A Disney+ 28 újonnan felújított klasszikus rövidfilmmel készül

A Walt Disney Animation Studios 28, újonnan restaurált klasszikus rövidfilmmekkel készül a Disney 100. évfordulójának alkalmából, amely októberben lesz. Mind addig folyamatosan kerülnek fel a Disney+-ra a megújult rövidfilmek: júliusban már elérhető hat ikonikus darab, úgy mint „A csontváztánc” vagy „Goofy, a testépítő”.  

Az újonnan felújított rövidfilm-csomagban olyan tartalmak szerepelnek, mint a Disney legkorábbi, 1927-es rövidfilmjei, Trolley Troubles (Trolley Troubles) és All Wet (All Wet) Oswald, a szerencsés nyúl főszereplésével, vagy a Silly Symphony klasszikusaiból A csontváztánc (The Skeleton Dance), a Merbabies (Merbabies) és a Bólint, pillant és pá (Wynken, Blynken and Nod). A rövidfilmek folyamatosan kerülnek fel a Disney+-ra, a sort a  Tengeri kaland (Chips Ahoy) – egy 1956-os CinemaScope rövidfilm, főszerepben Donald kacsával és mókus vetélytársaival –  zárja majd októberben, a Disney 100. évfordulója előtt.

A felújítást a Walt Disney Studios restaurálási és megőrzési csoportja irányította, Kevin Schaeffer igazgató vezetésével, szorosan együttműködve a Walt Disney Animation Studios kreatív tanácsadóival. Utóbbiak közé tartozott Dorothy McKim, a különleges projektek és a 2D animáció producere, valamint Mike Giaimo (a két Jégvarázs (Frozen)és a hamarosan megjelenő Kívánság (Wish) című film elismert díszlettervezője) és Eric Goldberg animációs legenda (aki az Aladdin (Aladdin) dzsinnjének animációját vezette, valamint a Pocahontas (Pocahontas) és a Fantázia 2000 (Fantasia 2000) két szegmensét rendezte). Ugyanez a csapat nemrég restaurálta a Hamupipőkét (Cinderella), és jelenleg a Hófehérke és a hét törpe (SnowWhite and the Seven Dwarfs) helyreállításán dolgozik.

Dorothy McKim így nyilatkozott a bejelentésről: „Nagyon örülünk, hogy a klasszikus Disney-animációs rövidfilmek gyönyörűen felújított változatain együtt dolgozhatunk Kevin Schaefferrel és a stúdió restauráló csapatával. Két kiváló művészeti tehetségünk szakértelmével és szenvedélyével járult hozzá ehhez a projekthez azért, hogy a filmek a lehető legjobban nézzenek ki, és hitelesen tükrözzék az eredeti filmkészítők kreatív megoldásait. Nagyon izgatottak vagyunk, hogy ezeket a csodálatos rövidfilmeket a Disney+ közönségével is megoszthatjuk. Ezek a tartalmak még soha nem mutattak és hangzottak jobban a képernyőkön.”

JÚLIUSBAN MÁR ELÉRHETŐEK: 

AQUAMANIA (1961)

A lelkes Goofy vízisíelni indul és szeretné megtanítani fiát a sportág művészetére, de véletlenül egy bajnoki versenyen köt ki. A váratlan győzelemhez vezető úton találkozik egy szerencsétlen polippal, és tesz egy kitérőt egy hullámvasúton is.

BATH DAY (1946)

Figaro, a macska kerül a középpontba, miután Minnie egér megfürdeti (szalagot is tesz rá és parfümmel fújja be), találkozik egy csapatjátékos sikátormacskával. A megrémült Figaro lesz végül a nap hőse, amikor a reszketése miatt egy szemeteskukákból álló torony rádől riválisára, és ő kerül ki győztesként a dulakodásból. Minnie egy újabb fürdéssel jutalmazza őt.

BUILDING A BUILDING (1933)

Egy forgalmas építkezésen a kacér Pete a művezető, Mickey gőzlapátot vezet, Minnie pedig csomagolt készételeket árul. Amikor Pete közeledése átlépi a határt, Mickey Minnie megmentésére siet, ami a félig kész épület acélvázán átívelő üldözéshez és egy lebilincselő végkifejlethez vezet.

FIGARO AND FRANKIE (FIGARO AND FRANKIE) (1947)

Minnie macskája, Figaro éppen szundikálni próbál, de a kanári (Frankie) ragaszkodik az énekléshez.  Veszekedés alakul ki, melynek során Frankie kalitkája felborul. Minnie azt hiszi, hogy Figaro megette Frankie-t, pedig a madár egyszerűen csak elszökött. Végül Figaro megmenti Frankie-t a szomszéd kutyájától, és helyreáll a családi nyugalom.

GOOFY A TESTÉPÍTŐ (GOOFY GYMNASTICS) (1949)

Goofy egy oktatólemez és tornafelszerelés segítségét veszi igénybe, hogy néhány súlyzó, felállítódeszka és kábeltágító segítségével fitté váljon. Eközben tönkreteszi a padlót, körbe-körbe röpköd a szobában, majd kiesik az ablakon, végül pedig éppen egy kivágott izmos férfi mögött köt ki, akivé válni vágyott.

A CSONTVÁZTÁNC (THE SKELETON DANCE) (1929)

A temetői csontvázak élénk kvartettje játszik és táncolja végig az éjszakát ebben a kísérteties Silly Symphony-ban, amely Edvard Grieg hátborzongató zenéjére készült (Carl Stalling átdolgozásában). Ub Iwerks ötletes animációja rengeteg temetői geggel, állatokkal és egy csontváz-xilofonnal operál.

AUGUSZTUS 11-I PREMIEREK:

BARNYARD OLYMPICS (BARNYARD OLYMPICS) (1932)

Mickey és Pete különböző sportversenyeken (futás, evezés, ugrás és egy vad bicikliverseny fináléja) mérkőznek meg egymással, miközben az egész baromfiudvar (beleértve Minnie-t és Horace Horsecollart) nekik szurkol. Pete csaláshoz folyamodik, végül mégis Mickey győz.

DONALD ÉS AZ ÚJ ROKON (DONALD’S COUSIN GUS) (1939)

Donald kacsa falánk unokatestvére, Gus látogatóba érkezik, és gyakorlatilag kieszi őt a vagyonából. Amikor a bevetett módszer, hogy megszabaduljon falánk vendégétől, nem vezet eredményre, Donald kétségbeesett eszközökhöz folyamodik, hogy elűzze őt.

DONALD’S NEPHEWS (DONALD’S NEPHEWS) (1938)

Donald megpróbál gyermekpszichológiát alkalmazni (a Modern gyermeknevelés című könyvet olvasva) a nála vendégeskedő unokaöccsein - Huey-n, Dewey-n és Louie-n -, akik imádnak csínytevéseket elkövetni és Donald bácsit megtréfálni. A könyv kevés hatással van a bajkeverő trióra, akik pusztítást végeznek Donaldon és a házában.

THE FLYING JALOPY (THE FLYING JALOPY) (1943)

Donald kacsa egy ravasz tulajdonostól, Ben Buzzardtól vesz egy használt repülőgépet, aki rászedi a gyanútlan kacsát, hogy baleset esetén ő legyen a kedvezményezett. Ben ezután vakmerő repülésre vezeti Donaldot, és megpróbálja tönkretenni a gépet, hogy az lezuhanjon, ő pedig egy vagyont gyűjtsön Donald szerencsétlenségéből.

A CSALAFINTA CSALI (GOOFY AND WILBUR) (1939)

Goofy ezzel az ötletes rövidfilmmel indította el saját szóló rajzfilmjeinek sorozatát, amelyben házi szöcske haverjával, Wilburrel közösen dolgozik azon, hogy a halakat a hálójába csalogassa. Goofy csak későn veszi észre, hogy Wilbur milyen nagy bajban van, így gyorsan akcióba lendül és megpróbálja megmenteni barátját az éhes békától és a bizonytalan sorstól.

MICKEY’S STEAM ROLLER (MICKEY’S STEAM ROLLER) (1934)

Mickey egér éppen egy gőzhengert vezet, amikor féktelen ikerunokaöccsei, Morty és Ferdie Fieldmouse Minnie kíséretében elsétálnak mellette. Miközben Mickey flörtöl Minnie-vel, az ikrek eltérítik a járművet és megkezdődik a féktelen pusztítás, miközben Mickey szorosan nyomukban van. Fordul a kocka, Mickey-t végül a fiúk üldözik, ami egy kaotikus, de boldog pillanatot eredményez.