Digitális dilemmák Hajós Andrással, Csajbanda és Gryllus Vilmos Csopakon

A Pont Csopak júliusi kiadására most hétvégén, 22-én szombaton és 23-án vasárnap kerül sor a csopaki Plul malomban.

A rendezvénysorozat eseményei hangulatos nyári környezetben, szórakoztató formában hívják fel a figyelmet napjaink fontos társadalmi kérdéseire. Ezúttal gyermekeink jelene és jövője áll a programsorozat középpontjában. A Csajbanda / Girl Gang című dokumentumfilm szombati vetítését beszélgetés előzi meg Digitális dilemmák címmel, amelyben a közösségi média hatásairól és napjaink átdigitalizált világáról lesz szó. Vasárnap Gryllus Vilmos várja a legkisebbeket, de lesz közös kenyérsütés és vezetett malomtúra is.

Sok tinédzser fantáziál arról, hogy influenszer lehessen, azonban a szűkebb környezetük csak keveseket támogat ebben. De mi a helyzet akkor, ha a szülők is szeretnének részesei lenni ennek az álomnak? A közösségi média olykor fullasztó kulisszái mögé pillanthatunk be az Európai Filmdíjra jelölt Csajbanda / Girl Gang (lásd fotó) című dokumentumfilmmel, amit Csopakon, a Plul Malom kertjében vetítenek le egyszeri alkalommal a Pont Csopak programsorozat keretében. A vetítés július 22-án szombaton 20:30-kor kezdődik. A filmvetítés előtt 17:30-tól vezetett túra keretében meg lehet nézni a festői szépségű Plul Malom épületét, majd 19 órától a Digitális dilemmák című kerekasztal-beszélgetésen Hajós András vitatja meg Markó Rebeka influenszerrel, A Pszichológus Pasi Tóth Dániellel és Gyurkó Szilvia gyermekvédelmi szakemberrel a közösségi média kérdésének komplexitását: azt, hogy hogyan lehetünk boldogok ebben a végletekig digitalizált világban, és hogy mit tartogat számunkra a jövő. A beszélgetést Turai Barna online tartalomkészítő, a Síkidegvagyok Instagram-oldal és a Márkó és Barna síkideg podcast készítője vezeti. A szombati beszélgetésről és filmvetítésről a Facebook eseményoldalán található további információ.

A Csajbanda című filmről

A Berlin külvárosában élő, tizennégy éves Leonie sikeres influenszer, akit a cégek – több millió követőjének köszönhetően – elhalmoznak termékekkel. Amikor Leonie szülei felismerik a lányuk online tevékenységében kecsegtető anyagi potenciált, átveszik annak menedzselését. Azt akarják, hogy Leonie-nak jobb élete legyen, mint ami nekik megadatott, de Leonie márkák által diktált életének és a tartalomgyártásra irányuló nyomásnak van egy sötét oldala is, amit az adrenalin, a hírnév és az ingyen tornacipő sem tud pótolni. Susanne Regina Meures filmjét jelölték az Európai Filmdíj Legjobb dokumentumfilm kategóriájában, és elnyerte a Svájci Filmdíj Legjobb dokumentumfilmnek járó díját.

„Lenyűgözve és elborzadva figyeljük Leonie álmokból és illúziókból álló életét, amelyet egyszerre jellemez a túlzott kontroll és az elérhetetlen szabadság keresése: egy klausztrofób világot, amelyben nincs hely az emberi kapcsolatoknak. Ahogy Leonie anyja is emlékeztet: az „egyetlen” áldozat, amit lányának a hírnévért cserébe meg kell hoznia, hogy az influenszervilágon kívül nincsenek barátai és mély kapcsolatai. Az ő szemében ez elhanyagolható áldozat – mintha a lány már nem lenne más, mint termék.” (Cineuropa)

A filmet eredeti német nyelven, magyar felirattal vetítik. Előzetes itt.

A július 23-i, vasárnapi Családi napon 16 órától kenyérsütés lesz a malomban: a gyerekek együtt gyúrhatják majd a tésztát, és a szemük előtt sül ki a kemencében a kenyér. 17 órától pedig Gryllus Vilmos várja a fiatal zenerajongókat. „A legtöbb dal, amit írtam, a természetről szól, erről fogok énekelni nektek is. A madarakról, bogarakról és mindenféle állatokról, az esőről meg a pocsolyáról, a kirándulásról meg a biciklizésről erdőn-mezőn. Persze az se kizárt, hogy közben még a mesebeli erdőbe is betévedünk, ahol a tigrissel, vagy akár a hétfejű sárkánnyal is találkozhatunk… Biztosan lesz a dalok közt sok régi ismerős, és tán olyan is, amit most tanul majd meg, akinek kedve támad velem énekelni” – hívja a gyerekeket a népszerű zenész. A koncert után, 18:30-tól vezetett malomtúrán vehetnek részt az érdeklődők.

A Pont Csopak kutyabarát rendezvény.

8229 Csopak, Kisfaludy u. 16. (Plul Malom)

Jegyvásárlás online:

Digitális dilemmák és Girl Band, július 22.

Családi nap Gryllus Vilmossal, július 23., vagy a helyszínen készpénzzel lehetséges.

A programsorozat közönségszervezése a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával jött létre. Támogatók: Nemzeti Filmintézet, Berill Kft.

A Pont Csopak rendezvénysorozat további dátumai: 2023. augusztus 18–19. és 2023. szeptember 9. Az egyes hétvégék részletes programját az esemény előtt egy hónappal teszik közzé a Tixán és a Facebookon.

Hirdetés