"Egy női közösség van kialakulóban!"

Sikerrel zárult a Női Együttható tréning és mentorprogram!

2023. június 23-án került sor a Női Együttható tréning és mentorprogram képzési időszakát záró projektbemutató eseményre a FUGA-ban, melyen 28 elkötelezett, a településén aktív szerepet vállaló női vezető mutatta be projektjét a mentoroknak és a meghívott vendégeknek. A résztvevők témái többek közt a fenntarthatóság a településfejlesztésben, a művészetek közösségformáló ereje, esélyegyenlőségi programok és a női körök szerepe a kistelepülések életében voltak.

A Női Együttható programot Huszár Daniella és Tétényi Éva indította 2022-ben. A képzési konstrukció kidolgozása után elkezdték felkutatni azokat a vidéki kisvárosokban, falvakban élő nőket, akik közösségszervező, közösségépítő szerepet vállaltak saját településükön. A projektbe pályázat útján lehetett jelentkezni, végül a kiválasztott 30 főből 28-an vitték végig a képzést és a mentorációt.

A csapat 28 résztvevője 14 megyéből, Zalától Hajdú-Biharig, főként 10.000 főnél kisebb lakosságszámú településekről érkezett, az ország minden tájáról. A program támogatójának képviseletében, Amy Hood, az Amerikai Nagykövetség Politikai Osztályának vezetőhelyettese személyesen üdvözölte a záróeseményen megjelenteket. A diplomata közös gondolkodásra hívta a résztvevőket, mikor megfelelő magyar kifejezést keresett a „women’s empowerment”-re, hangsúlyozva a nők közösségteremtő szerepét, a „női együttható” fontosságát.

A teljes program összesen kétszer 2 nap személyes jelenlétre épülő tréninget tartalmazott, amelyeken a projektgazdák tudással és önismerettel gazdagodtak, saját képességeiket fejleszthették és gyakorlati ismereteket szerezhettek a projektvezetés, közösségépítés és a közösségi részvétel témáiban. Alkalom nyílt arra is, hogy fejlesszék kommunikációs készségeiket és természetesen rengeteget beszélgettek egymással, együttműködések és barátságok születtek meg a program során, mely egymást segítő hálózatként működik majd tovább.

A személyes találkozások között online mentoráció zajlott, mely főként a témák alapján hozta közelebb a résztvevőket egymáshoz, és ahol az egyes projektek fejlődésén, haladásán volt a hangsúly. A résztvevők munkáját 12 előadó, tréner, szakember, mentor segítette, kísérte végig a program keretében.  A nyertes pályázók és projektjeik fejlesztésének szakasza zárult le június 23-án a FUGA-ban, ahová mindenki a hozzá legközelebb álló formában hozhatta el saját „ügyét”, témáját, projektjét. A prezentációs technikákon kívül pódiumbeszélgetések, tablók, kisfilmek mint változatos platformok hozták el a hallgatóságnak az élményt, hogy Verpeléttől Koroncóig hogyan zajlik a közösségi munka, ha egy tehetséges nő vállalja magára a szervezést. Az eseményt L. Ritók Nóra az Igazgyöngy Alapítvány létrehozójának motiváló beszéde zárta, aki a közösségben kovász szerepet betöltő személyek fontosságáról szólt, akik úgy pezsdítik fel maguk körül az energiákat, mint a kovász a kenyér alapanyagait.

„A legnagyobb meglepetés és legerősebb élmény az elmúlt 10 hónapban talán az volt, ahogy ez a csapat formálódott, és a pillanat, mikor megéreztük, hogy valamilyen formában egyben kell tartanunk a pályázóinkat. Persze eredetileg is hosszabb távban gondolkodtunk, de igazi meglepetés volt számunkra is, mennyire szükségük van egymásra. Egy támogató közösség van kialakulóban”- vallotta be Tétényi Éva. Az egymástól való tanulásra, a jó gyakorlatok átadására jó példa a Diósdról érkező ötlet, a „sétáló mesekönyv” szinte virális terjedése a közösségben, az elmúlt hónapok alatt az itt szövődött kapcsolatoknak köszönhetően 6 újabb helyszínre adaptálták a lokálisnak induló innovációt.

„A mi munkánk itt még nem ér teljesen véget, – mondta el Huszár Daniella – szeretnénk szakmai körben is megosztani a tapasztalatokat, levonni a következtetéseket, hátha példaként szolgálhat ez a program hasonló kezdeményezésekhez. Azt egészen biztosan már most látjuk, hogy nemcsak a szakmai háttértudásra, de a közösség előre vivő erejére is hatalmas szükség van.” 

Az esemény támogatója az Amerikai Külügyminisztérium Alumni Engagement Innovation Fund program.

A záróeseményről készült videófelvétel elérhető itt.  A programról bővebb információ érhető el itt   és   itt.   Az egyik résztvevő a program tagjairól kiadványt készített, mely ezen a linken érhető el.

(fotó Mohai Balázs)