Az elveszett Leonardo

A Pannonia Entertainment legújabb képzőművészeti dokumentumfilmje.

Robb Report krimiszerűen izgalmas filmje Leonardo da Vinci örökre elveszettnek hitt Salvator Mundi című táblaképének hányattatásairól szól. 1500 körül, amikor a táblakép keletkezett, Leonardo csaknem 50 éves. Ő a világ leghíresebb képzőművésze. Van egy olyan feltevés, hogy egy kiemelkedő műpártoló számára készülhetett. Első osztályú alapanyagokkal dolgozott; és felületkezelte; ami ritkaságszámba ment. Sok képbe kezdett bele, és majdnem ugyanannyit hagyott félbe; de ezt befejezte.

A táblakép sorsa száz évig tisztázatlan, mígnem I. Károly angol uralkodó gyűjteményében bukkan fel, aki mikor eladósodva hal meg, a Korona úgy dönt, műgyűjteménye nagy részét áruba bocsátja, hogy kiegyenlítse adósságait. Egy kőműveshez – mai szóval építészt mondanánk – kerül, John Stone-hoz, ki nem fizetett munkájáért cserébe. 9 év múltán, a monarchia restaurációja idején, mikor II. Károly kerül a trónra, a parlament elfogad egy törvényjavaslatot, amely visszaköveteli a Korona számára azokat a javakat, melyeket I. Károly adóssága fejében a köznép fiainak adtak kárpótlásképp. Így a festmény II. Károly gyűjteményébe kerül, majd az öccsére száll, II. Jakabra. Tőle Jakab szeretőjére, Catherine Sedley-re, akitől egy törvénytelen fia is van. Catherine hozzámegy Buckingham első hercegéhez, a Buckingham House építtetőjéhez. A palotát az örökösök eladják, ez a ma ismert Buckingham-palota. 1763-ban, mikor a palotát a Korona számára megvásárolják, a berendezési tárgyakat elárverezik. Ekkor több száz évre eltűnik a szemünk elől.

Semmit nem tudunk róla. Leonardo képként lett ugyan áruba bocsájtva, de jelentéktelen összegért. Ezért valószínűsítjük, hogy már ekkorra erősen felülfesthették! 1763-ban szem elől tévesztjük, egészen a XIX. század végéig, amikor egy neves angol műgyűjtő, Francis Cook tulajdonába kerül. De ekkor már Leonardo-másolatként, illetve Leonardo stílusában készült munkaként került piacra. Egészen vastagok rajta a felülfestés rétegei! Úgy dolgozták át, hogy férfiasabb legyen, mert valószínű, hogy ez jobban megfelelt a XIX. századi közízlésnek. Egészen 1958-ig a Cook gyűjtemény középszerű darabja... amikor is a londoni Sotheby's aukciósházban 45 fontért cserél gazdát. Úgy tudjuk, amerikai vevőre akadt. 2005-ig amerikai gyűjtők tulajdonában is marad, amikor ismét elárverezik, hasonlóan alacsony összegért, mert egy louisianai másolatnak vélik. 2017 novemberében a Christie's egy rekord összegért, 450 312 500 dollárért adta el egy szaudi hercegnek Leonardo da Vinci Salvator Mundiját. Jelenleg az Abu Dhabi-i Louvre-ban van hosszú távú letétként.

Ez nemcsak egy király rendelte arckép Jézus Krisztusról! Ez a táblakép tükrözi Leonardo festészeti technikákról és az időről, öröklétről, világegyetemről való gondolkodását.

Az elveszett Leonardo 2023. június 29-étől tekinthető meg a hazai művész mozikban.

Forgalmazza a Pannonia Entertainment.