Az idei Fjällräven Vándortúrára a világ számos tájáról érkeztek túrázók, hogy együtt barangoljanak a Mecsekben

A Bükk és a Balaton-felvidék után az idei évben új útvonalon folytatódott a Fjällräven Vándortúra …

… a Mecsek hegyeit és völgyeit fedezték fel a világ minden tájáról érkező, lelkes természetjárók. Az idén immár nyolcadik alkalommal megrendezett élménytúrán 11 ország túrázói vettek részt. Velük érkezett az idei túra legfiatalabb teljesítője, egy 10 éves fiú Malajziából, de a szépkorúak is képviseltették magukat: a legidősebb résztvevő egy 76 éves természetjáró volt.

A Fjällräven alapítója, Åke Nordin azért szervezte meg az első Fjällräven Classic túrát Svédországban, hogy a túrázásra nyitott, de a többnapos outdoor kalandokra egyedül még nem vállalkozó emberek megtapasztalhassák a hosszabb túrák előnyeit. A Fjällräven Classic azóta, egy nagy érdeklődéssel várt globális túrasorozattá nőtte ki magát, amely világszerte nagy követőbázissal rendelkezik. A Fjällräven Classic nem verseny, hanem élménytúra. A túrázók mindent, amire szükségük van, egy hátizsákban visznek magukkal, a saját tempójukban gyalogolnak, és hasonló gondolkodású emberekkel töltenek el emlékezetes napokat a világ ikonikus túraútvonalain, új barátságokat kötve és a természet szeretetét megosztva.

A Fjällräven Classic hazai testvéreseménye, a Fjällräven Vándortúra szinte már hagyománynak számít, amelyet most először rendeztek meg a Mecsek legszebb részein. A túrázók 2023. augusztus 28. és 31. között négy nap alatt járták végig a hegyeken és völgyeken át vezető, 74 kilométeres útvonalat. A napi távokat töretlen jókedvvel teljesítették, esténként pedig tábortűz mellett készültek a következő napra, ahol a szervezők izgalmas programokkal várták őket: a magyar Fjällräven márkanagykövetek túrázási tippeket és tanácsokat adtak, érdekességeket és legendákat meséltek a Mecsekről, illetve megosztották a Fjällräven Classic-élményeiket is. A túrázók egy izgalmas kvíz-esten próbára tehették a természetjárásra vonatkozó ismereteiket is. A célba beérkezőket remek hangulat és lelkes szurkolók várták az orfűi Panoráma Kempingben, ahol együtt ünnepelték az elmúlt napok élményeit.

„A Fjällräven Vándortúrának közösségkovácsoló ereje van: új barátságok szövődnek, régi ismerősök vágnak neki együtt a többnapos kihívásnak. Az idei évben egyaránt voltak új és már jól ismert résztvevők, akik a kezdetektől fogva minden Vándortúrához csatlakoznak. Az idei rendezvény csodálatos időtöltés volt, ami az esti előadásoknak és a Mecsekről szóló mitikus történeteknek is köszönhető." - mondta Sanela Krisat, a Fenix Outdoor Emerging Markets marketing menedzsere és a Fjällräven Vándortúra szervezője. - „2023-ban több mint 120 túrázó teljesítette sikeresen a 74 kilométeres távot, a legidősebb résztvevő 76 éves, a legfiatalabb pedig egy 10 éves fiú, aki egyenesen Malajziából érkezett. Büszkék vagyunk arra, hogy a magyar túrázók mellett idén is több mint 11 országból érkeztek természetjárók, hogy felfedezzék Magyarország legszebb természeti kincseit a Mecsekben – csatlakoztak hozzánk Magyarország, Bulgária, Észtország, Szlovénia, Lengyelország, Dánia, Malajzia, Csehország, Németország, Lettország és az Egyesült Királyság túrázói. Biztosak vagyunk benne, hogy jövőre a Bükk vidéke is ugyanennyi, sőt, még több résztvevőt vonz majd. A Fjällräven Vándortúra tovább folytatja küldetését, vagyis inspirálja az embereket arra, hogy több időt töltsenek a természetbe. Mi pedig olyan eseményként gondolunk rá, amely egy több napon átnyúló, felejthetetlen élményt jelent a résztvevőknek."

A Fjällräven Vándortúra szervezői minden évben kiemelt figyelmet fordítanak a környezet védelmére, és arra buzdítják a résztvevőket, hogy minél kevesebb nyomot hagyjanak maguk után a túraútvonalon és a táborokban. Az idei évben a résztvevők közös erővel összesen 33,4 kilogramm szemetet gyűjtöttek a Mecsekben, így tisztábban hagyták el az erdőt, mint ahogy találták.

2024-ben a Fjällräven Vándortúra visszatér a Bükkbe, ahol 2014-ben először szervezték meg a márka hazai túraeseményét az ikonikus Fjällräven Classic mintájára.