Idén is Siófok a legnépszerűbb és legtöbb vendégéjszakát magáénak tudható turisztikai célpont a Balatonnál

Kiegyenlítődő szezonális ingadozást, erősödő tavaszi és őszi forgalmat realizálhat az idén 55 éves nyári főváros!

A legfrissebb statisztikai adatok alapján az idei évben és az a szeszélyes időjárású főszezonban is Siófok az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont a hazai és külföldi turisták körében. Színvonalas szolgáltatásokkal, színes kulturális és gasztro kínálattal, vidám gyermek és családi programokkal, széles aktív sport és szabadidős lehetőségekkel, felújított strandokkal, látványos közterekkel találkozik, aki Siófokot és környékét választotta vagy választja idén. A nyár fővárosa 2023-ban ünnepli várossá válásnak 55 éves jubileumát, ez alkalomból egész évet átívelő impozáns programsorozattal találkoznak a városba érkezők.

A KSH adatai alapján 2023. június és július hónapokban összesen 970 ezer vendég 3,1 millió vendégéjszakát töltött el a Balaton régió szálláshelyein. A vendégéjszakák száma 5%-kal marad el a 2022-es év hasonló időszakában mérttől. 2023-ban a vendégéjszakák 73%-a belföldi vendégektől származott. A Balaton térsége kiemelten kedvelt a külföldiek körében is, a 2022-es évhez képest 4%-kal nőtt a külföldi látogatók száma, elérte idén a 27%-ot.

A Balaton régió települései közül a júniusi és júliusi összes vendégéjszaka szám szerint (összesen 3,1 millió) Siófok volt az első 462 ezer vendégéjszakával, majd Balatonfüred (332 ezer), Hévíz (245 ezer), Zalakaros (176 ezer) és Balatonlelle (144 ezer) következik.

Az önkormányzati hivatal adóügyi osztálya által az idegenforgalmi adó bevétel alapján számított vendégéjszakák száma alapján, Siófokon 2023. január és július között 733 ezer vendégéjszaka realizálódott, ami 20%-kal haladja meg a 2019. év (covid-járvány előtti év) hasonló időszakának eredményét és 2,5%-kal marad el a 2022-es év eredményétől. Teljes szezonértékelést az augusztusi adatok feldolgozásával kapunk, könnyen lehet a tavalyi rekordév számait ismét megközelíti a turisztikai ágazat a városban.

A nyári 3 hónapban, a több mint 110 éves műemlék Víztoronyban működő Siófoki Tourinform irodát több, mint 25 ezren keresték fel, mely 25%-kal több, mint 2019 hasonló időszakában és 9%-kal haladja meg a tavalyi év hasonló időszakában mért vendégadatokat. A nyári időszakban kedvezett az idő a városlátogatásoknak, egyéb szabadidős tevékenységeknek, sokkal többen voltak kíváncsiak városunk és a környék kulturális értékeire, gyermekeknek és családoknak szóló attrakcióira. Az idén kiállítótérként és kilátóként üzemelő emblematikus Víztoronyba több, mint 12.000 látogató érkezett május-augusztus közti időszakban.

A kollégák tapasztalatai alapján Siófok legfontosabb küldő országai Németország mellett idén Csehország, Szlovákia és Lengyelország voltak. 2023-ban január-augusztus közötti időszakban összesen 34 ezren keresték fel személyesen a Tourinform irodát, mely 8%-kal több, mint 2022-ben és 20%-kal több mint 2019-ben, ezzel is mutatva a nyári főszezonon kívüli időszakok népszerűségének növekedését, a 4 évszakos Balaton létjogosultságát. Sokan érkeztek vonattal, kihasználva a kedvezményes és online konstrukciókat, valamint az idei fesztiválszezon is jelentős többletet generált a vendégéjszakák számában.

Az előfoglalások alapján kiemelkedő őszi időszakban bízhat Siófok, ahol az őszi Balaton csodálatos panorámája mellett, az október eleji X. Halfesztivál színes családi programjaival, az idén október végén első alkalommal megrendezendő GasztroFok Kulináris Körutazás kezdeményezéssel és december első hétvégéjén 4 napos impozáns Siófok55 Városnapi kavalkáddal csábítják az érdeklődőket.