Állami kitüntetés az Alba Regia Táncegyüttesnek

Csokonai Vitéz Mihály-díjat kapott a jövőre 75 éves, székesfehérvári Alba Regia Táncegyüttes.

Az ünnepélyes díjátadón Juhász Zsófia, az Alba Regia Táncegyesület elnöke és Majoros Róbert, a táncegyüttes művészeti vezetője vette át az állami kitüntetést 2023. augusztus 19-én a Pesti Vigadóban.

Az 1949 óta működő, Európa-díjas Alba Regia Táncegyüttes tagjai nem hivatásos táncosok. Pedagógusok, orvosok, mérnökök, rendezvényszervezők, katonák, egyetemisták, akik számára a tánc hobbi. Koreográfiájukban az egész magyar nyelvterület táncait, színes népviseleteit mutatják be. Az autentikus koreográfiák mellett az együttes repertoárja kortárs, illetve táncszínházi alkotásokkal is folyamatosan bővül. Az együttes mindig fontosnak tartotta, hogy élő zenekari muzsikára táncoljon, ahogy ezt tették elődeik is több mint száz évvel ezelőtt.

Fenntartója, az Alba Regia Táncegyesület az országosan egyedülálló Táncház épületében a régió vezető népművészeti műhelyeként működik. Speciális szervezet, amelyet a népművészeti értékek, különösen a népzene és a néptánc megóvása, továbbéltetése céljából hoztak létre. Ebben a szellemben szervezik tanfolyamaikat, továbbképzéseiket, konferenciáikat, készítenek kiadványokat, oktatási segédanyagokat, digitalizálják a már meglévő kép-, hang- és mozgófilm felvételeiket. Néptáncbemutatók, népzenei koncertek, szakmai kiállítások, játszóházak, táncházak, táborok, a szakma oktatóinak képzése biztosítja a magyar népi kultúra továbbadását itthon és határon túl egyaránt.

2003-ban az együttes művészeti műhelye köré alakult az együttes utánpótlását biztosító művészeti iskola, ahol a saját kinevelésű táncpedagógusok saját módszereikkel tanítanak több korosztályt. Fontos feladatnak tartják, hogy fejlesszék a gyerekek és fiatalok mozgáskultúráját, testi, lelki állóképességét, kapcsolatteremtő képességét, a gyermekek fogékonyságát a múlt és a jelen értékeinek befogadására, valamint egészséges, jó tartású, jó mozgású tanulókat, táncművészetet értő közönséget, táncot szerető fiatalokat neveljenek, és nem utolsó sorban, hogy lehetőség szerint, szakirányú továbbtanulásra is felkészítsenek.

Nagy megtiszteltetés az együttes számára, hogy munkájuk elismeréseként újabb díjat vehettek át 2023. augusztus 19-én a Pesti Vigadóban. A Csokonai Vitéz Mihály-díj a nem hivatásos, amatőr színjátszás, vers- és prózamondás, bábjátszás, kórus- és zeneművészet, képző-, fotó-, film-, video-, táncművészet, valamint a hagyományőrzés, a tárgyalkotó és előadó népművészet területén elért kimagasló művészeti munka elismeréséért amatőr alkotó- és előadóművész természetes személyek, amatőr alkotó- és előadóművészeti csoportok részére adományozható. A díjjal kitüntetett alkotó, együttes vagy közösség az adományozásról igazoló okiratot és érmet kap. A bronzból készült – 80 milliméter átmérőjű és 8 milliméter vastagságú – plakett Péterfy László szobrászművész alkotása. Az érmen a névadó költő arcképe látható, valamint a Csokonai Vitéz Mihály alkotói, illetve közösségi díj felirat olvasható.

Alba Regia Táncegyesület

Székesfehérvár, Malom utca 6.

(fotó Simon Erika)