Szent István király ünnepén folytatódik a Pannonhalmi Főapátság Orgonahangverseny-sorozata

Friedler Magdolna orgonaművész koncertje a Szent Márton-bazilikában Pannonhalmán.

Több mint negyven éves múltra tekint vissza a Pannonhalmi Főapátság Orgonahangverseny-sorozata, amelynek keretében a monostor orgonáinak csodálatos hangja szólal meg remek orgonaművészek közreműködésével. A főapátság szám szerint hét orgonája közül több olyan hangszerrel is rendelkezik, amely alkalmas koncertorgonának, ezeket hallhatja a közönség a sorozatban megszólalni. Az ezeréves monostor semmihez nem hasonlítható tereiben több évszázad míves hangszerein szólalnak meg az orgonairodalom remekei. Augusztus 20-án délután Szent István király ünnepén Friedler Magdolna orgonaművész, számos orgonista-generáció elismert tanáregyénisége szólaltatja meg a monostor legtekintélyesebb hangszerét, a Szent Márton-bazilika orgonáját. Koncertjén Bach, Haydn és Mozart művei mellett többek között elhangzanak francia szerzők és kortárs magyar szerzők művei is.

„Pannonhalmának nemcsak ezeréves története van, de a monostornak van hét orgonája is, amelyek közül három huszadik századi és négy barokk orgona. A barokk orgonák felújítási programjába tavaly kezdett bele a főapátság. elsőként egy 18. századi orgonát újítottunk fel, amely a könyvtárban található, másodikként pedig a Boldogasszony-kápolnának az 1820-ban készült barokk-pozitív orgonáját. A Szent Márton-bazilika hárommanuálos, pedálos, mechanikus csúszkaládás 41 regiszteres orgonáját 1985-ben az Aquincum Orgonaüzem – a Rieger Testvérek orgonagyár jogutódja – építette, amelynek mechanikus setzerkombinációt 1996-ban elektromosra cserélte.” (Dejcsics Konrád OSB)

Friedler Magdolna Veszprémben született. Pécsi főiskolai zongoratanulmányai után a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen 2000-ben vette át kitüntetéses orgonaművész-tanári diplomáját. A Zeneakadémia Doktoriskolájában 2007-ben summa cum laude minősítéssel védte meg J. S. Bach orgonakorál-gyűjteményéről „Az Orgelbüchlein koráljai” című doktori értekezését. Számos más alkalom mellett Olivier Latry, Jacques van Oortmerssen, Szathmáry Zsigmond és David Titterington rangos orgonakurzusain vett részt.

Jelenleg Budapesten az ország legrégibb, 155 éve alapított alapfokú zenei intézményében, a II. kerületi Járdányi Pál Zeneiskolában tanít. Diákjai közül többen nyertek nemzetközi és országos orgonaversenyt, valamint végeztek a budapesti, bécsi és stuttgarti Zeneakadémián. Néhány hónapja vehette át Magyarország legrangosabb tanári elismerését, a „Bonis Bona” díjat. Rendszeresen ad hangversenyeket itthon és külföldön. A tanítás és a koncertezés mellett novellákat, meséket, gyermekverseket ír, amelyek különböző irodalmi folyóiratokban és antológiákban látnak/láttak napvilágot. Több kiemelkedő irodalmi díja mellett 2015-ben és 2022-ben is elnyerte „Az év pedagógus írója” címet.

Orgonahangverseny-sorozat - Pannonhalmi Főapátság

2023. augusztus 20., vasárnap 15:30

Tükröződések

Műsor:

Camille Saint-Saëns (1835–1921): Fantázia – Esz-dúr

Johann Sebastian Bach (1685–1750): A fúga művészete BWV 1080 – Contrapunctus 2.

Joseph Haydn (1732–1809): Flötenuhr – Válogatás

Kovács Szilárd Ferenc (1976–): Festival Fanfare – Hommage à Kodály Zoltán

Pikéthy Tibor (1884–1972): Improvizáció a Himnusz fölött

Kodály Zoltán (1882–1967): Epigrammák – Altató, Tavasz

Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791): Flötenuhr – Andante KV 616

Johann Sebastian Bach (1685–1750): A fúga művészete BWV 1080 – Contrapunctus 4.

Louis Vierne (1870–1937): Fantáziadarab – Toccata

    Teljes árú belépőjegy: 3000 Ft, Diák-, nyugdíjas jegy: 1500 Ft

Bővebb információ és jegyvásárlás itt.