LEGOLAND, a LEGO hazájában

Dánia földrajzi közepén helyezkedik el egy “kis” 17. századi település, Billund. Valószínűleg nem is hallanánk róla, ha 1916-ban a Christiansen család nem éppen itt vásárolt volna meg egy asztalos műhelyt. A műhelyből végül komoly vállalkozás lett és 1932-ben itt alapították meg a LEGO-t. A település a kockák Mekkája és minden rajongó célpontja. Nem véletlen, hogy itt nyitotta meg először kapuit 1968-ben a LEGOLAND.

Billund 250 kilométerre fekszik Koppenhágától, és a LEGO miatt már jelentős településsé nőtte ki magát. Ezen a pár négyzetméteren minden van, ami a szórakozásról szól. Fő szlogenjük is az, hogy ha csak egy pár napos kikapcsolódásra vágysz.  Az évente megforduló rengeteg turista miatt saját repülőtere van a településnek, ami mára már a második legnagyobb repülőtér Dániában. Több fapados járat érkezik ide naponta többek közt Budapestről is. Innen már nem messze található a LEGOLAND, ami busszal pár percre, a bátrabbaknak gyalog is elérhető.

A 2000-es évek elején a LEGO komoly gazdasági válságba keveredett, így kénytelen volt megválni pár tulajdonától, így a LEGOLAND-től is. Az új tulajdonos a Madame Tussauds-t is tulajdonló Merlin csoport lett. Azóta a LEGO-nak sikerült újra talpra állni és népszerűsége újra töretlen. Ez a LEGOLAND-ek számából is látszik, így már Billund és Windsor mellett, Németországban, Olaszországban, Japánban, Malajziában, az Egyesült Arab Emírségekben és az Egyesült Államokban is van parkjuk. Sőt további parkok épülnek Kínában. A 2020-ban bejelentett Belgiumi LEGOLAND tervét ugyanakkor idén márciusban törölték, így Európában nem várhatóak újabb parkok.

Hogy mi is pontosan a LEGOLAND? Egy óriási vidámpark, ahol minden a LEGO-ról szól. A parkba belépve egyből egy kis LEGO várossal találjuk szembe magunkat. Megtekinthetjük a Billundi repülőteret, amint éppen szálnak fel a repülők, betekinthetünk a LEGO-ból épült Amszterdamba, amint a zsiliprendszereken keresztül mennek át a hajók, vagy éppen láthatjuk az Olsen-bandát, amint éppen egy újabb küldetésen vesznek részt. Ebben a városban városban minden mozog, világít és oly sok apró részlet van, hogy akár órákig elidőzhetnénk itt, de ez még csak a park eleje.

A LEGO városok mellett találhatók a kisebb gyerekeknek készült attrakciók, így a kisvasút, a csónakozás vagy a szafari túra. Mindegyiket érdemes legalább egyszer kipróbálni, még akkor is, ha nem kis gyerekekkel vagyunk. Mögöttük található a Duplo világ, ahol a még apróbbak is eljátszhatnak. Itt érdemes megjegyezni, hogy az attrakciók többsége szabadtéri, ezért érdemes esőkabátot, illetve napvédőt használni.

A belépőjeggyel minden attrakció ingyenesen látogatható, többször kipróbálható ugyanakkor ez alól kivételt képet az autósiskola. Itt egy kialakított közlekedési pályán elektromos autót vezethetnek a gyerekek. Először megismerhetik a KRESZ szabályait (ekkor megengedik a szülőknek, hogy fordítsanak) majd a gyerekeknek teljesen önállóan kell végigmenniük a pályán a saját országukat képviselve. Sajnos a Billundi LEGOLAND-ban nem lehet magyar zászlót választani, reméljük ezt pótolják majd a jövőben. Az autómosóban lemoshatják az autójukat, a benzinkúton tankolhatnak vagy gyorsulhatnak a főúton. Minden gyerek a végén LEGOLAND jogosítványt kap, amit emlékként hazavihet.

A parkban tovább befelé sétálva érjük el a nagyobb gyerekeknek szánt attrakciókat, így a szellemházat, vagy a kalózok barlangját. Innentől befelé haladva érjük el a hullámvasutakat. Természetesen ezeknél az attrakcióknál vannak a legtöbben, így itt kell a legtöbbet várni. Érdemes ezért itt a park végén kezdeni, mivel a bejáratnál található LEGO város már azután is megtekinthető miután minden attrakció bezárt.

Rossz idő esetén mindig meg tudunk húzódni Atlanitis-ban a vízalatti világban, ahol mindenféle vízi előlényt láthatunk vagy éppen kipróbálhatjuk a Ninjago-s 3D-s attrakciót, ezek mind fedett létesítményben találhatók és nem messze találhatóak a bejárattól vagy a LEGOLAND hoteltől, ha éppen ott szállnánk meg.

A LEGOLAND egy igazi kikapcsolódás az egész családnak, de legfőképpen a kisebbeknek. Amennyiben idősebbekkel látogatjuk meg Billund-ot érdemes egy látogatást tenni a LEGO House-ba, ahol megismerhetjük a LEGO történetét.