20 éves a Proton Cinema – ünnepi hétvége a Cirkóban

Szeptember 22. és 24. között az egyik legsikeresebb magyar filmes alkotóműhely, a Proton Cinema első húsz évét ünnepeljük.

Többek között olyan filmeket lehet megint nagy vásznon látni, mint Mundruczó Kornéltól a Johanna, a Delta vagy a Szép napok, Kis Hajni Külön falkája, Visky Ábel Űrpiknikje, Császi Ádám Viharsarok című alkotása és Kárpáti György Mór filmjei, a Guerilla vagy a Jövő nyár, de lesznek rövidfilmes válogatások is Reisz Gábortól és Mundruczó Kornéltól. A Proton 20 hétvégén lesz Reisz Gábor Velencében nemrég díjazott, Magyarázat mindenre című filmjének első budapesti vetítése is, amelyet közönségtalálkozó követ, de a rendező első filmjét, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című alkotást is újra lehet nézni.

Petrányi Viktória producer és Mundruczó Kornél rendező 2003-ban alapította közös produkciós társaságukat, a Proton Cinemát. A Filmművészeti Főiskola óta tartó barátságuk és alkotói együttműködésük azóta is töretlen. A cég neve alatt futó alkotások több nemzetközi díjat eredményeztek. Számos produkciójuk szerepelt és versenyzett a legrangosabb nemzetközi filmfesztiválokon, majd a szakma itthon és külföldön is további producerek és rendezők nevét ismerte meg általuk.

Legfontosabb elvük az alkotói szabadság tisztelete és a professzionális munkastílus. A saját projektek és a megrendelőik számára végzett produkciós tevékenység mellett elsőfilmes alkotók munkáját is segítik. Legszívesebben olyan filmekkel dolgoznak, ahol a mozgókép és más művészeti ágak kombinációjával kísérleteznek. Ennek a húszéves folyamatnak a mérföldköveire szeretnénk visszapillantani a hétvégi vetítéssorozattal és a kísérőprogramoként egy pódiumbeszélgetéssel, amelyen a Proton producerei és Mundruczó Kornél vesznek részt.

A Proton 20 hétvége programja

    Szeptember 22. péntek

16:15 Nincsen nekem vágyam semmi (r.: Mundruczó Kornél) (16)

18:15 Reisz Gábor-rövidfilmek

18:30 Űrpiknik (r.: Badits Ákos) (12)

19:30 Magyarázat mindenre - A vetítés után beszélgetés a film rendezőjével, Reisz Gáborral (16)

20:30 Jövő nyár (r.: Kárpáti György Mór)

    Szeptember 23. szombat

15:00 Mundruczó Kornél-rövidfilmek

16:00 Johanna (r.: Mundruczó Kornél) (18)

16:45 Guerilla (r.: Kárpáti György Mór) (12)

18:30 VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan (r.: Reisz Gábor) (16)

    A film után, 20 órától nyilvános beszélgetés a Proton Cinema munkatársaival. Résztvevők: Petrányi Viktória, Sós Judit, Berkes Júlia, Gyárfás Eszter, Mundruczó Kornél (regisztrálni itt lehet)

18:45 Külön falka (r.: Kis Hajni) (12)

21:00 Delta (r.: Mundruczó Kornél) (16)

    Szeptember 24. vasárnap

14:30 Válogatás a Proton Cinema rövidfilmjeiből

16:00 Szép napok (r.: Mundruczó Kornél) (16)

17:45 Fehér isten (r.: Mundruczó Kornél) (16)

20:15 Mesék a zárkából (r.: Visky Ábel)

20:30 Viharsarok (r.: Császi Ádám) (16)