Szigeti Ildikó: Pszichosztriptíz Terápiás valóságok

A terápia nem ciki!

Szigeti Ildikó pszichológus nem ítélkezni akar, hanem megérteni, és segíteni a klienseknek saját döntéseik meghozatalában. Könyvének különlegessége, hogy 4 ember története kapcsán a pszichológus önmagára és a terápiás helyzetre is reflektál. A tabudöntögető őszinteség és a kétféle nézőpont felszabadító hatású: kiderül, terápiába járni nem ciki, bármilyen erős is a társadalom részéről a mentális megbélyegzés. Nem bolondok, extrém figurák járnak pszichológushoz, hanem teljesen átlagos emberek, akik úgy döntöttek, ideje megismerniük önmagukat, változtatni a helyzetükön. A 4 különböző eset jól mutatja be azt, amivel mindannyian küzdünk: a folyamatos élethazugságokat. Szigeti Ildikó nem áltatja klienseit azzal, hogy nála van a bölcsek köve, vagy mindenkinél el lehet érni változást, vagy ha sikerült, az a változás életre szóló lelki immunitást ad számára. Tisztában van lehetőségei korlátozott, mégis sokszínű mivoltával. Legfőbb eszköze a humor, amit minden pszichológusképzés során tanítani kéne. A kötet jóval több annál, mint önismereti mű: iróniával, életszeretettel megírt könyv arról, milyen érzés megérkezni élethazugságainkból a terápiás valóságba, utána pedig saját önazonos életünkbe.

A különféle esetek sokszínűsége lehetőséget ad arra, hogy pszichológiai kulcsfogalmakkal is megismerkedjünk. Mit jelent a narcizmus-empatizmus kapcsolata, a hűtlenség-gén, az imposztor-szindróma, a szorongó ambivalens kötődés, a mintakövetés, a próbaválás, a poliamoria, miért van a titoknak erotizáló hatása, mi az a transzgerenációs trauma, a másodlagos meddőség, a Kaddis-szindróma, kik azok a Ratkó-gyerekek, mit jelent az evolúciós pszichológia, miért terjedt el a közhiedelem, hogy kizárólag csak a nő lehet meddő, mit jelent pontosan a „mintha” barátság és a toxikus jóakaró,  mire jó a félelemlista, mi is az az érzelmi vakfolt, a hedonista taposómalom, mi az a Zeigranik-hatás, mit jelent a tulajdonítás és a terápiás szerződés, az utólagos tisztánlátás, pszichés keszonbetegség, és miként lehet, hogy mindenkinek megvannak a saját manipulátorai, azok, akik a legjobban tudnak zongorázni a triggerpontjain?

   „Sosem gondoltam volna, hogy ilyen szórakoztató lehet olvasni halálosan komoly dolgokról” – írta a kötet egyik olvasója. „Mint ahogy azt sem, hogy leteszem a könyvet, és arra gondolok, nem is olyan rémisztő dolog pszichológushoz járni. Mennyire jó, hogy ilyen közelről megismerhettem, milyen is egy terápiás folyamat!”

  Fülszöveg

Mind ugyanazt akarják. A megcsalt, a hűtlen, a gyermekre vágyó, a szerető. Legfőbb vágyuk, hogy megszerezzék az irányítást saját életük felett. Van, akinek felnőttként, hirtelen csúszik ki a talaj a lába alól és van, akitől kisgyerekként vették el a kontrollt. Ők azért jönnek el hozzám, hogy új fejezetet nyithassanak az életük forgatókönyvében, amelyben nem csupán statiszták, hanem főszereplők lehetnek.  

Az embereket állítólag a szenvedésnyomás kergeti a terápiába. Én viszont úgy látom, szenvedni egyedül is remekül lehet. Ám ahhoz hatalmas bátorság kell, hogy valaki belevágjon az önismereti munkába A bátorság az, ami megkülönbözteti a magányosan, de rutinosan szenvedőt a változtatni akaró szenvedőtől. A bungee jumping kismiska ahhoz képest, amikor az ember belekezd ebbe.

A terápia nem ciki – ezeket a történeteket olvasva egyértelmű lesz, hogy érdemes néha segítséget kérni. De csak annak, aki nem akar tovább hazugságban élni. (Szigeti Ildikó)

Szigeti Ildikó tanácsadó szakpszichológus, újságíró. Szakmai pályafutását a SOTE I. számú Gyermekklinikáján, a Popper Péter vezette orvospszichológiai csoportban kezdte. Először általános pszichológusi, majd krízistanácsadó szakpszichológusi diplomát szerzett az ELTE-n. Pszichológusi praxisa megkezdése előtt több mint 25 éven át dolgozott újságíróként a Népszabadságnál, az MTI-nél és a Napi Gazdaságnál. Pszichológusként krízistanácsadással foglalkozik, szakterületei a poszttraumás stressz, a lombikkezelés és örökbefogadás pszichés menedzselése, a szerelmi háromszögek és a bántalmazó kapcsolatok. A Nők Lapja Psziché rendszeres szerzője.  PszichoBiznisz – A segítők hálójában című könyve 2018-ban jelent meg.

     „Olykor eltűnődöm közeli ismerőseimen, miféle traumákat cipelnek. A megfejtés vágya hajt a terápiákra, hogy megértsük titkainkat és kiderüljön, milyen hatások, sérelmek, elfogadások vagy elutasítások alakítottak bennünket olyanná, amilyennek a terápiákon megismertük magunkat. E kötet pergő lapjairól efféle felismerések bomlanak ki szellemesen.”Bojár Iván András művészettörténész

     „Nárcisztikus vagy borderline vagy!” „Hogy vitázhatnék a benned élő kisgyerekkel?” Dobálózunk a fogalmakkal, majd csodákat várunk, ha beesünk egy rendelőbe. Pedig a pszichológus nem sebész, aki eltávolítja belőlünk a „hibás” részt. Segít felismerni, mit kell levetkőznünk, hogy elindulhassunk csupasz lélekkel egy boldogabb élet felé. Ezekből a történetekből kiderül, a szakértelem és a humor támaszunk lehet.”Karafiáth Orsolya író, szerkesztő

Szerkesztette: Tegyi Timea

Megjelenés: 2023. szeptember 25.

Puhatábla, 300 oldal