„Takarékoskodj az energiával!”

Európai Mobilitási Hét Budapesten szeptember 16. és 22. között.

A 150 éves Budapest ikonikus köztereinek átalakulását bemutató kiállítással nyílt meg az Európai Mobilitási Hét a fővárosban. A Budapesti Közlekedési Központ és a Fővárosi Önkormányzat szeptember 16. és 22. között kerékpártúrával, mobilitási sétákkal, kerekasztal-beszélgetéssel, koncertekkel, gyerekprogramokkal, járműbemutatóval népszerűsíti a környezetkímélő, fenntartható közlekedési eszközöket. 2023-ban a rendezvény mottója: „Takarékoskodj az energiával!”.  Az esemény a 150 éves Budapest programsorozat része.

Budapest az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is csatlakozott ahhoz a 3000 településhez, amely egy teljes héten át tartó programsorozattal hívja fel a figyelmet az aktív mobilitás, a közösségi és más intelligens közlekedési technológiák fontosságára. A Városháza parkban nyílt Átalakuló közterek című köztéri kiállítás (lásd fotó) mellett nosztalgiajáratok indulnak, a legmodernebb járműveken pedig gyerekműsorral, élő koncerttel, arcfestéssel kedveskednek kicsiknek és nagyoknak. A Gasztrosétányon számtalan foodtruck nemzetközi fogásait kóstolhatják meg az érdeklődők, a városi kerékpáros oktatótúrán pedig a kerékpározás legfontosabb tudnivalóit sajátíthatják el a két keréken közlekedők.

A Főpolgármesteri Hivatal Zöld Budapest sátránál a résztvevők megtudhatják, milyen kihívások elé állítja a klímaváltozás a fővárost, illetve szakértőkkel beszélgethetnek a levegőminőségről, energiahatékonyságról, valamint a komposztálásról. A Lánchíd fesztiválon szeptember 16-án ingyenes koncertek és DJ szórakoztatja a közönséget. A legnépszerűbb hazai fellépők koncertjei mellett a Pesti alsó rakparton Valyo programok, Lánchíd történeti kiállítás és gyerekprogramok is lesznek. A Clark Ádám tértől a Vámház körúton át a Szabadság hídig seregnyi program várja az érdeklődőket.

A BKK A jövő mobilitása – a mobilitás jövője sátránál az érdeklődők életre kelthetik Budapest mobilitási térképét, és az új, egylépéses jegyérvényesítést is kipróbálhatják. A BKK Futár sátránál a járműveken és a közterületeken található fedélzeti rendszer működésével és az újdonságnak számító átszállási kapcsolatok megjelenítésével is megismerkedhetnek a látogatók, akik az utastájékoztató monitorokat és azok vezérlését is kipróbálhatják. A BKK munkatársai ingyenes vezetett sétákon és kerékpáros bejárásokon mutatják be kiemelt projektek hátterét és szakmai tartalmát (a részvétel regisztrációhoz kötött).

„Budapesten nem autósok, kerékpárosok, gyalogosok vagy közösségi közlekedők vannak, hanem városlakók. A városvezetőknek pedig az a dolguk, hogy közlekedésben fenntartható alternatívákat biztosítsanak a budapestieknek. A mobilitási hét, nevéből is adódóan már nem csak egy egyszerű autómentes nap, hanem a város szövetének, a város tereinek bemutatása úgy, hogy hogyan lehet jól élni ebben a városban” – hangsúlyozta beszédében Karácsony Gergely. A főpolgármester kiemelte, hogy az utóbbi évek közlekedési fejlesztéseinek – az új járműflották beszerzésének, a kerékpársávok bővítésének , a Lánchíd felújításának, a közterek átalakításának – köszönhetően csökkent a torlódások mértéke, és statisztikai tény, hogy Tarlós István főpolgármestersége idején sokkal több dugó volt, mint napjainkban. Karácsony Gergely úgy fogalmazott: „Méltatlan viták helyett olyan, a város lakóit komolyan vevő párbeszédre van szükség, amely során mindenki az élhető, fenntartható város jövőjének kérdéseit beszéli meg, és erre jó alkalmat nyújt mind a mobilitási hét, mind a helyszínen megtekinthető kiállítás”.

Ámon Ada, a Főváros klíma- és környezetügyi főosztályvezetője elmondta, hogy a városoknak kulcsszerepük van a 2030-ig megvalósítandó klímasemlegesség elérésében, tekintettel arra, hogy az uniós állampolgárok 75 százaléka él városokban, és a növekvő tendencia nem látszik megfordulni. Ezzel párhuzamosan a városok energiafelhasználása és üvegházgáz-kibocsátása is nő. A 100 klímasemleges város elnevezésű uniós misszióba beválasztott városként Budapestnek ambiciózus tervei vannak arra, hogy az elkövetkező évtizedekben elérje a teljes klímasemlegességet. A szakember hangsúlyozta, hogy a közlekedésből származó széndioxid-kibocsátásoknak mintegy negyede a városi autós közlekedésnek tudható be, ezért ez az a beavatkozási terület, ahol a legnagyobb hatékonysággal érhetünk el javulást a dekarbonizációs terveink megvalósítása érdekében. „Ennek a célnak a mentén valósítjuk meg azokat a gyalogos- és kerékpárosbarát, illetve e-mobilitáshoz kapcsolódó infrastruktúra fejlesztéseinket is, amelyek emberközpontúvá, élhetővé, környezeti és társadalmi szempontból is fenntarthatóvá teszik a fővárost.” - tette hozzá.

Bodor Ádám, a BKK mobilitásfejlesztés igazgatója hangsúlyozta: „A BKK-nak az Európai Mobilitási Hét jelenti az év egyik legjelentősebb eseményét. Azért csatlakoztunk a kezdeményezéshez, mert az lehetőséget ad arra, hogy megmutassuk, igenis lehet fenntartható módon – gyalog, kerékpárral vagy közösségi közlekedéssel – közlekedni a városban. Szeretnénk mindenkinek bemutatni a munkánkat és a lehetőségeket, ezért nemcsak színes programokkal, hanem gyalogos- és kerékpáros közlekedéshez kapcsolódó fejlesztésekkel is készültünk a hétre. Új gyalogátkelőt alakítunk ki a XII. kerületi Zugligeti úton, nyitott kerékpársávot létesítettünk a III. kerületi Gázgyár úton, a XVI. kerületben pedig olyan kerékpáros útvonalat jelölünk ki, amely segíti a gyorsabb, biztonságosabb eljutást az Örs vezér terére. A mobilitási héthez kapcsolódó események széles skálán mozognak, lendüljünk hát mi is mozgásba!” (Budapesti Közlekedési Központ)

A gazdag programkínálatról további információk a BKK weboldalán találhatók.