úgy, hogy a kiállításon szereplő kortárs üvegművészek pályázati úton, szakmai zsűrizés alapján kerülnek kiválasztásra" - tette hozzá Dr. Szilágyi B. András.

Több hazai üvegművész teljesen új alkotással készül pályázni. A pályázati elbírálást követően, július közepén a Bohus-Lugossy Alapítvány a MOME-val együttműködve huta napokat szervez, ahol a kiválasztott alkotók elkészíthetik a kiállításra szánt munkáikat az alapítvány anyagi támogatásával. A kiállítás történeti áttekintést kíván adni a magyar üvegművészetről Velencében, amely az országimázs szempontjából is fontos mérföldkövet jelent. Korábban ugyanis csak néhány magyar alkotó műveiből volt látható egy-egy darab, ilyen összetett, átfogó módon még nem mutatkozhatott be a magyar üvegművészet az üveg európai fővárosában.

A Glass Art NOW! @ The Venice Glass Week 2023 Velence legrégebbi aktívan működő kulturális intézményében, az Ateneo Veneto nagytermében kap helyet, amely a The Venice Glass Week egyik kiemelkedően fontos helyszíne. A 16. századi épület 160 négyzetméteres tere Velence történelmi belvárosában, a Szent Márk tér és a Rialto közelében található. A magyar lesz az első üvegművészeti kiállítás az intézményben.

A Bohus-Lugossy Alapítvány, a kiállítás főszervezője 2020-as megalapítása óta azzal a céllal működik, hogy a magyar üvegművészetet nemzetközi kontextusban mutassa be, nagy hangsúlyt fektetve egyediségében rejlő múltbeli és jelenbeli értékeire. Az alapítvány látta el 2022-ben az Üveg Nemzetközi Éve hazai szakmai feladatait, illetve szakmai szervező partnere volt a Műcsarnokban megrendezett Közös Tér - Iparművészeti és Tervezőművészeti Nemzeti Szalonnak.

(a fotón Hullám rezdülése Gonzales G_)