Egy legendás áruház és egy eleve lehetetlen szerelem története

Új sorozat a Babilon Berlin producereitől.

Szeptember 10-étől Álmok háza címmel egy több évtizedet felölelő szerelmi történet veszi kezdetét az Epic Drama műsorán, amely egy fiatal nő és egy zsidó család viharos kapcsolatán keresztül mutatja meg, hogyan változott meg az 1920-as évek Berlinje a következő évtizedekben. Az elsöprő érzelmekkel és drámai fordulatokkal átitatott sorozat hátterét egy legendás áruház szolgáltatja, amely alaposan megjárta a hadak útját.

Az Álmok háza középpontjában Vicky áll, aki egy újonnan nyitott áruházban talál eladói munkát és beleszeret Harry-be, a nincstelennek tűnő zongoristába, akiről csak később derül ki, hogy az áruház tulajdonosának a fia. A történetet és a helyszínt egyaránt a valóság inspirálta: a berlini Torstraße 1-ben állt az az áruház, amely az Álmok házában újra életre kel. A Jonaß üzletközpont az egyik első olyan áruház volt a történelemben, amely hitelalapon működött: a vásárlóknak csupán a kiválasztott áru egy részét kellett kifizetniük, a fennmaradó összeget a későbbiekben törlesztették. A nemzetiszocialisták hatalomra jutását követően a Jonaß tulajdonosait deportálták, az épület pedig a Hitlerjugend főhadiszállásává vált. A II. világháború után a kommunista párt központjaként üzemelt, végül 1996-ban visszavándorolt az eredeti tulajdonos örököseihez, akik aztán befektetőknek adták el azt: a nívós épület 2010 óta a Soho House nevű privát klubnak és hotelnek ad helyet.

Az Álmok házát viszont nem itt, hanem az 1913-ban épített, art nouveau stílusú görlitzi áruházban forgatták, az egyetlen olyan üzletközpontban, amely a mai napig megőrizte eredeti formáját. A sorozat a hűség érdekében új belső kiépítését igényelte, és a producerek – akiknek többek között a Babilon Berlin című sikersorozatot is köszönhetjük – nem vették félvállról a munkát: 8 héten át 80 munkás dolgozott a szállodabelső kialakításán, köztük három olasz festő, akik a falakat díszítő freskókért feleltek. A görlitzi áruház egyébként nem először szolgált filmes helyszínként, itt forgott Wes Anderson 4 Oscar-díjas filmje, A Grand Budapest Hotel is.

Az első hat epizódot rendező Sherry Hormann szerint az Álmok háza emberi történetek egész kaleidoszkópját kínálja és a középpontjában a szerelem áll: „Az életünk tele van hullámhegyekkel és -völgyekkel, de egy dolog biztos, hogy kitartóan küzdünk azért, amitől erősebbek leszünk, ami teljesen leszívja az energiánkat, de ami mégis életben tart minket: a szerelmért.”

Hormann szerint a történet két főhőse háborút megjárt szülők gyermekeként a színtiszta örömöknek élnek, mert nem tudhatják, mikor okozhat nekik ismét fájdalmat az élet. „Egyiküknek árvaként nincsenek lehetőségei, egyetlen kiút számára a nagyváros, ahol mindent megtesz a túlélésért. A másikuk gyakorlatilag apa nélkül nőtt fel a háború miatt, és azért lázad, mert már nem bírja belélegezni a család fagyos levegőjét. Mindketten megtapasztalják a szerelmet: hogy szeressék magukat, hogy szeressék egymást.”

Az Epic Drama vasárnaponként 21 órától vetített új sorozatában a társadalmi osztálykülönbség leküzdhetetlennek tűnik, az apának egészen más tervei vannak fiával, így kezdődik el egy olyan szerelmi történet, amely eleve lehetetlen volt, mégis évtizedekig tart…

Az előzetes ITT tekinthető meg.